Powoli przebijam sie przez ten ciekawy watek....Greenhaze pisze:Matka podziele sie z toba jedna z moich kilku metod ktora moze uda ci sie zautomatyzowac ze wzgledu na to ze jest najmniej uznaniowa. (...)
Wiekszosc moich tranzakcji jest opartych na scenariuszach i czasami potrafia byc one mocno rozbudowane. (...)
Dlatego sadze ze uznaniowosc ma duza przewage nad schematycznym i malo elastycznmym zachowaniem EA bo potrafi zrozumiec rynek jako calosc , nie jako sekwencje zer i jedynek.
Greenhaze - mysle, ze zrobiony przez Ciebie opis to dobry poczatek przygotowania dokladnego algorytmu dzialania systemu ktory uzywasz.

Osobiscie uwazam, ze wszystko co da sie opisac w logiczny sposob da sie przelozyc na algorytm. Byc moze bedzie to algorytm dosyc mocno rozbudowany, bioracy pod uwage wiele roznych czynnikow, ale TO DA SIE ZROBIC.
I pozniej modyfikowac i rozbudowywac w miare potrzeb.
Jest to tylko kwestia spedzenia odpowiedniej ilosci czasu na doprecyzowanie niektorych z Twoich dosyc ogolnych punktow.
Nie jestem zawodowym programista ani zawodowym traderem i nie wyobrazam sobie handlu na FX czy jakims innym rynku czysto manualnie glownie z tego powodu, ze czas ktorym dysponuje nie pokrywa sie z czasem w jakim wystepuja warunki sprzyjajace mojemu stylowi handlu.
Na tych pierwszych 7 stronach tego watku przeczytalem tu wiele ciekawych ale tez wiele bzdurnych opinii na temat mozliwosci kwantyfikacji rozych pomyslow - wg mnie, wiele z fobii przeciwnikow systemow automatycznych ma zupelnie irracjonalne podloze, ktore mozna sprowadzic do mniej wiecej czegos takiego:
- mam doswiadczenie w handlu recznym i gram opracowanym przez siebie systemem w ktorym wiele decyzji podejmuje "intuicyjnie", czego komputer nie potrafi... (to chyba dobrze, bo intuicja jest zaprzeczeniem systemu)
- sam nie probowalem, bo nie umiem programowac - wiec sie nie da, (a moze jednak sie da ?)
- kolega z firmy z helpdesku / ktos na forum / specjalista z XTB, etc, powiedzial mi, ze to sie nie da zrobic,
- mozg ludzki analizuje lepiej to co widzi niz najlepszy algorytm (pomimo, iz ten algorytm jest ulozony przy pomocy tegoz mozgu ?)
- po co pisac program do czegos co moge zrobic recznie (do Krakowa z Warszawy tez mozna pojsc pieszo... tylko po co ?)
- mam dziennie tylko 2 - 3 sygnaly - wiec po co mi do tego EA ? (mozna siedziec przez caly dzien i czekac na ten sygnal, a mozna tez robic wtedy cos ciekawszego, dodatkowo, EA moze jednoczesnie obserwowac dowolna ilosc instrumentow - tu percepcja ludzka juz moze zawodzic)
- w EA moze byc blad, albo moze on nie przewidziec wszystkich sytuacji i moge zlapac MC (to juz zalezy od niezawodnosci kodu i od (na czym wielu oszczedza) stworzeniu procedur obronnych w sytuacjach awaryjnych)
Generalnie mowiac, bardziej mnie cieszy tworzenie systemu i satysfakcja jesli on dziala zgodnie z zalozeniami niz jesli sam handel. Ale nie lubie realizowac cudzych pomyslow....