batman pisze:Podoba mi się Twój minimalizm jeśli chodzi o wskaźniki
heheh, to tylko test podstawowych funkcjonalności. (z racji, że ma mały priorytet to wolno idzie) Teraz poprawiam wydajność bo wskaźników (tzn. nie rodzai, bo ich jest tylko 4) jest na ten moment (i raczej więcej nie będzie) trochę ponad
9000.
Za to mam wrażenie, żę sieci neuronowe i algorytmy genetyczne, to z kolej krok w strone trudngo do ogarnięcie wzrostu złożoności...
Sieci neuronowe będą bardo proste, ba nawet nie nazwał bym ich nie wiadomo jakimi sieciami, bo to po prostu zwykła forma "optymalizacji", genetyczne będą bardzo potrzebne, bo jeste właśnie 9000 dostępnych wartości wskaźników w danym momencie.
batman pisze:Możesz trochę rozjaśnić o tych agentach? Ile tych agentów planujesz mieć? Możesz opisać jakiegoś jednego przykłowego? Co on dostaje na wejście i o czym decyduje (stwierdza, że jest trend/konsolidacja?)
Bo trochę nie rozumiem, co Ci dają owi agenci w stosunku do wyliczania statystyki wprost z tych ostatnich 500 śweiczek (bez jakiegoś tam uczenia, krzyżowania itp).
To od tyłu, na razie pomińmy "genetyke" i "neurony".(no może troszeczkę o "genetyce" będzie)
Opiszę stan na ten moment i spróbuję jakieś jednolite nazewnictwo nadać, aby potem nie mieszać i być w miarę zrozumiałym (wiem, że czasem mam chaotyczny sposób wyrażania myśli..
0.1. Agent na ten moment, czyli wersja prymityw

Agent ma swoją pamięć statystyk nazwijmy ją
PS. Jest też pamięć wartości wskaźnika która jest przeniesiona akurat z agenta do "dostawcy informacji." (czyli wartości wskaźników i w ogóle), nazwijmy ją
PW
PW - jest to historia
wartości danego
wskaźnika i to jest to właśnie 500 świeczek, ( w zasadzie, to "dawca informacji" trzyma tą historie dla wszystkich wskaźników) z niektórych wskaźników(czyli wszystkich oprócz stocha

) odcinane jest 10% krańcowych wartości (czyli najwyższych i najniższych) zostaje 80% najczęściej występujących wartości. Na postawie tego zakresu normalizowana jest wartość aktualnego wskaźnika i przeskalowana na wartości -1 +1 (powód nieistotny). I to tyle jesi chodzi o PW. Ilość świeczek jest stała i taka sama dla wszystkich agentów..
PS - jest to pamięć danego
agenta (czyli każdy agent może mieć inną wielkość różnych wskaźników) , i zapamiętywana jest skuteczność danego wskaźnika (jeden agent będzie mógł obługiwać myślę, że do 6 wskaźników plus 3 hamujące, ale to chwilowo nie ten etap). Pamięć
PS u agenta będzie wynosiła prawdopodobnie od 20 do 300 świeczek.
A teraz Agent:
Agent - ma na starcie przypisane 6
losowych wskaźników którymi będzie się zajmował.(Na razie ma jeden i to określony i nie losowy

), to dla nich będzie w swojej pamięci analizował ich skuteczność. Co dostaje na wejściu? Dostaje co świeczkę znormalizowane wartości tych wskaźników i na ich podstawie daje na wyjściu TREND/KONSOLIDACJA.(Dokładnie to wraca procent szans na KONSOLIDACJĘ. To tyle wersja prymityw.
Ilu będzie agentów? Nie wiem, po skończeniu testów z jednym, później parą i trzema, wrzucę ich około 1000, docelowo będą oni na bieżąco umierali i rodzili się, ale ciągle w granicach 1000, ale to jak będą już geny.
W czym agenci są lepsi od wyliczania statystyk i wprost z ostatnich 500 świeczek? Gdyby był jeden agent to niczym, po za modelowaniem.
Jednak będzie ich niech będzie ten 1000, i każdy ma inne losowe 6 wskaźników (a jest ich ponad 9000), każdy agent po za statystykami analizuje skuteczność swojej prognozy, umiera, tworzą się nowe (to już "genetyka") , i w ten sposób zostają dynamicznie coraz lepiej sprawujące się wskaźniki.
Dodatkowo agent oceniany jest zewnętrznie i ma przypisaną wagę jego stuteczności, ostateczna decyzja podjęta jest poprzez głosowanie (z wagą).
Jednym słowem, dzieki agentom dostaję adaptację, wskaźników (bo same statystyki nie wystarczą) i długości pamięci PS, (każdy agent na starcie będzie miał losową długość pamięci PS)
Gdybym chciał np. te 6 wskaźników wybrać(z 9000) i optymalizować to miałbym jakąś liczbę z 20 zerami, i do było by dopasowanie na ten moment, i za parę świeczek znów musiał bym przeliczać...możliwe, ale po co kombinować.
Oczywiście wszelkie sugestie mile widziane, bo oczywiście mogę czegoś nie dostrzegać, komplikować/upraszczać.
A Jeszcze TREND/KONSOLIDACJA.
Agencji nie wykrywają kierunku ruchu (to może następni współpracujący agenci będą robić), tylko TREND/KONSOLIDACJA w ramach TP = 23 SL = 3* TP (Gdzie TP jest wybrane ot tak). I konsolidacja jest rozumiana, tak, że jeżeli otworzę w 2 strony takie pozycje, to złapie obydwa TP inny przypadek to trend.