Człowiek vs Maszyna - Trading "uznaniowy"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

lukpiasek pisze: ehh nie wiem o co ci chodzi z tymi swieczkami np:
To przykład.
lukpiasek pisze: ja zapamietuje niektóre setupy i pozniej ich szukam na wykresie uogólniając, co w tym nie naturalnego dalej nie wiem no chyba że siedzenie przed monitorem 12h albo stanie na głowie to tak to są rzeczy srednio naturalne dla człowieka
Tak to jest nie naturalne tak samo zresztą jak np. programowanie. Architektura "systemu operacyjnego" człowieka nie jest przystosowana do tych zadań podobnie jak komputer nie jest stworzony np do rozpoznawania twarzy mimo ze dużym kosztem obliczeniowym może to wykonać
lukpiasek pisze:Dziwny przykład używanie intuicji w spekulacji = bycie szamanem
W jednym i drugim przypadku nie wiesz dokładnie co robisz.

Jeśli nie przemawia do Ciebie przykład z lekarzem to może być z "intuicyjnym" pilotem samolotu\chirurgiem. Może działać inteligentnie improwizować w trudnych ekstremalnych sytuacjach ale przydało by się żeby zawsze wiedział co robi. Nie sądzisz?
lukpiasek pisze:kiedyś ludzie myśleli ze ziemia jest płaska więc nie ma co sie upierać przy swoim
Kiedyś ludzie posługiwali się do nawigacji gwiazdami dziś używają GPS i radiolokacji. Nie sadze żeby teraz nastąpił powrót do średniowiecznych map kreślonych na cielęcej skórze mimo że możliwe ze wytrawny żeglarz jakoś intuicyjnie/przypadkiem by sobie z nimi poradził przez jakiś czas.
lukpiasek pisze: Druga kwestia ja nie chce nikomu powierzać swoich pieniedzy wolę sam o nie zadabać więc to zadne argumenty na nie uzywanie intuicji przecież ciebie nie namawiam żebyś mi jakieś a to że sobie nie ufasz to już nie mój problem ja sobie ufam i nie boje sie używac intuicji Very Happy
Powiem wprost :nie wierze w takie pierdoły w stylu "graj jak ci się wydaje" dlatego
Na "nieopisanej intuicji" to zarabiają tylko brokerzy.
lukpiasek pisze: ... mi jakieś a to że sobie nie ufasz to już nie mój problem ja sobie ufam i nie boje sie używac intuicji Very Happy
Sądzę ze ufając rozumowi, statystyce i logicznemu myśleniu lepiej wyjdę w wielu dziedzinach życia nie tylko w tradingu. Również z wysokim prawdopodobieństwem 80% przegrywa właśnie dlatego że ufa intuicji.
lukpiasek pisze: a co do rysunków to nie mają one być piękne i takie jak innych tylko mają oddawać obraz przemyśleń i najlepiej jakby sie sprawdzały, jak to sie mówi praktyka czyni mistrza Wink
Rysunki powinny być obiektywna analizą rynku a nie "oddawaniem obrazu przemyśleń autora" które mogą być urojeniami i złudzeniami podobnie jak kierunek obrotów tej baletnicy.
lukpiasek pisze: na pewno wiesz kto to curtis faith wiec przeczytaj sobie spekulacje intuicyjną nawet ten słynny żółw (oni używali wtedy sys. mechanicznych) otworzył się na intuicje polecam a i jeszcze trzeba umieć odrózniac intuicje od przeczuć Wink
Polecasz jako powieść?

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Esco wybacz, ale nie do końca masz racje. co rozumiesz przez intuicje ? Jeśli grę na pałę to masz rację , zarabiają brokerzy. Natomiast jeśli trader wie co robi, gra wg. zasad, wykorzystuje wiedzę , doświadczenie itd, to wybacz, ale nie wiem o czym piszesz. Granie wyuczonych setupów jest nienaturalne? Bo ? Rozkładacie cały ten bajzel na czynniki pierwsze, tylko po co ? Co ma przykład z żeglarzem? Czy on jechał na intuicji czy na wiedzy i doświadczeniu w odczytywaniu położenia z gwiazd itd? Tak samo jest z FX, człowiek uczy się też podświadomie, umysł potrafi przetworzyć ogromne ilości informacji, robi to cały czas poza naszą świadomością , i czy to się podoba czy nie, wykorzystujemy wiedzę też nieświadomie w każdej dziedzinie życia, czy jak kroisz kromkę chleba rozkładasz na czynniki pierwsze pod kątem EA? Nie, bierzesz nóż i działasz, tak samo można z handlem. Co do lewej i prawej strony mózgu. Przykład z jakieś książki, lewa strona weźmie zawartość kasety z filmem, obejrzy , przeanalizuje wyciągnie wnioski, prawa strona potrzyma odłoży i wie, mózg skrywa wiele tajemnic i rozumiem że skostniałe umysły mają z tym problem, ale to chyba nie wątek o tym ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

kiedyś ludzie myśleli ze ziemia jest płaska więc nie ma co sie upierać przy swoim
Tak myśleli, bo rozciągali to, co widzą, na to, czego zobaczyć nie mogli wg. prostej analogii.
A co jak chory sam jest lekarzem to co ze wszystkim ma latać do innego lekarza sam nie może sie zdjagnozować chocby w nie groznym katarku ?
Kłania się psychologia. Poziom podstawowy.
a co do rysunków to nie mają one być piękne i takie jak innych tylko mają oddawać obraz przemyśleń
Coś jak sztuka natchniona?
najlepiej jakby sie sprawdzały
Ale niekoniecznie?
na pewno wiesz kto to curtis faith
Na pewno wiesz, że wśród żółwi nastąpił rozłam.
No ale kryzys jest, żaden pieniądz nie śmierdzi.
otworzył się na intuicje
Polecam nie mylić wieloletniego doświadczenia z tym, że coś Ci się wydaje, bo przeczytałeś książkę. Zaiste imponujące osiągnięcie :roll:

