Człowiek vs Maszyna - Trading "uznaniowy"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

Greenhaze pisze:Matka podziele sie z toba jedna z moich kilku metod ktora moze uda ci sie zautomatyzowac ze wzgledu na to ze jest najmniej uznaniowa. (...)
Wiekszosc moich tranzakcji jest opartych na scenariuszach i czasami potrafia byc one mocno rozbudowane. (...)
Dlatego sadze ze uznaniowosc ma duza przewage nad schematycznym i malo elastycznmym zachowaniem EA bo potrafi zrozumiec rynek jako calosc , nie jako sekwencje zer i jedynek.
Powoli przebijam sie przez ten ciekawy watek....
Greenhaze - mysle, ze zrobiony przez Ciebie opis to dobry poczatek przygotowania dokladnego algorytmu dzialania systemu ktory uzywasz. :)
Osobiscie uwazam, ze wszystko co da sie opisac w logiczny sposob da sie przelozyc na algorytm. Byc moze bedzie to algorytm dosyc mocno rozbudowany, bioracy pod uwage wiele roznych czynnikow, ale TO DA SIE ZROBIC.
I pozniej modyfikowac i rozbudowywac w miare potrzeb.

Jest to tylko kwestia spedzenia odpowiedniej ilosci czasu na doprecyzowanie niektorych z Twoich dosyc ogolnych punktow.

Nie jestem zawodowym programista ani zawodowym traderem i nie wyobrazam sobie handlu na FX czy jakims innym rynku czysto manualnie glownie z tego powodu, ze czas ktorym dysponuje nie pokrywa sie z czasem w jakim wystepuja warunki sprzyjajace mojemu stylowi handlu.

Na tych pierwszych 7 stronach tego watku przeczytalem tu wiele ciekawych ale tez wiele bzdurnych opinii na temat mozliwosci kwantyfikacji rozych pomyslow - wg mnie, wiele z fobii przeciwnikow systemow automatycznych ma zupelnie irracjonalne podloze, ktore mozna sprowadzic do mniej wiecej czegos takiego:
- mam doswiadczenie w handlu recznym i gram opracowanym przez siebie systemem w ktorym wiele decyzji podejmuje "intuicyjnie", czego komputer nie potrafi... (to chyba dobrze, bo intuicja jest zaprzeczeniem systemu)
- sam nie probowalem, bo nie umiem programowac - wiec sie nie da, (a moze jednak sie da ?)
- kolega z firmy z helpdesku / ktos na forum / specjalista z XTB, etc, powiedzial mi, ze to sie nie da zrobic,
- mozg ludzki analizuje lepiej to co widzi niz najlepszy algorytm (pomimo, iz ten algorytm jest ulozony przy pomocy tegoz mozgu ?)
- po co pisac program do czegos co moge zrobic recznie (do Krakowa z Warszawy tez mozna pojsc pieszo... tylko po co ?)
- mam dziennie tylko 2 - 3 sygnaly - wiec po co mi do tego EA ? (mozna siedziec przez caly dzien i czekac na ten sygnal, a mozna tez robic wtedy cos ciekawszego, dodatkowo, EA moze jednoczesnie obserwowac dowolna ilosc instrumentow - tu percepcja ludzka juz moze zawodzic)
- w EA moze byc blad, albo moze on nie przewidziec wszystkich sytuacji i moge zlapac MC (to juz zalezy od niezawodnosci kodu i od (na czym wielu oszczedza) stworzeniu procedur obronnych w sytuacjach awaryjnych)

Generalnie mowiac, bardziej mnie cieszy tworzenie systemu i satysfakcja jesli on dziala zgodnie z zalozeniami niz jesli sam handel. Ale nie lubie realizowac cudzych pomyslow.... :)

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

CoVal pisze: po co pisac program do czegos co moge zrobic recznie (do Krakowa z Warszawy tez mozna pojsc pieszo... tylko po co ?)

po co grać ręcznie jak mogę poświęcić parę miesięcy na naukę programowania,a potem kombinować tak żeby system przelać do pliku(z drugiego piętra też możesz zjechać windą...tylko po co?

Jeżeli ktoś ma prosty system,z wieloma sygnałami dziennie,tygodniowo to można się zastanawiać,ale jak ktoś ma 1-2 dziennie,tygodniowo-to może nie warto?

