Jak odfiltrowac fałszywe wybicia?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

chodzi o to ze zle narysowalem te kreski czy o to ze rownie dobrze moge je rysowac obojetnie w ktorym miejscu wykresu i to nic nie powie?
Chodzi o to, że kreskę, jakiej byś nie narysował, masz tylko na swoim monitorze. Dobrze wyznaczona kreska często pokaże miejsce "reakcji ceny". Inna sprawa, że podaż i popyt to są zjawiska... hm... gwałtowne... masowe... trudne do opisania kreską.

Z Twojego wykresu rozumiem, że obawiasz się przejścia "Twojej kreski" przez cenę i odbicia nieco niżej. To jeszcze nie jest FBO. Poziom traktuj raczej jako strefę niż kreskę. Dopiero wyraźne przebicie i wyraźny powrót ponad poziom będzie tutaj czytelną informacją.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

Nowy500 pisze: chodzi o to ze zle narysowalem te kreski czy o to ze rownie dobrze moge je rysowac obojetnie w ktorym miejscu wykresu i to nic nie powie?
Nie , kreski rysuje się w tych miejscach wykresu gdzie występuje wyraźna reakcja ceny na dany poziom.Poziom jest wtedy ważny gdy jest dobrze widoczny i większość zwraca na niego uwagę .
To natomiast czy się odbije ,czy przebije to inna sprawa.Niby fałszywe wybicia to drogie zakupy i tania sprzedaż przez leszczy ,czyli aktywacja zleceń Sell/BuyStop
po aktywacji cena rusza w przeciwnym kierunku.
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

Może by tak spróbować zdefiniować fałszywe wybicie np. jako: Pokonanie przez cenę pewnego poziomu (określonego linią horyzontalną - s/r, okrągły numer, linią trendu, formacją techniczną etc.) po którym cena wraca do określonych wcześniej przez zadany poziom ram i znów go respektuje/jest przez niego dobrze opisana?

Oczywiście to taka luźna propozycja ale fajnie jest mieć to w miarę dookreślone, może to usprawni dyskusję.

pzdr

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Nowy500 »

Stforex

Mozna to jakos ustandaryzowac ze po fałszywym wybiciu przez jeden wazny poziom a odbiciu sie od drugiego prawdopodobienstwo nastepnego falszywego wybicia maleje?
https://www.myfxbook.com/portfolio/lukaas78/10913797

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

rabit pisze::idea:
Hm...
podwójny szczyt, jest silniejszy od pojedynczego szczytu, jak jest podwójny, to nikt nie zagwarantuje, ze nie będzie potrójnego!
Ten to dopiero jest siła! A jak się zdarzy i będzie jednak wybicie ponad 3 szczyt, to dopiero fałszywka, co?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Nie istnieje pojęcie fałszywego wypicia jeżeli rynek pokonuje wsparcie, lub opór to dochodzi do następnego oporu i tam zawraca tylko należy to wyliczyć za pomocą zniesień Fibo. Możemy zastosować formacje XABCD, ABCD, ekspansję falową, zniesienia wewnętrzne i zewnętrzne.
Powodzenia

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Nowy500 pisze:dlaczego wszyscy pisza o falszywych wibiciach z formacji, poziomow?
Kolega pisal o wybiciach z formacji , dlatego w pierwszym poscie pokazalem swoj przyklad http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=65310
mike_05 pisze:podwójny szczyt,
A to jest formacja odrwrocenia trendu .
mike_05 pisze:to nikt nie zagwarantuje, ze nie będzie potrójnego!
A tego to i ja nie gwarantuje , wiem gdzie wejsc w pozycje i ustawic SL , ewentualnie zabezpieczyc na BE .
mike_05 pisze:Ten to dopiero jest siła!
Wow to chyba zalezy jak na to spojzec ...
mike_05 pisze:A jak się zdarzy i będzie jednak wybicie ponad 3 szczyt
To chyba logiczne ze bedzie to inna formacja , prostokat czy tojkat wzrostowy .

P.S. Widze ze zaczyna sie kolejna dyskusja typu sr silniejsze od fibo , fibo lepsze od lt a lt lepij dzialaja od sr ...
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
c_e_r_v_u_s
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Jak odfiltrowac fałszywe wybicia?

Nieprzeczytany post autor: c_e_r_v_u_s »

Nowy500 pisze: fałszywe wybicia.
Każdy widzi na wykresie co chce widzieć ... do czego zmierzam ?

Dana dziedzina ma swoje specyficzne nazewnictwo i ot tyle ... ale w tym przypadku czy to jest fałszywe wybicie czy nie dowiesz się na historii wykresu jak ono spełni się :idea:

.... "przyszłość jest nieprzewidywalna" ...
...podążaj za swoją ciekawością

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

No właśnie, każdy stosuje to, co mu pasuje.

Dla fibotradera cena odbija od 61%, a dla innego tworzy FBO S/R powstałego na 50%.
Grunt to stworzyć spójny schemat w którym narzędzia współgrają. Inna sprawa czy są skuteczne.
Mozna to jakos ustandaryzowac ze po fałszywym wybiciu przez jeden wazny poziom a odbiciu sie od drugiego prawdopodobienstwo nastepnego falszywego wybicia maleje?
Nie bardzo zrozumiałem... Albo Ty kiepsko zrozumiałeś.
Co to jest prawdopodobieństwo fałszywego wybicia??? Jeśli masz kreskę na 1.2000, a ja mam na 1.2010, cena dochodzi do 1.2010, to Ty masz FBO, a ja nie mam. W jaki sposób chcesz rozważać tutaj prawdopodobieństwo, skoro kształtuje je Twoja umiejętność wyznaczania poziomów?

Mam pomysł. Wrzuć sobie wykres EUR USD na monthly. Ustaw kreskę na poziomie 1.3000. Co mamy? BO czy FBO? Czy może jeszcze coś innego?

Wiem, że to już abstrakcja. Ale wyobraź sobie, że masz poziom, który zostaje przebity, cena przysiada na nim i wraca, po czym chwilę później leci jeszcze knotem testować wcześniejszy high. Kreska została przebita 4 razy! BO, FBO, czy "do dupy kreska"? A może FBOFBO? :lol:

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Nowy500 »

Mysle ze nalezaloby podac jakas ksiazkowa definicje fałszywego wybicia. Jesli jej nie ma to ja wypracowac. Od tego nalezaloby zaczac.

Dodano po 4 minutach:
Stforex pisze:W jaki sposób chcesz rozważać tutaj prawdopodobieństwo, skoro kształtuje je Twoja umiejętność wyznaczania poziomów?
domyslam sie ze wyznaczasz poziomy co do punktu
Ostatnio zmieniony 21 lip 2012, 23:15 przez Nowy500, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