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Microbi pisze:Esco wybacz, ale nie do końca masz racje. co rozumiesz przez intuicje ? Jeśli grę na pałę to masz rację , zarabiają brokerzy.
Tak jak mówiłem nieświadome działanie na podstawie wewnętrznych impulsów "bo mi się wydaje".

Sam przyznaje ze czasami pracując nad problemem technicznym w programowaniu wstaje rano siadam do komputera i pisze rozwiązanie jakby pod wpływem impulsu jednak cały czas wiem co robię. Sprawdzam później program. Na pewno nie napisałbym w taki sposób bez solidnego testowania programu do sterowania aparaturą medyczna, podsystemami samolotu czy zarządzania pieniądzmi.
Stforex pisze: Polecam nie mylić wieloletniego doświadczenia z tym, że coś Ci się wydaje, bo przeczytałeś książkę. Zaiste imponujące osiągnięcie Rolling Eyes
:clap: :clap: :clap:

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: lukpiasek »

Esco pisze: Stforex napisał:
Polecam nie mylić wieloletniego doświadczenia z tym, że coś Ci się wydaje, bo przeczytałeś książkę. Zaiste imponujące osiągnięcie Rolling Eyes

Absolutnie nie mylę, wieloletnie doświadczenie jest jeszcze bardziej cenniejsze jak 100 książek ale to nie zmienia faktu że ksiązka jest warta przeczytania tak samo jak droga żółwia. Nie chciałbym byc zle odebrany nie mam zamiaru nikogo pouczac czy coś poprostu przedstawiam swoje przemyslenia. Pozatym chodzi o połączenie analitycznego myslenia z intuicyjnym a nie zastepowaniem jednego drugim okopując sie po jednej ze stron 80 czy 90% ludzi traci, moim skromnym zdaniem kluczem do sukcesu jest połączenie jednego z drugim. absolutnie nie wykluczam analizy technicznej, fundamentalnej i absolutnie nie uważam że sama intuicja wystarczy tylko połączenie tego wszystkiego.
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Czlowiek > maszyna

Dane na rok 2012 we wszystkich branżach ;) aby to sie zmieniło musimy poczekać przynajmniej do połowy XXI wieku :)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ink.

Szybciej znajdziesz w bibliotece książkę w papierowym katalogu czy ew elektronicznym?

Wyobrażasz sobie urzędy przy współczesnej biurokracji bez komputerów i baz danych z ręcznym przeszukiwaniem?

Giełdy bez elektroniki i oprogramowania?

Jest w obecnym świecie miejsce zarówno dla maszyny jak i człowieka. Wszak Ea tez ie powstaje samo z siebie. Jednak do prostych na masową czynności stosuje się raczej automaty. Trend się będzie rozwijał obejmując coraz bardziej złożone.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Esco pisałem tobie w innym temacie że maszyny/automaty zastępują człowieka tam gdzie nie trzeba myśleć tylko wydawać proste polecenia, wyszukiwarki, kalkulatory itp, czyli powtórzę jeszcze raz program "WSPOMAGA" "PRZYŚPIESZA" "UPRASZCZA" prace a nie zastępuję człowieka, natomiast w twojej idei EA człowiek jest wykluczony z trejdingu a jego rola sprowadzę sie tylko do usprawniania EA, i tu jest moim zdaniem błąd
Esco pisze:Wyobrażasz sobie urzędy przy współczesnej biurokracji bez komputerów i baz danych z ręcznym przeszukiwaniem?
Jak dla mnie to te panie w urzędach dalej działają na papierze ;)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Ink. pisze:natomiast w twojej idei EA człowiek jest wykluczony z trejdingu a jego rola sprowadzę sie tylko do usprawniania EA, i tu jest moim zdaniem błąd
Ale skąd pomyśł, że taka jest idea EA? Dokładnie jest tak jak napisałeś wcześniej, ma wspomagać przyspieszać i upraszczać, człowiek jest potrzebny cały czas, to on wymyślą koncepcję i ją przelewa na "komputer" później tą koncepcję trzeba ciągle analizować, udoskonalać, musi ona siłą rzeczy ewoluować. Czyli EA nie zastepuje człowieka, tak jak sobie to niektózy myślą, ze poustawiają i jazda..kasa leci... po prostu przenosi człowieka w trochę inne miejsce.. w miejsce trówrcy koncepcji..zamiast twórcy koncepcji + klikacza

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

LowcaG ale powiedz tak szczerze czy jest sens projektować EA które będzie za nas klikać 1-4 razy tygodniowo? :) moim zdaniem tak średnio na jeża :p

ODPOWIEDZ