Fraktale , Sieci neuronowe ,Algorytmy genetyczne...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
emsi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: emsi »

Znalazłem jeszcze coś takiego:
http://cortex.snowcron.com/

Jest darmowy pakiet, interface, dll i trochę dokumentacji. No i jest zorientowany na tradeowanie.
Ciekawe, jakie ma możliwości...

A tutaj chyba najlepszy, praktyczny, tekst opisujący konstruowanie sieci do trejdowania z uwzględnieniem wielu praktycznych aspektów:

http://cortex.snowcron.com/forex_nn.htm

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maariuszn »

Witam,

Nie mialem jeszcze okazji wypowiadac sie na forum ale temat sieci neuronowych, algorytmow genetycznych oraz hybrydowych systemow transakcyjnych nie jest mi obcy wiec postanowilem sie odezwac.

Bardzo polecam strone

http://www.neurosolutions.com

oraz

http://www.tradingsolutions.com

Wg mnie nie ma lepszego oprogramowania zwiazanego z w/w tematem

pozdrawiam

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: LesioS »

Czy ktoś czytał książkę Paul D. McNelis "Neural Network in Finance: Gaining Predictive Edge in the Market"? Jeżeli tak, to czy warto?
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byliby niewolnicy.
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Najbardziej niebezpieczna broń na Ziemi: ludzki mózg...

Awatar użytkownika
emsi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie. Nie czytałem ale już trzeci dzień pracuję nad systemem opartym o CLV i wygląda bardzo obiecująco.

Szkoda tylko, że znajdowanie odpowiednich parametrów sieci jest takie czasochłonne. Dla każdej nowej sieci z innymi parametrami wejściowymi i liczbą neuronów w warstwie ukrytej trzeba przeprowadzić uczenie (co samo w sobie trwa kupę czasu) a potem jeszcze test tradeowania dla różnych parametrów aktywacji sygnału i s/l.
Jak na razie mam kilkanaście sieci przetestowanych dla różnych parametrów.

Przykładowe wyniki w pliku http://emsi.it.pl/profet.rar

Awatar użytkownika
fryk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fryk »

maariuszn pisze:Wg mnie nie ma lepszego oprogramowania zwiazanego z w/w tematem
Po czym wnosisz?
Owoce sukcesu rosną na drzewach cierpliwości...

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

fryk pisze:Po czym wnosisz?
Program pozwala na konstruowanie dowolnych sieci neuronowych oraz ich genetyczna optymalizacje. Mozna zmieniac wlasciwie kazdy parametr. Ponadto jest bardzo duzo wskaznikow technicznych, ktore rowniez mozna dowolnie modyfikowac i bardzo prosto uzywac ich jako sygnalow wejsciowych sieci.
Dodatkowo program zawiera bardzo rozbudowane mozliwosci tworzenia systemow oraz ich testowania.
Niezwykle pomocna funkcja jest np. wyznaczanie sygnalow optymalnych.
Poza tym program jest bardzo latwy w obsludze, dostepne sa do niego bardzo dobre tutoriale no i mozna go przetestowac za darmo.

Jedyny minus jaki mi przychodzi do glowy to to, ze do programu nie mozna importowac w czasie rzeczywistym danych z metatradera badz dde.

Awatar użytkownika
fryk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fryk »

maariuszn pisze:Niezwykle pomocna funkcja jest np. wyznaczanie sygnalow optymalnych.
Co to?
Jedyny minus jaki mi przychodzi do glowy to to, ze do programu nie mozna importowac w czasie rzeczywistym danych z metatradera badz dde.
Yyyy to jak to można wykorzystać po stworzeniu sieci?
Owoce sukcesu rosną na drzewach cierpliwości...

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Wyznaczanie sygnalow optymalnych na danych historycznych oczywiscie, czyli tzw. wyznaczanie sygnalow kupna sprzedazy przy ktorych jest najwiekszy profit w danym przedziale czasowym. Mozna ich uzyc np. jako danych wyjsciowych w modelowanej sieci.

To, ze nie obsluguje metatradera i dde nie znaczy, ze nie obsluguje innych brokerow np. Interactive Brokers czy eSignal. Wiecej info. na stronie

Poza tym nie wiem jak w TradingSolutions ale w NeuroSolutions jest mozliwosci wyeksportowania stworzonej sieci jako dll. m.in do C++, Visual Basic, Excela czy tez wlasnie do TradigSolutions

Awatar użytkownika
emsi
Stały bywalec
Stały bywalec

maariuszn pisze: Poza tym nie wiem jak w TradingSolutions ale w NeuroSolutions jest mozliwosci wyeksportowania stworzonej sieci jako dll. m.in do C++, Visual Basic, Excela czy tez wlasnie do TradigSolutions
Jeżeli są dll i jest do nich udokumentowane API to można załadować do MetaTradera.

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

No oczywiscie, ze mozna zaladowac dll do MetaTradera. Problem jak zwykle, w zaprojektowaniu, wytrenowaniu i zoptymalizowaniu sieci. :wink:

Ja mialem taki pomysl, zeby najpierw wymyslec bardzo dobry system oparty na srednich, ale branych "z przyszlosci" a nastepnie uzyc sieci do prognozowania wartosci tych srednich. Oczywiscie, latwiej i dokladniej prognozowac srednie z dluzszych przedzialow czasowych niz krotszych np. MA(7) niz MA(3).

Czy ktos moze wie, ktorych srednich najlepiej byloby uzyc i na jakich wykresach najlepiej byloby to zrobic (30M, 60M, 4H) ?

ODPOWIEDZ