RoLudlum pisze:Daro masę sprzeczności i szamotania się. Piszesz że kryzys wziął się z wiecznych roszczeń a ganisz człowieka który nie ma ich żadnych. Piszesz że mamy socjal, edukację,............ a to bzdura nic z tego nie mamy, że tylko wspomnę o małżeństwie które 3 lata mieszka w samochodzie na parkingu ( było ostatnio o nich głośno ) 
Wiesz jedna rodzina na parkingu nie oznacza braku socjału.
Zobacz USA:
http://www.youtube.com/watch?v=NlZqaXd0uRg
http://www.youtube.com/watch?v=LmrfiPi4H20
Jak to nie ma roszczeń?
Jakr pisze:Niech da mi wolną rękę. 
Pisałem o tym że nie da się skorzystać z przywilejów jakie daje nam państwo a potem się jego wyrzec.
Przypomina mi to trochę Szwecję w której dzieci skarżyły swoich rodziców że nie przygotowali ich odpowiednio do życia w społeczeństwie i domagali się renty od nich.
Ale nic dajmy wszystkim wolną rękę i zobaczymy co z tego wyjdzie.
RoLudlum pisze:To już jest demagogia i bzdura jakich mało, może kolega nie zauważył ale obsługa komputera, telefonów to nie jest przedmiot nauczany w przedszkolach to umiejętność którą dzieci nabywają naturalnie obserwując rodziców i dosyć szybko wyprzedzają swoich "starych" w tej materii.
No nic, chciałem napisać ogólnie tak bardziej obrazowo ale zaczynasz rozkładać moje wypowiedzi na czynniki pierwsze zamazując ogólny mój przekaz.
Ok. Będę się starał być bardziej rzeczowy a mniej obrazowy 

Mam 6 letniego syna i wiem jak szybko potrafi się uczyć pewnych rzeczy.
Ale algebry, gramatyki czy historii już się tak nie nauczy.
sureshot oczywiście masz rację tylko że tu mówimy o nas a nie dobroczynności na świecie.
Jak będziesz bez pracy i bez prawa do zasiłku i nie będziesz miał co jeść to też będziesz szczęśliwy z tego powodu że Chińczyki mają pracę dzięki Twoim zakupom?
sureshot pisze:kryzys to byl w 1929, teraz wystarczy podejsc do pierwszego centrum handlowego w polsce, popatrzec na te tlumy, pelne koszyki, na samochody na parkingach
No wytłumacz to ludziom. Oni narzekają cały czas że nie mają za co żyć.
Byłem teraz 2 tyg na urlopie w PL. Dobrobyt aż się wylewa 

Ale narzekają wszyscy. 

Problem to będzie jak w PL gospodarstwo domowe będzie zadłużone średnio na ponad 100 tys$
Na razie mamy potencjał (w zadłużaniu) i obcy kapitał to wie i widzi.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein