Jak odfiltrowac fałszywe wybicia?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Nowy500 »

czy np. falszywe wybicie i dalszy powrot jest spowodowane opoznieniem w reakcji jakiegos total kozaka posiadajacego magazyny pieniedzy ktoremu dany ruch by nie odpowiadal?

Dodano po 2 minutach:
brother pisze:Fałszywe wybicie byłoby wtedy gdyby istniał "obiektywny" poziom dla popytu, albo podaży, także wszyscy musieli by wiedzieć gdzie jest popyt albo podaż, a każda anomalia była by "fałszywym" wybiciem. Niestety patrząc na wykres, czy "głebokość" rynku widzimy własne widzimisię i trudno jest ocenić co było false, a co true z perspektywy ogółu.
zgadza sie. co do poziomow trzeba by bylo przyjac jakies +/- granice bledu.
https://www.myfxbook.com/portfolio/lukaas78/10913797

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Esco pisze:Czym jest fałszywe wybicie?
Tutaj kolejny , inny punkt widzenia http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=20243 , http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=61143
Polecam przeczytac caly temat .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

brother pisze:
Nowy500 pisze: czyli kazde fałszywe wybicie da sie wytłumaczyc w racjonalny sposob? ze nie bylo to falszywe wybicie tylko powiedzmy ruch cenowy spowodowany przez czynnik x?
Fałszywe wybicie byłoby wtedy gdyby istniał "obiektywny" poziom dla popytu, albo podaży, także wszyscy musieli by wiedzieć gdzie jest popyt albo podaż, a każda anomalia była by "fałszywym" wybiciem. Niestety patrząc na wykres, czy "głebokość" rynku widzimy własne widzimisię i trudno jest ocenić co było false, a co true z perspektywy ogółu.
Brawo.

Fałszywe wybicie można przyjąć tylko i wyłącznie w przypadku ustalenia obiektywnych poziomów. Takich samych dla całego rynku. Ale nadal koncepcja "fałszywego wybicia" jest tylko pewnym konwenansem, uproszczeniem pomagającym ująć ruch ceny w ramy. To tak, jakby powiedzieć, że rynek się pomylił bo nie odbił od poziomu ;).

Nowy500
O "fałszywym ruchu" można by mówić przy grze automatów. Coś jak "flashcrash", "jazda na IBMie" ostatnio, czy jatka na złocie parę tygodni temu przy przerzucie kontraktów. Nie ma to wiele wspólnego z naturalnym funkcjonowaniem rynku. Raczej generowanie "sztucznego" obrotu. Choć rozumiem, że i tu można by polemizować.
Nowy500 pisze:
Stforex pisze:W jaki sposób chcesz rozważać tutaj prawdopodobieństwo, skoro kształtuje je Twoja umiejętność wyznaczania poziomów?
domyslam sie ze wyznaczasz poziomy co do punktu
A Ty dalej swoje. Jaki jest sens pisać do Ciebie, skoro nie czytasz?
Poziom traktuj raczej jako strefę niż kreskę.
Odpowiadając - nie, nie wyznaczam co do pipsa. To był jedynie przykład.

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Stforex pisze:A Ty dalej swoje. Jaki jest sens pisać do Ciebie, skoro nie czytasz?
ok. juz rozumiem, poziomy ktore wyznaczamy sa umowne.

Dodano po 3 minutach:

fake out-Termin używany w analizie technicznej w odniesieniu do sytuacji, w której przedsiębiorca wejdzie w stanie w oczekiwaniu na przyszłą transakcje lub ruch cen pod wpływem sygnalu, ale sygnał lub ruch nigdy sie nie rozwija i aktywami porusza się w przeciwnym kierunku.

Możliwość fakeouts istnieje Dlatego inwestorzy powinni wykorzystać więcej niż jeden wskaźnik do podejmowania decyzji. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo sfałszowania dla doświadczonych handlowców wymaga czterech lub więcej sygnałów, aby potwierdzić decyzję.

zrodlo: inwestopedia.com

Awatar użytkownika
JKL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: JKL »

Obrazek fałszywki który wkleił Esco na poprzedniej stronie ja osobiście interpretuje jako RGR. Kiedyś też się zastanawiałem jak to rozpracować i RGR podpasował mi przy takich wybiciach.

Najpierw jest konsolidacja (R) potem fałszywe wybicie (G) i konsolidacja z impulsem (R). Kluczem jest tu sprawdzenie czy to RGR jest zgodne z trendem.
Wiem, że nic nie wiem

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

JKL pisze:Najpierw jest konsolidacja (R) potem fałszywe wybicie (G) i konsolidacja z impulsem (R). Kluczem jest tu sprawdzenie czy to RGR jest zgodne z trendem
dziekuje za wskazowke. napewno sie przyda :)

Awatar użytkownika
neosb
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: neosb »

biorąc pod uwagę ilość stron wątku na zadany temat, mogę sobie wyobrazić skalę jaką mają transakcje na rynku, a raczej ich ilość i sposobów widzenia tej samej sytuacji... lol

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

figury można mierzyć, trójkąt kólka, falgi proporczyki itp itd, chodzi o wielkość wyjścia, do wielkości wejścia,

krótko
jeśli wybicie z figury jest mniejsze od wielkości wejścia to możesz to traktować jako fałszywkę ....
uwaga!
przekroczenie przez cenę którejkolwiek z linii ograniczającej figury wieszczy tylko o wybiciu z figury, co nie jest sygnałem potwierdzającym/ zaprzeczającym obecnemu trendowi :!:

wybicia z konsoli powinny podlegać tym samym prawom

niestety to jest rynek i nikt Ciebie nie zapewni ze po poprawnym wybiciu nie nastąpi jakaś mała konsola czy większa korekta ....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Geometria wykresu to jest iluzja :). "Figury" jak to nazwałeś, czy raczej różne formacje i kształty tworzone przez świeczki. To wszystko istnieje tylko w głowie tradera. Wystarczy zmienić typ wykresu, albo przejść na arkusz i czar pryska.

Jednak, skoro FBO to koncepcja przypisana do danego układu kresek, to do formacji pasuje tu idealnie. :mrgreen:

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

Stforex, zmieniasz typ wykresu, zmieniasz miarę, zasada pozostaje ta sama :twisted:
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

ODPOWIEDZ