Człowiek vs Maszyna - Trading "uznaniowy"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

GosiaM pisze:Tak wracając do głównego wątku: mnie w ogóle ciekawi jaki wpływ mają emocje na naszą grę na forexie, czy faktycznie to psychika powoduje pomyłki. czy w ogóle jest możliwe stworzenie idealnego narzędzia, które będzie w stanie ze wszystkich danych podjać decyzję. Z jednej strony czego nie udało sie jeszcze stworzyć, a z drugiej to trochę jak przewidywanie przyszłości.
Idealne narzędzie "mechaniczne" czyt. EA, według mnie nigdy nie będzie istniało. Najbardziej idealnym narzędziem jest nasz mózg.

Psychika w moim przypadku odgrywa ogromną rolę. Pewnie dlatego, że jestem niedoświadczonym graczem.

Myślę, że z czasem emocje powoli się wyłączają. Wiem to po sobie - pierwsze kilkanaście transakcji na koncie real obserwowałem z wypiekami na twarzy. Po 100, przyzwyczaiłem się. Nadal gra sprawia, że serce bije u mnie szybszym rytmem, ale z czasem -mam nadzieje - dojdę do poziomu w którym, będą to już tylko transakcje zawierane na zimno.
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

rayzeel pisze:To mnie zaciekawiło. Mógłbyś to choć trochę rozwinąć ? Będę wdzięczny Pozdrawiam.
chodzi o to ze optymalizacja najlepiej nadaje sie do szpanowania wynikami backtestow :wink: bo na histori jest bardzo latwo ustawic kilka parametrow strategii walnac ich optymalizacje i mamy grala tyle tylko ze to gral historyczny i otrzymane parametry najprawdopodobniej beda juz takie cudowne w przyszlosci

nie twierdze ze optymalizacja jest calkowicie zla i wogole nalezy ja omijac szerokim lukiem, moze nie mam tez odpowiedniej wiedzy i doswiadczenia w tym temacie, ale w moim EA nie potrafie wykorzystac optymalizacji tak aby w przyszlosci zyski byly wieksze, badz tez zeby jaki kolwiek parametr( w sensie oceny dzialania systemu) byl lepszy
GosiaM pisze:Tak wracając do głównego wątku: mnie w ogóle ciekawi jaki wpływ mają emocje na naszą grę na forexie, czy faktycznie to psychika powoduje pomyłki.
Mysle ze wiele mozesz tutaj przeczytac ale zapewne nie uwierzysz dopuki sie nie przekonasz :wink: Emocje potrafia sprawic ze trader ktory ma naprawde bardzo zyskowny system, ktory daje mu przewage nad rynkiem traci kase, wiem co pisze bo doswiadczylem tego :wink:

Dodano po 2 minutach:
GosiaM pisze:czy w ogóle jest możliwe stworzenie idealnego narzędzia, które będzie w stanie ze wszystkich danych podjać decyzję. Z jednej strony czego nie udało sie jeszcze stworzyć, a z drugiej to trochę jak przewidywanie przyszłości.
nie wiem co masz na mysli mowiac idealny, chyba nie ma rzeczy idealnych, napewno jest mozliwe napisanie automatu ktory sam bedzie regularnie zarabial pieniadze, oczywiscie po drodze bedzie mial tez straty, chodzi o to aby zyski byly wieksze od strat i wtedy jest fajnie :D

Dodano po 1 minutach:
mk89 pisze:Idealne narzędzie "mechaniczne" czyt. EA, według mnie nigdy nie będzie istniało
nie traktuj tego co pisze jako osobisty atak, ale kim jest osoba i co osiagnela w danym temacie (EA) aby mowic ze cos jest niemozliwe? :D

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

nie traktuj tego co pisze jako osobisty atak, ale kim jest osoba i co osiagnela w danym temacie (EA) aby mowic ze cos jest niemozliwe? Very Happy
W żadnym wypadku nie odbieram tego jako ataku personalnego - co więcej - przyznaję Ci racje. ;)

Jednak zdania nie zmieniam.
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
Zephyr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Zephyr »

mk89 pisze:Idealne narzędzie "mechaniczne" czyt. EA, według mnie nigdy nie będzie istniało.
Bzdura jak mało która. Oczywiście że istnieą EA które zarabiają. Cały FX opiera sie o statystyke i matematykę wystarczy tylko znać te zależności i zaprogramować. Na FX wszystko jest mierzalne. Poczytaj o sieciach neuronowych i o EA bazujących tylko i wyłącznie na ruchu ceny.
mk89 pisze:Pewnie dlatego, że jestem niedoświadczonym graczem.
Nie śmiem oceniać ( aczlowiek sam to stwierdziłes) . Ale wydaje mi się ze Twoja wiedza na temat EA nie jest na tyle rozbudowana aby móc stwierdzić czy "mechaniczne EA " istnieje.

