Kryzys w Europie - opinie bankierów

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

daromanchester pisze:Kryzys się wziął z chciwości ludzkiej, nadmiernej konsumpcji, wiecznych roszczeń i braku zaufania wzajemnego.
To ludzie muszą się zmienić żeby kryzys minął......
Poczułem atmosferę kazania w mojej parafii
Natanek w akcji
:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=UrJUz4oHjEM
Ostatnio zmieniony 13 lip 2012, 13:34 przez cugan, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

daromanchester pisze: Kryzys się wziął z chciwości ludzkiej, nadmiernej konsumpcji, wiecznych roszczeń i braku zaufania wzajemnego
Dodałbym jeszcze, że korzenie kryzysu tkwią w początku lat 90tych i rozpropagowaniu idei globalizacji i specyficznie pojętego liberalizmu gospodarczego w wersji międzynarodowych korporacji (tzw. turbokapitalizm).

Przeniesiono większość produkcji (bo taniej) do Azji tworząc, siłą rzecz, armię bezrobotnych w Europie i USA (miał wchłonąć ich sektor usług ale się nie udało). Uznano, że Zachód będzie zarabiać na "markach" i patentach. Co grosza firmy tak uwierzyły w siłę "marki" że absolutnie oderwały ją od jakości produktu. Skutki - katastrofalne, szczególnie w branży motoryzacyjnej. Jakość a szczególnie trwałość mercedesa z lat 90tych a obecnie produkowanego nie da się porównać, niestety na minus. Zarabianie pieniędzy na inżynierii finansowej i sztuczkach koniunkturalno giełdowych jest też niczym innym jak przelewaniem kasy z licznych małych kieszonek do kilku wielkich. Wartości żadnej to nie wypracowuje. Po wydrenowaniu portfeli 'drobnicy' nie ma już na kim żerować. Chyba, że ustawowo zobowiaże się drobnicę do obowiązkowych wpłat na 'fundusze emerytalne' OFE a te do uczestniczenia w spekulacjach giełdowych - wówczas jest się już o co dalej bić bo giełda niezasilana 'głupimi pieniędzmi' przestaje działać jak finansowa ssawka 'OD licznych - DO nielicznych'.

Co gorsza firmy zrobiły się ponadnardowe z siedzibami w krajach - rajach podatkowych. Jak tylko mogą tak uciekają od płacenia podatków na rzecz państw, w których prowadzą działalność. Brak podatków oznacza coraz słabsze państwo z coraz bardziej słabymi usługami w zakresie edukacji, bezpieczeństwa czy armii.
Kółko się zamyka.
Od dobrych 20 lat gramy do jednej bramki - zyski spijają ponadnarodowe korporacje, Azja to zagłębie taniej siły roboczej a rolą społeczeństw Zachodu jest ponadnormatywana konsumpcja mająca nakręcać te zyski. Ale żeby konsumować, trzeba mieć za co - jak nie ma pracy (stanowiska wywiezione do Azji!) to zawsze pozostaje możliwość zadłużania się, coraz większego (zarówno w wymiarze jednostkowym jak i państw).. A jak to się kończy... widać obecnie.

To co widzimy teraz to spóźnione objawy choroby zapoczątkowanej w latach 90tych.

Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

daromanchester pisze: Europie nie jest potrzebna prawda tylko rozwiązania.
............
My wiemy jak to jest, mamy jednego gościa co od 20 lat prawdę mówi i nic nie zrobił.
Takich nie potrzebujemy po prostu.

Nie można rozwiązać żadnego problemu nie definiując go ( poznając prawdę )
Słusznie, czasami też maży mi się dyktatura, zaprowadzić porządek wbrew wszystkim.
Za to potrzebujemy ludzi którzy coś robią ale nie wiadomo ani po co ani jakie skutki ich działanie przyniesie - tego potrzebujemy. Kiedy ostatecznie wszystko się zawali, powiemy sobie przynajmniej próbowaliśmy.
LowcaG pisze:............... Niech wygrywa lepszy.
No to masz alternatywę wygra lepszy albo "lepiej ustawiony". Liberalizm to nie koncepcja "każdy sobie" to pomysł "mi najlepiej wyjdzie pokierowanie moim życiem, nawet jeśli obiektywnie zmarnuje je, efekt będzie zawsze taki sam - śmierć - przed tą koniecznością żadne państwo mnie nie uchroni, liczy się tylko ile i co zostawię przyszłym pokoleniom".

Daro masę sprzeczności i szamotania się. Piszesz że kryzys wziął się z wiecznych roszczeń a ganisz człowieka który nie ma ich żadnych. Piszesz że mamy socjal, edukację,............ a to bzdura nic z tego nie mamy, że tylko wspomnę o małżeństwie które 3 lata mieszka w samochodzie na parkingu ( było ostatnio o nich głośno )
daromanchester pisze:............
Ciekawe jakby się państwo Tobą nie interesowało i nie zmuszało ustawowo do edukacji czy byłbyś w stanie uruchomić komputer albo czy byłbyś piśmienny i mógł cokolwiek napisać na tym forum? ...........

