Fraktale , Sieci neuronowe ,Algorytmy genetyczne...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maariuszn »

Witam,

Ostatnio mało się dzieje w wątku sieci neuronowych... wszyscy trenują sieci ;))

A tak na poważnie to po wielu testach różnych sieci wciąż zadaję sobie fundamentalne pytanie: co tak naprawdę ma sieć prognozować i w jaki sposób wykorzystać możliwości sieci?

Zastanawiał się ktoś może nad tym?

Z mojego doświadczenia wynika, że prognozowanie np. ceny zamknięcia świeczki godzinowej nie ma sensu... prognozowanie średnich kroczących też średnio przydatne... duże ruchy na danych makroekonomicznych też są nie do przewidzenia..

Najlepiej gdyby uczyć sieć aby grała z trendem. Ale powstaje pytanie co to właściwie jest trend i jak go określić dla sieci jako dane wzorcowe.

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

A moglbys napisac cos wiecej o tych sieciach? Czym one sie roznia od zwyklych sieci MPL, SVM czy PNN i w jaki sposob mozna je wykorzystac?

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luktom »

Lekki OT z mojej strony, ale jakby ktoś był zainteresowany, to 1 marca o 9:00 na AGH (budynek A0) będzie wykład o algorytmach genetycznych.

Więcej info na:
http://www.tuo.agh.edu.pl/

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

Oj ktos tu chyba fora pomylil :wink:
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Czy ktos wogole interesuje sie jeszcze tym watkiem?

Ja wciaz usiluje wymyslec cos ciekawego i przydatnego ale na razie nie uzyskuje jakis wyjatkowych efektow. Ostatnio pracowalem nad PNN. Rozumiem juz dzialanie i architekture tych sieci ale pozostaje problem co klasyfikowac i jakich sygnalow wejsciowych uzyc.
Moze ktos chcialby sie przylaczyc do tworzenia EA opartego na sieciach neuronowych?

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

maariuszn pisze:Czy ktos wogole interesuje sie jeszcze tym watkiem?
Ja się interesuje.
Od momentu kiedy bot oparty na sieci neuronowej wygrał mistrzostwa w robieniu botów.
Tylko nie wiem jak zrobić sieć która by rozpoznawała wzorce.(wzorce ukryte w wykresie a nie litery alfabetu)
Jedni uważają że należy zasypać sieć danymi ze wskaźników żeby sobie wybrała te istotne a odrzuciła nie istotne a inni uważają że należy dać na wejście ostatnie dane np z kilku kilkunastu świec i sieć zrobi prognozę kształtu fali. Na razie utknąłem w tym miejscu.
Rozumiem tylko proste sieci bo te skomplikowane są skąpo opisane a ja nie radze sobie z mało czytelnymi wzorami matematycznymi i to jest moja słabość.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
planet
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: planet »

"inni uważają że należy dać na wejście ostatnie dane np z kilku kilkunastu świec i sieć zrobi prognozę kształtu fali"

Ja bym to odrzucił na samym początku. Trochę się tym interesowałem i wiem, że to daje słabe wyniki.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