[NeuroGenStatAgent] - Czyli adaptacja albo śmierć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

LowcaG pisze:Tak by było gdyby proces "uczenia" polegał na tym, że przelecę drugi po historii.. a tu zawsze będzie wyglądało mniej więcej tak.

-Stawienie parametrów nazwijmy to globalnych, czyli dotyczących samego krzyżowania itp.)
- Losowanie parametrów (wskaźników)
- Jazda..
- w Trakcie jazdy Agenci umierają, krzyżują się, rodzą (nie po całym procesie testów)
- koniec ...

Przy ponownym teście, zapamiętane wskaźniki jako te najlepsze... ulegają zapomnieniu...
Zrób EA, które bierze pod uwagę 500 świeczek i 4 wskaźniki z 9ciu.
Odpal optymalizator i włącz genetykę w mt4 - dostaniesz to samo co u Ciebie.
Bo czym będzie się to różnić ?
Green
Obrazek
Obrazek

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

green7 pisze:Zrób EA, które bierze pod uwagę 500 świeczek i 4 wskaźniki z 9ciu.
Odpal optymalizator i włącz genetykę w mt4 - dostaniesz to samo co u Ciebie.
Bo czym będzie się to różnić ?
Nie do końca zrozumiałem, a co optymalizować?

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

Tym, że 500 świeczek jest sztywne - a agenci Lowcy będą mieli pamięć krótszą lub dłuższą, więc potencjalnie w okresach większej dzikości rynku będą działać ci o krótszej pamięci, a w okresach większej regularności, ci z dłuższą pamięcią. Dobrze rozumiem?

green7
Maniak
Maniak

LowcaG pisze:Nie do końca zrozumiałem, a co optymalizować?
No zmierzam do tego, że ten sam efekt osiągniesz robiąc w mt4 EA i używając optymalizatora.
EA będzie miało parametr identyfikujący, które 4 wskaźniki z 9ciu ma brać pod uwagę.
Wrzucasz to na optymalizator terminala i masz ten sam efekt jak w Twoim projekcie, (który mam wrażenie piszesz od podstaw z AG, obsługą historii, wyliczaniem wskaźników itd.)
batman pisze:Tym, że 500 świeczek jest sztywne - a agenci Lowcy będą mieli pamięć krótszą lub dłuższą, więc potencjalnie w okresach większej dzikości rynku będą działać ci o krótszej pamięci, a w okresach większej regularności, ci z dłuższą pamięcią.
hmmm ... z opisu nie wynika, którzy z 1000 agentów będą aktualnie zawierać transakcje .... pewnie x najlepszych ?
Green
Obrazek
Obrazek

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

(Aa widzę, że Green już odpowiedział, ale nie usuwam)
batman pisze:Tym, że 500 świeczek jest sztywne - a agenci Lowcy będą mieli pamięć krótszą lub dłuższą, więc potencjalnie w okresach większej dzikości rynku będą działać ci o krótszej pamięci, a w okresach większej regularności, ci z dłuższą pamięcią. Dobrze rozumiem?
Tak pamięć swieczek, będzie też rózna, ale rożumiem, że Geen7 to też dał by to jako parametr do optymalizatora?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Greena, ale podstawowa różnica między testerem (genetyką) a moim rozwiązaniem jest to, że moi agenci ewoluują w TRAKCIE testu, i jest tylko JEDEN przebieg.
No a ostatecznie i tak jak będę używał tego testera (i genetykę) do optymalizacji parametrów mojej genetyki, nie wskaźników ;) (Tzn. nie będę tak na prawdę używał, bo robię to po za MT4, ale ideologicznie)

green7 pisze:wrażenie piszesz od podstaw z AG, obsługą historii, wyliczaniem wskaźników itd.)
Tak ;) , ale już mam w dużej mierze skończone (Tzn. historia, wskaźniki, normalizacja itd. kończę(mam nadzieję) walczyć z problemem pamięć vs cpu).

green7 pisze:hmmm ... z opisu nie wynika, którzy z 1000 agentów będą aktualnie zawierać transakcje .... pewnie x najlepszych ?
Agencji mają swoje wagi (dynamicznie wyliczane) i głosują.

green7
Maniak
Maniak

LowcaG pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Greena, ale podstawowa różnica między testerem (genetyką) a moim rozwiązaniem jest to, że moi agenci ewoluują w TRAKCIE testu, i jest tylko JEDEN przebieg.
Nie bardzo czuję tą różnicę:
- masz 9 tys. możliwych kombinacji wskaźników
- robisz 1000 agentów
- agenci ulegają krzyżowaniu/ mutacji itd.
Czyli de facto nowo powstający agent może wskazywać na dowolną z tych 9ciu tys. wartości tak ?