To już jest demagogia i bzdura jakich mało, może kolega nie zauważył ale obsługa komputera, telefonów to nie jest przedmiot nauczany w przedszkolach to umiejętność którą dzieci nabywają naturalnie obserwując rodziców i dosyć szybko wyprzedzają swoich "starych" w tej materii. Także język to nie dar światłego państwa................... Gdybym był nie zdolny do jakiejkolwiek pracy zająłbym się forexem, jeśli i to by mi życie odebrało, pozostałaby mi rodzina. Wychowałem się w bloku za ścianą miałem sąsiada który skoczył na główkę złamał kark przez 18 lat nie wychodził ( wyjeżdzał ) z domu. Państwo nie pomogło mu w żaden sposób przez 10 lat rodzina pier**liła się z urzędnikami aby wybudować podjazd - zrobili to na własną rękę, za własną kasę i postawili wszystkich przed faktem dokonanym. Ktoś się zawstydził i przestraszył afery więc dał im spokój.

Ręce opadają

..................
Ostatnio zmieniony 13 lip 2012, 15:42 przez RoLudlum, łącznie zmieniany 1 raz.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

chojnak a ty pewnie bys chcial, zeby w chinach albo wietnamie dalej zbierali ryz, a pany w europie po 40h tygodniowo, lub 35(np francja), zeby sobie co najwyzej jezdzili ogladac biede z okien pokoi hotelowych, dzieki temu przeniesieniu fabryk kapitalisci przenoszac te fabryki zrobili wiecej dobrego dla miliradow!!! ludzi, niz wszystkie religie, swiata razem wziete, razem z socjalizmem, komunizmem i antyglobalizmem razem wzietymi, te fabryki daly ludziom w azji mozliwosc awansu technologicznego, awansu w poziomie zycia, w ogole o czym bredzicie, kryzys to byl w 1929, teraz wystarczy podejsc do pierwszego centrum handlowego w polsce, popatrzec na te tlumy, pelne koszyki, na samochody na parkingach, i to niby kapitalisci nie patrza dostatecznie daleko i nie troszcza sie o swiat, ale tylko zabierz dotacje do mleka albo 13stke ;)

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

RoLudlum pisze:Daro masę sprzeczności i szamotania się. Piszesz że kryzys wziął się z wiecznych roszczeń a ganisz człowieka który nie ma ich żadnych. Piszesz że mamy socjal, edukację,............ a to bzdura nic z tego nie mamy, że tylko wspomnę o małżeństwie które 3 lata mieszka w samochodzie na parkingu ( było ostatnio o nich głośno )
Wiesz jedna rodzina na parkingu nie oznacza braku socjału.
Zobacz USA:
http://www.youtube.com/watch?v=NlZqaXd0uRg
http://www.youtube.com/watch?v=LmrfiPi4H20

Jak to nie ma roszczeń?
Jakr pisze:Niech da mi wolną rękę.
Pisałem o tym że nie da się skorzystać z przywilejów jakie daje nam państwo a potem się jego wyrzec.
Przypomina mi to trochę Szwecję w której dzieci skarżyły swoich rodziców że nie przygotowali ich odpowiednio do życia w społeczeństwie i domagali się renty od nich.
Ale nic dajmy wszystkim wolną rękę i zobaczymy co z tego wyjdzie.
RoLudlum pisze:To już jest demagogia i bzdura jakich mało, może kolega nie zauważył ale obsługa komputera, telefonów to nie jest przedmiot nauczany w przedszkolach to umiejętność którą dzieci nabywają naturalnie obserwując rodziców i dosyć szybko wyprzedzają swoich "starych" w tej materii.
No nic, chciałem napisać ogólnie tak bardziej obrazowo ale zaczynasz rozkładać moje wypowiedzi na czynniki pierwsze zamazując ogólny mój przekaz.
Ok. Będę się starał być bardziej rzeczowy a mniej obrazowy :)
Mam 6 letniego syna i wiem jak szybko potrafi się uczyć pewnych rzeczy.
Ale algebry, gramatyki czy historii już się tak nie nauczy.
sureshot oczywiście masz rację tylko że tu mówimy o nas a nie dobroczynności na świecie.
Jak będziesz bez pracy i bez prawa do zasiłku i nie będziesz miał co jeść to też będziesz szczęśliwy z tego powodu że Chińczyki mają pracę dzięki Twoim zakupom?
sureshot pisze:kryzys to byl w 1929, teraz wystarczy podejsc do pierwszego centrum handlowego w polsce, popatrzec na te tlumy, pelne koszyki, na samochody na parkingach
No wytłumacz to ludziom. Oni narzekają cały czas że nie mają za co żyć.
Byłem teraz 2 tyg na urlopie w PL. Dobrobyt aż się wylewa :) Ale narzekają wszyscy. :)
Problem to będzie jak w PL gospodarstwo domowe będzie zadłużone średnio na ponad 100 tys$
Na razie mamy potencjał (w zadłużaniu) i obcy kapitał to wie i widzi.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

daromanchester pisze:Problem to będzie jak w PL gospodarstwo domowe będzie zadłużone średnio na ponad 100 tys$
Na razie mamy potencjał (w zadłużaniu) i obcy kapitał to wie i widzi.
Problemem to będzie dla banków :lol:

