wykres (srednich) to tez jakis wzorzecjk1980 pisze:Hmmmm, Time-Lag Recurrent Network nadają się raczej do rozpoznawania wzorców...

tu sie nie zgadzam, tzn. z pierwsza czescia, pojedynczy perceptron nie moze wiele zdzialac..jesli chodzi o prostote to owszem ale bez przesady oczywiscie;)jk1980 pisze: W tym przypadku wydaje mi się, że najlepszy pojedynczy perceptron, albo najprostrza sieć MLP...
No nie wiem czy one sa az tak bardzo typowe do sieci, najbardzije typowe do sieci to jest wlasne oprogramowanie;)jk1980 pisze: Domyślam się, że używasz do tego Tradingsolution ?? Nie lepiej użyć jakiegoś programu typowego do sieci ?? Np. Statistica albo MatLab ??
teoretycznie? a jak mowi teoria dokladnie ze tak zapytam?jk1980 pisze: Wbrew pozorom problem przewidzenia wartości przyszłej jest jednym z prostych teoretycznie, inna sprawa to to, czy dane zjawisko (w tym przypadku ta średnia) w ogóle nadaje się do przewidywania.

gdzie lezy glowny problem zeby przejsc od teorii do praktyki?

wg. mnie to nie jest prosty problem teoretycznie a praktycznie to juz w ogole
drugiej czesci zdania nie rozumiem w pelni w kontekrscie pierwszej?
czy nie nadaje sie do przewidywania czyli co? nie nadaje sie i jednak teoretycznie przewidywanie wartosci przyszlej jest nie takie proste? czy tez nie nadaje sie bo znajac jej wartosc i tak nam nic nie daje?

jezeli byly by tylko 3 wejscia, to statystycznie szybciej i skuteczniej bym to policzyl niz jakakolwiek siec, dlatego trzy wejscia to zdecydowanie za malo.jk1980 pisze: Trzeba pamiętać też, żeby nie przesadzać z ilością wejść, moim zdaniem to max 3-5 wejść.
brzmi prosto.... brzmi...jk1980 pisze: Co do zbiorów rozmytych, to można je zastosować na wejściach sieci, tzn. najpier zamienić daną zmienną (średnią) na wartość rozmytą i tą wartość rozmytą podawać na wejście. Podobnie w wyjściem.

jk1980 pisze: Jeśli wyniki są faktycznie, tak jak zauważył LowcaG ze zbioru testowego to całkiem nieźle.
jezeli faktycznie tak by bylo to problem jest rozwiazany, bo teoretycznie