No i na czym polega ta ewolucja w trakcie testu ?
Agencji mają swoje wagi (dynamicznie wyliczane) i głosują.
Co ma być wynikiem głosowania? "Konsesnus" co do tego czy mamy trend czy konsolidację ?
Green
Obrazek
Obrazek

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:- masz 9 tys. możliwych kombinacji wskaźników
Nie, tyle mam wskaźników.
Każdy agent ma w sobie 6 wskaźników (liczba 6 jest na razie po prostu ot tak wymyśloną) + 3 (których na razie nie będę opisywał, żeby nie mieszać).
Czyli liczba kombinacji jest coś tam z 20 zerami(tak na oko).

green7 pisze:Czyli de facto nowo powstający agent może wskazywać na dowolną z tych 9ciu tys. wartości tak ?
Czyli każdy nowy agent, dziedziczy wskaźniki po swoich rodzicach, i "lepsze" wskaźniki zostają (oczywiście nie ma lepszych wskaxników tylko lepsze kombinacje wskaźników). Czyli de facto nowy agent przyjmuje dowolną kominacje z 1+20E kominacji, ale to nie jest iistotne.
green7 pisze:No i na czym polega ta ewolucja w trakcie testu ?
m.in. tym, że np. agent, kontroluje ile razy się pomylił (nie mylić ze statystyką jego wskaźników) i w zależności od parametru globalnego po X pomyłkach z rzędu po prostu umiera. Tworzą się praktycznie nowi agencji co Y transakcji (też parametr globalny), długość Pamięci agentów też się krzyżuje na bieżąco.

Ostatecznie chodzi o to, żeby własnie nie optymalizować wskaźników pod dany okres (co robi tester), bo będzie zwykłe przeoptymalizowanie i nic więcej.
Ale optymalizację parametrów służących do genetyki (jest tu jeszcze parę elemetnów które mam w glowie, takei coś jak agenci komunikują się ze sobą, ale na razie nie jest ta informacja potrzebna)
Ostatnio zmieniony 25 lip 2012, 23:38 przez LowcaG, łącznie zmieniany 1 raz.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:Co ma być wynikiem głosowania? "Konsesnus" co do tego czy mamy trend czy konsolidację ?
Tak na prawdę to wychodzi "pradopodobieństwo' wystąpienia KONSOLIDACJI , mysle, ze jednak będzie jakiś próg, nie tylko 50% tylko np. nie wiem przykładowo 55% i 45%

[edit]
O kurcze, nie dołączyło sie:P

CZyli tak, jest pewien "Konsensus" ale szybkość zmiany tego konsensusu (CZyli dynamika zmian wagi) to też parametr globalny

[edit2]
Jeszcze tylko myślę nad tym, czy już optymalizując "system" zrobić, nazwijmy to system "degradacji" czy "wzrostu". "Wzrost" to na początku testuje z paroma Agentami, i tak dokładam, i analizuję jak się wyniki kształtują, czy dokładnie odwrotnie, na początku jest w 3 d..y agentów, i przez ileś tam świeczek, system gra tak jak by na sucho, i następuje duży ubytek agentów,a zarazem tworzenie potomków... do przemyślenia...
Ostatnio zmieniony 25 lip 2012, 23:48 przez LowcaG, łącznie zmieniany 1 raz.

green7
Maniak
Maniak

Każdy agent ma w sobie 6 wskaźników (liczba 6 jest na razie po prostu ot tak wymyśloną) + 3 (których na razie nie będę opisywał, żeby nie mieszać).
Czyli liczba kombinacji jest coś tam z 20 zerami(tak na oko).
LowcaG pisze:m.in. tym, że np. agent, kontroluje ile razy się pomylił (nie mylić ze statystyką jego wskaźników) i w zależności od parametru globalnego po X pomyłkach z rzędu po prostu umiera. Tworzą się praktycznie nowi agencji co Y transakcji (też parametr globalny), długość Pamięci agentów też się krzyżuje na bieżąco.
No to tak czy inaczej poszukujesz najlepszej kombinacji wskaźników dla jakiegoś tam okresu. Z tym że okres też jest dynamiczny (skoro zależy od ilości transakcji).
Jednym słowem optymalizujesz (bo czymże innym są AG niż poszukiwaniem optymalnych parametrów z dużej przestrzeni tychże) tak dużo rzeczy, że "nie ma bola": przesadzisz. Czyli przeoptymalizujesz ...

Dodatkowo masz do rozwiązania sporo problemów:
- musisz dodać jakieś metody karania agentów którzy np. transakcji nie przeprowadzają lub robią ich bardzo mało (bo nie będę umierać sami).

- musisz zadbać o zróżnicowanie populacji: coby nie było tak, że zdominuje ją tak de facto jeden agent z drobnymi modyfikacjami ....