Zresztą bądźmy szczerzy po greckim "haircut" widać ile są warte te długi.
To tylko ciągi bitów na dyskach bankowych serwerów. Nigdy nie będzie istniała możliwość spłacenia inna niż przez hiperinflacje.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

:arrow: http://pragcap.com/warren-buffett-discu ... everything
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
:arrow: http://ftalphaville.ft.com/blog/2012/07 ... ght-chart/
czytać komentarze
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

daromanchester pisze:..............
Jak będziesz bez pracy i bez prawa do zasiłku i nie będziesz miał co jeść to też będziesz szczęśliwy z tego powodu że Chińczyki mają pracę dzięki Twoim zakupom?
................
Osobiście, jeśli nie miałbym pracy, zastanawiałbym się czemu tak jest i doszedłbym do genialnej myśli - bo rząd opodatkowuje pracę, każdy podatek w swej istocie jest daniną która spada na ostatnie ogniwo ekonomicznej układanki. Podatki płacą tylko konsumenci i pracownicy. Zastanawiałbym się dalej, czemu tak jest i drugi raz błysnąłbym przed samym sobą geniuszem - wszystko dlatego że państwo opodatkowuje pracę a wynagradza nicnierobienie ( możecie się buntować ale tak jest pracując jestem zmuszany do płacenia składek, podatków nawet abonamentu tv :). Gdy nie pracuje nawet ubezpiecznienie jest czymś co dostaje za free ) No nie może nie być biedy w systemie który opodatkowuje ludzi chcących się bogacić lub przynajmniej samodzielnie utrzymać siebie i swoje rodziny a obdarowujących przywilejami, socjalnymi upominkami tych którym się nic nie chce. Po prostu nie może nie być.

Nie mogę nie być liberałem między innymi z tego powodu. Mimo że kilkukrotnie byłem bankrutem, na studiach oszukany przez pracodawców. No nie potrafię nie być liberałem choć obiektywnie życie porządnie skopało - to na argumenty w stylu " jak Ciebie spotka to zmienisz zdanie "
Esco pisze:......
Problemem to będzie dla banków :lol:
.....
To jest kolejna różnica między wspaniałą opiekującą się każdym biedaczkiem tego świata UE a złą parszywą "wolną amerykanką". W USA gdy nie mogę spłacić swojej hipoteki, bank przejmuje dom i zostaje z problemem. Ja zaczynam życie od nowa w nowym mieście w nowej pracy, w EU oddaje dom i .... spłacam dalej kredyt ( no jego część ). Cierpią przyszłe pokolenia więc myśle że banki sobie poradzą.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

RoLudlum nie będę używał banałów w stylu "to jest bardziej skomplikowane" - bo prawdę mówiąc nie jest - życie jest proste.
Prawdę mówiąc nie musisz płacić tyle podatków - możesz nie pracować
Nie musisz płacić abonamentu tv - możesz wyrzucić tv.
Mówisz że państwo obdarowuje przywilejami i socjalnymi upominkami.
Powiem tak - jeden potrafi stworzyć ogromną firmę i dać ludziom pracę.
Inny potrafi robić dzieci i dzięki niemu nasz gatunek przetrwa.
Jeśli uważasz że to takie proste to spróbuj wychować 10 osobową rodzinę. :)
Może to brutalne ale takich ludzi też nam trzeba. Niestety ludzie zagonieni za pracą i próbą przeżycia mają jedno góra 2 dzieci.
Wiem o czym mówię - całe życie goniłem własny "ogon" i ledwo zdecydowałem się na jedno dziecko.
Mam znajomych co prowadzą własne biznesy i do teraz nie mają czasu na dziecko.
Spoglądasz na świat z własnej perspektywy, chciałbyś żeby wyglądał w sposób który sobie wyobrażasz i uważasz że wtedy byś sobie lepiej radził. Byłoby lepiej...... dla Ciebie...
Ale jest ponad 30 milionów innych ludzi i oni decydują inaczej i możesz tylko się dostosować albo czekać, ewentualnie wystartować w wyborach :)
Żeby nie było moje poglądy zawsze były mocno liberalne tylko trochę wyidealizowane..... dopiero wyjazd za granicę otworzył mi oczy na pewne sprawy i problemy.
RoLudlum pisze:W USA gdy nie mogę spłacić swojej hipoteki, bank przejmuje dom i zostaje z problemem.
Tak samo jest w UK.
Z jednej strony jest to super ale z drugiej strony nie od tego zaczął się ten cały rozpierd....l w 2008 :?:
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