Czyli na końcu przebiegu po historii otrzymasz agentów dostosowanych najlepiej do tejże historii ?I tak i nie Wink , bo przecież w trakcie całego przebiegu (jednego przebiegu po historii) agent w tracie może umrzeć (nie wiem kiedy) a "zastąpić" go może inny z innymi parametrami.
LowcaG pisze:Chwilowo zapomnij o parametrach globalnych (ich będzie mało, bardzo mało i można przyjąć, że nie będą optymalizowane). Czyli całość może być bez parametrów. A cała koncepcja polega na wzmacnianiu in real time, tych kombinacji parametrów które są lepsze i zabijaniu tych które są gorsze...czyli może być tak, że jest paru agentów którzy dobrze się sprawują na początku okresu testowego, umrą (potworza w między czasie potomków o podobnych parametrach(ale innych), a po jakimś czasie znów powstaną znów z dobrą skutecznością.
No ale przecież to nic innego jak wybieranie z całej możliwej przestrzeni rozwiązań (określanej przez Twoje wskaźniki) tego zestawu kombinacji, które działają najlepiej w danym momencie (czy też okresie).
Zawsze takie znajdziesz: ale czy będą miały one jakieś właściwości prognostyczne ?
No tak: ogólnie w testerze miałbyś problem: dlatego miałem na myśli cykliczne wywoływanie testera. Testujesz jakiś tam okres historii/szukasz najlepszych wyników a potem przesuwasz "okno historii dalej".LowcaG pisze: Czyli tego procesu nie mogę otworzyć w testerze, za pomocą alg. genetycznych... bo one z definicji znajdują optimum dla całego okresu testowego
Coś jak w skryptach mających za zadanie cyklicznie optymalizować parametry EA.
Zupełnie nie czaję jak to liczyszLowcaG pisze:już napisałem powyżej, wynik mam od razu, nie potrzebuję żadnego kierunku. a trend/konsolidacja operuje na TP =23 SL = TP *3 czyli mam 50% na trend i 50 procent na konsolidację