Na starcie:
- nie wiem czy dam radę ciągnąć to dłużej niż X
- może to być wątek, nie zbyt często uaktualniany
- na pewno nie będzie zbyt zaawansowany
- wątek niczemu nie służy oprócz mojej motywacji, i być może jakiejś konstruktywnej krytyki, ewentualnym wskazówkom
- wątek nie ma zaplanowanego rozwoju sytuacji, będę tworzył ją na bierząco
Założenia startowe:(które oczywiście mogą się zmienić

1. na więcej niż 50 % użyje prostych algorytmów genetycznych, mini sieci neuronowych i statystyki
2. jeśli chodzi o opis stanu rynku to użyję bardzo mało rodzai wskaźników
i są to:
a) średnie, nie używam innych wartości niż ze świeczki aktualnej, czyli nie czytam wartości historycznych średnich, nie jest to potrzebne.
b) ATR, - jeszcze nad nim myślę (bo za długo nad tym nie myśalem) bo jest chyba dosyć bardzo skorelowany z czasem.(godzinami)
c) stoch - bo pokazuje coś innego niż średnie

I tyle, nie widzę potrzeby wymyślania niczego nowego co by dało jakąś nową wartość
aa i d) cena - a raczej hm..nachylenie trendu czy jak to tam nazwać.
Wszystkie wskaźniki będą czytane z TF 5, 15, 30, 60 minut, z czego EA działa na TF 15.
Myślę trochę o tym, czy nie policzyć tych wskaźników dla renko, ale to może później (a może nie).
aha i e) czas
3. W pierwszej fazie, robot będzie służył tylko i wyłącznie do określenia czy jest konsolidacja czy trend, w zakresie, nazwijmy to
TP = 15 SL = TP *3
( *3 ) nie jest przypadkowe , TP jest w dużej mierze przypadkowe, nie chcę żeby było za duże, bo w końcu mamy też TF 5.
4. Koncepcja całości- bardzo pobieżnie...może jutro dopisze (mam to w głowie, i nie jest jeszcze klarowne)
(docelowo) cały automat ma składać się z agentów czy "komórek mózgowych"
Zwał jak zwał.
- każdy agent uczy się wg. losowych wskaźników, wg. statystyk.
- każdy agent ma wyznaczony losowy czas w którym działa (są to 4 kolejne godziny)
- dodatkowo każdy agent posiada mini sieć neuronową która "się uczy" na podstawie decyzji innych agentów
- każdy agent ma "gen"/chromosom który definiuje jakich wskaźników używa(+ jeszcze parę innych parametrów np. szybkość adaptacji, pamięć itp)
- każdy agent, jeżeli pomyli się z kolei Y razy, popełnia "samobójstwo"
- co Z transakcji agenci/komórki dobierają się losowo i na podstawie genów tworzą potomstwo i wymienianych jest W agentów,(Tzn. starzy gina a nowi zastępują ich w całym systemie)
cały system agentów daje sygnały (Tzn. każdy agent jeden sygnał) każdemu niezależnie przydzielana jest dynamicznie waga jego skuteczności..
na wyjściu mamy średni wynik...
Koniec ogólnego opisu...
Jutro nad tym pomyślę bardziej...