green7 pisze:No to tak czy inaczej poszukujesz najlepszej kombinacji wskaźników dla jakiegoś tam okresu. Z tym że okres też jest dynamiczny (skoro zależy od ilości transakcji).
Jednym słowem optymalizujesz (bo czymże innym są AG niż poszukiwaniem optymalnych parametrów z dużej przestrzeni tychże) tak dużo rzeczy, że "nie ma bola": przesadzisz. Czyli przeoptymalizujesz ...
I tak i nie

, bo przecież w trakcie całego przebiegu (jednego przebiegu po historii) agent w tracie może umrzeć (nie wiem kiedy) a "zastąpić" go może inny z innymi parametrami.
- musisz dodać jakieś metody karania agentów którzy np. transakcji nie przeprowadzają lub robią ich bardzo mało (bo nie będę umierać sami).
Mam parę koncepcji(pobocznych), jednak sam agent, ocenia się tylko i wyłącznie zero-jedynkowo, to nadrzędny system, nadaje im wagi(agenci o tych wagach nic nie wiedzą.
green7 pisze:- musisz zadbać o zróżnicowanie populacji: coby nie było tak, że zdominuje ją tak de facto jeden agent z drobnymi modyfikacjami ....
Nad tym jeszcze myślę.
green7 pisze:Kolejny parametr - kolejny stopień swobody, kolejne miejsce do przesadzenia z optymalizacją ...
O to się akurat nie martwię, to szybko dobiorę (tak podejrzewam) i będzie to akurat liczba dosyć na oko.
green7 pisze:No a jak już ten konsensus uzyskasz to co ? Jak sprawdzisz czy to wszystko miało sens ?
W pewnym sensie, to na bieżąco będę wiedział, czy to ma sens, bo te parametry globalne jak mi się wydaje będę dobierał ręcznie na podstawie obserwacji całości, czyli jeden przebieg po okresie testowanym od razu daje mi wynik, oczywiście, dla pewności te parametry globalne (które nie mają nic wspólnego z wskaźnikami) będę testował na okresie X, a później ostatecznie nie przerwę jego działania tylko poleci (przy tych samych parametrach globalnych) i dalej będzie ewoluował na nowym okresie.
green7 pisze:Masz tylko info: trend/konsolidacja. Masz info o kierunku ? I jak sprawdzisz czy wyniki głosowania tych 1000 agentów dają coś sensownego ?
Zgaduję: dodasz agenta grającego według tych wyników i zoptymalizujesz jego parametry ? Smile
Nie zgadłeś.

już napisałem powyżej, wynik mam od razu, nie potrzebuję żadnego kierunku. a trend/konsolidacja operuje na TP =23 SL = TP *3 czyli mam 50% na trend i 50 procent na konsolidację.
hm.. czuję, że w którymś momencie coś, źle Ci tłumaczę.
Chwilowo zapomnij o parametrach globalnych (ich będzie mało, bardzo mało i można przyjąć, że nie będą optymalizowane). Czyli całość może być bez parametrów. A cała koncepcja polega na wzmacnianiu
in real time, tych kombinacji parametrów które są lepsze i zabijaniu tych które są gorsze...czyli może być tak, że jest paru agentów którzy dobrze się sprawują na początku okresu testowego, umrą (potworza w między czasie potomków o podobnych parametrach(ale innych), a po jakimś czasie znów powstaną znów z dobrą skutecznością.
Czyli tego procesu nie mogę otworzyć w testerze, za pomocą alg. genetycznych... bo one z definicji znajdują optimum
dla całego okresu testowego. (a tu jest jeden przebieg i koniec całej "optymalizacji" to jest przebieg i zarazem wynik nie ma już drugiego, w celu poprawy wskaźników)
A tutaj, niby ma się to samo regulować (aby parametry globalne coś powiedzą o tej samoregulacji), no ale oczywiście to tylko teoria
Zobaczymy jak wyjdzie.
[edit]
Jednym słowem, w testerze znalazł byś takie kombinacje wskaźników które są najlepsze w danym testowym okresie. A tutaj tego nie ma.
Przyrównał bym to do tego, że tester, codziennie optymalizuje genetycznie, poprzedni dzień(albo więcej dni, bo to też cecha agenta) i tak gra dziś, i tak codziennie...