To przykład.lukpiasek pisze: ehh nie wiem o co ci chodzi z tymi swieczkami np:
Tak to jest nie naturalne tak samo zresztą jak np. programowanie. Architektura "systemu operacyjnego" człowieka nie jest przystosowana do tych zadań podobnie jak komputer nie jest stworzony np do rozpoznawania twarzy mimo ze dużym kosztem obliczeniowym może to wykonaćlukpiasek pisze: ja zapamietuje niektóre setupy i pozniej ich szukam na wykresie uogólniając, co w tym nie naturalnego dalej nie wiem no chyba że siedzenie przed monitorem 12h albo stanie na głowie to tak to są rzeczy srednio naturalne dla człowieka
W jednym i drugim przypadku nie wiesz dokładnie co robisz.lukpiasek pisze:Dziwny przykład używanie intuicji w spekulacji = bycie szamanem
Jeśli nie przemawia do Ciebie przykład z lekarzem to może być z "intuicyjnym" pilotem samolotu\chirurgiem. Może działać inteligentnie improwizować w trudnych ekstremalnych sytuacjach ale przydało by się żeby zawsze wiedział co robi. Nie sądzisz?
Kiedyś ludzie posługiwali się do nawigacji gwiazdami dziś używają GPS i radiolokacji. Nie sadze żeby teraz nastąpił powrót do średniowiecznych map kreślonych na cielęcej skórze mimo że możliwe ze wytrawny żeglarz jakoś intuicyjnie/przypadkiem by sobie z nimi poradził przez jakiś czas.lukpiasek pisze:kiedyś ludzie myśleli ze ziemia jest płaska więc nie ma co sie upierać przy swoim
Powiem wprost :nie wierze w takie pierdoły w stylu "graj jak ci się wydaje" dlategolukpiasek pisze: Druga kwestia ja nie chce nikomu powierzać swoich pieniedzy wolę sam o nie zadabać więc to zadne argumenty na nie uzywanie intuicji przecież ciebie nie namawiam żebyś mi jakieś a to że sobie nie ufasz to już nie mój problem ja sobie ufam i nie boje sie używac intuicji Very Happy
Na "nieopisanej intuicji" to zarabiają tylko brokerzy.
Sądzę ze ufając rozumowi, statystyce i logicznemu myśleniu lepiej wyjdę w wielu dziedzinach życia nie tylko w tradingu. Również z wysokim prawdopodobieństwem 80% przegrywa właśnie dlatego że ufa intuicji.lukpiasek pisze: ... mi jakieś a to że sobie nie ufasz to już nie mój problem ja sobie ufam i nie boje sie używac intuicji Very Happy
Rysunki powinny być obiektywna analizą rynku a nie "oddawaniem obrazu przemyśleń autora" które mogą być urojeniami i złudzeniami podobnie jak kierunek obrotów tej baletnicy.lukpiasek pisze: a co do rysunków to nie mają one być piękne i takie jak innych tylko mają oddawać obraz przemyśleń i najlepiej jakby sie sprawdzały, jak to sie mówi praktyka czyni mistrza Wink
Polecasz jako powieść?lukpiasek pisze: na pewno wiesz kto to curtis faith wiec przeczytaj sobie spekulacje intuicyjną nawet ten słynny żółw (oni używali wtedy sys. mechanicznych) otworzył się na intuicje polecam a i jeszcze trzeba umieć odrózniac intuicje od przeczuć Wink