CoVal pisze: - mam dziennie tylko 2 - 3 sygnaly - wiec po co mi do tego EA ? (mozna siedziec przez caly dzien i czekac na ten sygnal
W tym przypadku można również Tobie zarzucić brak pojęcia o tradingu manualnym,bo jest coś takiego jak alert,zlecenia oczekujące.Wielu się wypowiadało ile im zajmuje ten manualny trading,niektórzy piszą o 1-2 h i uważają że to i tak za dużo i trzeba ograniczyć.

Gdybym grał na m5 nie zastanawiałbym się nad nauką programowania,jednak w przypadku H1-H4 ...trading nie zajmuje tyle czasu co się niektórym wydaje.
Można iść w stronę EA,a można iść w stronę ograniczania sygnałów,filtrowania,przejścia na wyższy TF i zawierania 2-3 pozycji w miesiącu i starczy.

Zauważyłem że tak jak manualni traderzy mają mylne myślenie o traderach za pomocą EA tak i odwrotnie.
Wydaje się Wam że jak skalpel to siedzi od rana do nocy.
Jak daytrader-również od rana do nocy...
Jak na h1-h4? no tu również od rana do nocy bo przecież sygnał nie może przepaść wiec trzeba PEWNIE każdą minutę patrzeć na wykres.

Nie ma rady na pogodzenie sporów jak tylko eksperyment który ŁowcaG zaproponował,ale niestety obecnie stoi w miejscu.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Songo89K pisze:Nie ma rady na pogodzenie sporów jak tylko eksperyment który ŁowcaG zaproponował,ale niestety obecnie stoi w miejscu.
Czekałem, czekałem, na odpowiedź Greenhaze, i się nie doczekałem, a że mam co robić w życiu...;)
Chociaż uważam, że eksperyment byłby ciekawy i bardzo pouczający, dla każdej ze stron, jak znajdę nastepną lukę czasową i Greenhaze/lub ktoś inny zgodzi się na "skopiowanie" chociaż by testowo stawiania kreski oporu (czy jak ją tam nazwać). Przy okazji wyszło by jak zachowuje się cena wobec tych poziomów teoretycznie narysowanych bez znajomości przyszłości. No ale cóż nie ma co narzekac...może innym razem.

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

Songo89K pisze:po co grać ręcznie jak mogę poświęcić parę miesięcy na naukę programowania,a potem kombinować tak żeby system przelać do pliku(z drugiego piętra też możesz zjechać windą...tylko po co?

Jeżeli ktoś ma prosty system,z wieloma sygnałami dziennie,tygodniowo to można się zastanawiać,ale jak ktoś ma 1-2 dziennie,tygodniowo-to może nie warto?

[W tym przypadku można również Tobie zarzucić brak pojęcia o tradingu manualnym,bo jest coś takiego jak alert,zlecenia oczekujące.Wielu się wypowiadało ile im zajmuje ten manualny trading,niektórzy piszą o 1-2 h i uważają że to i tak za dużo i trzeba ograniczyć.

Gdybym grał na m5 nie zastanawiałbym się nad nauką programowania,jednak w przypadku H1-H4 ...trading nie zajmuje tyle czasu co się niektórym wydaje.
Można iść w stronę EA,a można iść w stronę ograniczania sygnałów,filtrowania,przejścia na wyższy TF i zawierania 2-3 pozycji w miesiącu i starczy.

Zauważyłem że tak jak manualni traderzy mają mylne myślenie o traderach za pomocą EA tak i odwrotnie.
Wydaje się Wam że jak skalpel to siedzi od rana do nocy.
Jak daytrader-również od rana do nocy...
Jak na h1-h4? no tu również od rana do nocy bo przecież sygnał nie może przepaść wiec trzeba PEWNIE każdą minutę patrzeć na wykres.

Nie ma rady na pogodzenie sporów jak tylko eksperyment który ŁowcaG zaproponował,ale niestety obecnie stoi w miejscu.
Do experymentu ŁowcyG jeszcze nie doczytalem... :)

co do tego co piszesz - to oczywiscie masz racje. Sa systemy, w ktorych zajmujesz pozycje lub ja korygujesz np. tylko raz dziennie np. na koniec dnia. Wiec nie zabiera to zbyt wiele czasu ani energii... i nie trzeba siedziec przez caly dzien.
Mysle jednak, ze jesli jest to dobry system, to moze warto byloby go rowniez sprobowac przeskalowac (jesli sie da) na nizszy TF i wtedy moze wyniki bylyby ciekawsze (zwroc uwage na zwrot: byc moze).

gdzies tu na forum jest taki (nie nowy, ale calkiem ciekawy) watek o handlu na podstawie Inside Bars, na TF = D1.
System o tyle fajny, ze faktycznie nie trzeba przy nim siedziec ustawicznie i czekac na sygnal, jednakze bardzo proste EA ktore obliczy nam SL i TP oraz samo otworzy pozycje w sumie bylby wartoscia dodana a nie zbednym narzedziem, nieprawdaz ?