LowcaG pisze:CZyli tak, jest pewien "Konsensus" ale szybkość miany tego konsensusu (CZyli dynamika zmian wagi, to też parametr globalny)
Kolejny parametr - kolejny stopień swobody, kolejne miejsce do przesadzenia z optymalizacją ...
No a jak już ten konsensus uzyskasz to co ? Jak sprawdzisz czy to wszystko miało sens ?
Masz tylko info: trend/konsolidacja. Masz info o kierunku ? I jak sprawdzisz czy wyniki głosowania tych 1000 agentów dają coś sensownego ?
Zgaduję: dodasz agenta grającego według tych wyników i zoptymalizujesz jego parametry ? :)
Green
Obrazek
Obrazek

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:No to tak czy inaczej poszukujesz najlepszej kombinacji wskaźników dla jakiegoś tam okresu. Z tym że okres też jest dynamiczny (skoro zależy od ilości transakcji).
Jednym słowem optymalizujesz (bo czymże innym są AG niż poszukiwaniem optymalnych parametrów z dużej przestrzeni tychże) tak dużo rzeczy, że "nie ma bola": przesadzisz. Czyli przeoptymalizujesz ...
I tak i nie ;) , bo przecież w trakcie całego przebiegu (jednego przebiegu po historii) agent w tracie może umrzeć (nie wiem kiedy) a "zastąpić" go może inny z innymi parametrami.

- musisz dodać jakieś metody karania agentów którzy np. transakcji nie przeprowadzają lub robią ich bardzo mało (bo nie będę umierać sami).
Mam parę koncepcji(pobocznych), jednak sam agent, ocenia się tylko i wyłącznie zero-jedynkowo, to nadrzędny system, nadaje im wagi(agenci o tych wagach nic nie wiedzą.

green7 pisze:- musisz zadbać o zróżnicowanie populacji: coby nie było tak, że zdominuje ją tak de facto jeden agent z drobnymi modyfikacjami ....
Nad tym jeszcze myślę.

green7 pisze:Kolejny parametr - kolejny stopień swobody, kolejne miejsce do przesadzenia z optymalizacją ...
O to się akurat nie martwię, to szybko dobiorę (tak podejrzewam) i będzie to akurat liczba dosyć na oko.

green7 pisze:No a jak już ten konsensus uzyskasz to co ? Jak sprawdzisz czy to wszystko miało sens ?
W pewnym sensie, to na bieżąco będę wiedział, czy to ma sens, bo te parametry globalne jak mi się wydaje będę dobierał ręcznie na podstawie obserwacji całości, czyli jeden przebieg po okresie testowanym od razu daje mi wynik, oczywiście, dla pewności te parametry globalne (które nie mają nic wspólnego z wskaźnikami) będę testował na okresie X, a później ostatecznie nie przerwę jego działania tylko poleci (przy tych samych parametrach globalnych) i dalej będzie ewoluował na nowym okresie.

green7 pisze:Masz tylko info: trend/konsolidacja. Masz info o kierunku ? I jak sprawdzisz czy wyniki głosowania tych 1000 agentów dają coś sensownego ?
Zgaduję: dodasz agenta grającego według tych wyników i zoptymalizujesz jego parametry ? Smile
Nie zgadłeś. ;) już napisałem powyżej, wynik mam od razu, nie potrzebuję żadnego kierunku. a trend/konsolidacja operuje na TP =23 SL = TP *3 czyli mam 50% na trend i 50 procent na konsolidację.

hm.. czuję, że w którymś momencie coś, źle Ci tłumaczę.
Chwilowo zapomnij o parametrach globalnych (ich będzie mało, bardzo mało i można przyjąć, że nie będą optymalizowane). Czyli całość może być bez parametrów. A cała koncepcja polega na wzmacnianiu in real time, tych kombinacji parametrów które są lepsze i zabijaniu tych które są gorsze...czyli może być tak, że jest paru agentów którzy dobrze się sprawują na początku okresu testowego, umrą (potworza w między czasie potomków o podobnych parametrach(ale innych), a po jakimś czasie znów powstaną znów z dobrą skutecznością.
Czyli tego procesu nie mogę otworzyć w testerze, za pomocą alg. genetycznych... bo one z definicji znajdują optimum dla całego okresu testowego. (a tu jest jeden przebieg i koniec całej "optymalizacji" to jest przebieg i zarazem wynik nie ma już drugiego, w celu poprawy wskaźników)
A tutaj, niby ma się to samo regulować (aby parametry globalne coś powiedzą o tej samoregulacji), no ale oczywiście to tylko teoria ;)
Zobaczymy jak wyjdzie.

[edit]
Jednym słowem, w testerze znalazł byś takie kombinacje wskaźników które są najlepsze w danym testowym okresie. A tutaj tego nie ma.
Przyrównał bym to do tego, że tester, codziennie optymalizuje genetycznie, poprzedni dzień(albo więcej dni, bo to też cecha agenta) i tak gra dziś, i tak codziennie...

ODPOWIEDZ