Piszesz, ze nie masz czasu na nauke programowania - jednakze grajac na wysokich TF moze znalazlbyc troche tego czasu pomiedzy analiza i otwieraniem pozycji ?
Na prawde warto :)

Co do ulatwien typu alerty, zlecenia oczekujace, trailingi, itd, to oczywiscie nie sa one dla mnie rzecza nieznana, ale.. to juz jest pewna namiastka systemu informujacego Cie o tym, ze zaistniala okreslona sytuacja i nalezy otworzyc czy zamknac pozycje.... ale trzeba wtedy podejsc i zrobic to manualnie... po co ?
system zrobilby to za ciebie rownie dobrze. A ty nie musialbys wyskakiwan z wanny, bo juz piatek, a to jest pierwszy sygnal w tym tygodniu :)

He, pewnie moglibysmy tak sie licytowac o wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Swietami Wielkiejnocy, ale moze faktycznie.... niech bedzie kazdemu wg potrzeb.
Tak na prawde, nie mam zamiaru nikomu udowadniac wyzszosci systemow czesciowo lub w pelni zautomatyzowach na recznymi - ale chcialem pokazac kilka zalet automatyzacji.

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

zadnej wyzszosci udowadniac nie trzeba, wystarczy sprawdzic jaki udzial w obrocie ma handel zautomatyzowany, i mozna zapytac dlaczego tak wysoki?;)

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

CoVal pisze:ale trzeba wtedy podejsc i zrobic to manualnie... po co ?
Słyszałem odpowiedź w stylu "...Bo to jest moja praca ." Różnie ludzie do tego podchodzą,jedni łapia 20 pipsów i mają dość,inny będzie dążył do 40.
Jeden minimalizuje czas do odpalenia EA i jazda na wakacje,a inny twierdzi że to jego praca i poświeca temu 6-8 h dziennie i nie leniwi się.

CoVal pisze:Na prawde warto
Osobiście też się do tego skłaniam,poradniki już pobrałem.
Bo granie na coś bo ktoś na tym zarabia-nie potrafię tego wykorzystać.Tylko testy,EA i stwierdzenie że mam niezbity dowód że nie ma w tym żadnej intucji skłoni mnie do zainwestowania w to większych pieniędzy.

Dlatego tak sobie cenie dyskusję,nawet mimo często agresywnej postawy jednej ze stron,bo pozwala otworzyć umysł i spojrzeć na to kompletnie inaczej.

Jednak nie obracam się o 180* tylko stwierdzam,że nie potrafię w odpowiedni sposób wykorzystać S/R i LT,i tak ich dopasować żeby dawały jak najlepszy rezultat.A jak opanuje programowanie to może się okazać...ze to wcale nie takie trudne.A może się okaże że połączenie EA wraz z doświadczeniem/intuicją da jeszcze lepszy efekt? trzeba sprawdzić.
Tak jak nie dla każdego jest manualny trading,tak z EA widzę większe możliwości.Większe pod względem % osób,które mogą zarabiać na fx nie męcząc się przy tym ze swoją psychiką,chciwością,i innymi problemami.

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

Esco pisze:
lukpiasek pisze:http://www.eioba.pl/a/20zq/uzywasz-praw ... s-myslenia
tutaj jest test "kręcąca się kobieta" test na to czy używamy bardziej półkuli prawej czy lewej mnie ona obraca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara ale jak zaczynam czytać tekst pod obrazkiem
Niestety to manipulacja. Jest to złudzenie poznawcze wynikające z szczegółów w tle. Mogą dowolnie zmieniać kierunek ruchów poruszając synchronicznie oczami/ głowa w przeciwnym kierunku do aktualnych obrotów.
A to,czy tak samo patrzymy na wykres ? Teraz to już całkiem zwątpiłem w paczenie na wykresy . :lol:
http://www.gnioty.pl/42821
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Żadna z kart się nie powtarza na drugim obrazku.

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

I znowu oszustwo, a już myślałem że to jakiś specjalny pies.
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: lukpiasek »

Esco pisze:Żadna z kart się nie powtarza na drugim obrazku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiruj%C4%85ca_tancerka

według wiki masz racje - "Złudzenie to było błędnie uznawane za test psychologiczny, który miał wskazywać, która półkula mózgu jest u obserwatora dominująca"
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

ODPOWIEDZ