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GosiaM »

nie wiem co masz na mysli mowiac idealny, chyba nie ma rzeczy idealnych, napewno jest mozliwe napisanie automatu ktory sam bedzie regularnie zarabial pieniadze, oczywiscie po drodze bedzie mial tez straty, chodzi o to aby zyski byly wieksze od strat i wtedy jest fajnie Very Happy
idealny w przypadku forexa = 100% zyski (albo chociaż zbliżone, czyli zawsze wyjście na profit)

Bzdura jak mało która. Oczywiście że istnieą EA które zarabiają. Cały FX opiera sie o statystyke i matematykę wystarczy tylko znać te zależności i zaprogramować. Na FX wszystko jest mierzalne. Poczytaj o sieciach neuronowych i o EA bazujących tylko i wyłącznie na ruchu ceny.
A można jakiś przykład?

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: lukpiasek »

Microbi pisze:
Esco pisze:Drugim faktem który nie ukrywam ze stanowi dla mnie wręcz fenomen jest to ze istnieją osoby które zarabiają stosując strategie których tak na prawdę nie potrafią do dokładnie sformalizować.

To jest to coś czego nigdy nie będzie miało żadne EA !, a mianowicie doświadczenie, są sytuacje na rynku że tylko człowiek w oparciu o swoje doświadczenie ( ileś godzin spędzonych przed monitorem swoje robi, ludzki umysł potrafi wychwycić pewne zależności których żadne EA nie wychwyci nigdy, i można lać wodę nad wyższością EA nad człowiekiem ale to ładna bajka ). Matka, wg. Ciebie to ja gram na pałę bez strategii, ciekaw jestem jak bys napisał EA na gre na s/r , LT , poziomy które sam sobie wybieram, sam określam które LL czy HH mi pasuje, dlatego uważam że człowiek zawsze będzie miał przewagę. Dodaj do tego wejścia ze sl 8 pips, depozyt 5 tys i wartość lota 0,3-05. wiem , wiem, przypadek, który trwa już dobre kilkanaście miesięcy.
Chodzi o to , że nie można do jednego wora wszystkiego wrzucać. Są strategie na zasadzie tu kliknij tam wyjdź ( ciekawe że na ogół najmniej dochodowe ) jak i te gdzie jest wymagany czynnik ludzki tak zwane doświadczenie.
EA też potrafią zarabiać ale fakt że póki co człowiek ma przewagę nad systemem zautomatyzowanym ponieważ ma np: intuicje czy inteligencje. Inna sprawa że tylko nieliczni potrafią to wykorzystać nie na darmo się mówi że przecietny człowiek wykorzystuje tylko niewielki % możliwosći swojego mózgu to sie tyczy tych wszystkich 90% tracących ;p
matka pisze:
Microbi pisze:To jest to coś czego nigdy nie będzie miało żadne EA !, a mianowicie doświadczenie, są sytuacje na rynku że tylko człowiek w oparciu o swoje doświadczenie ( ileś godzin spędzonych przed monitorem swoje robi, ludzki umysł potrafi wychwycić pewne zależności których żadne EA nie wychwyci nigdy, i można lać wodę nad wyższością EA nad człowiekiem ale to ładna bajka ). Matka, wg. Ciebie to ja gram na pałę bez strategii, ciekaw jestem jak bys napisał EA na gre na s/r , LT , poziomy które sam sobie wybieram, sam określam które LL czy HH mi pasuje, dlatego uważam że człowiek zawsze będzie miał przewagę. Dodaj do tego wejścia ze sl 8 pips, depozyt 5 tys i wartość lota 0,3-05. wiem , wiem, przypadek, który trwa już dobre kilkanaście miesięcy.
Microbi wszystko fajnie ale nie nazywaj czegoś zależnością skoro nie potrafisz jej określić, bo to nawet może w ogóle nie być zależność. W zasadzie to już nie chodzi o dyskusję czy człowiek ma przewagę nad maszyną, bo to faktycznie bajkowy temat jak u Lema. Chodzi o to żebyś mógł sam sobie w myślach powiedzieć co robisz i dlaczego, to jest doświadczenie. Nie ciekaw się jak bym napisał EA tylko jak byś Ty, nawet sam sobie, opowiedział co robisz. Na pewno nie jesteś w stanie nic logicznego wymyślić w głowie, patrząc na wykres przez pryzmat tych wszystkich skrótów, które wymieniłeś. To jest zwyczajnie za dużo danych na bieżąco a co dopiero szukać w głowie odwołań do podobnych sytuacji w przeszłości i jak się skończyły. Jeśli radzisz sobie z SL 8 to jestem pełen podziwu i gratuluję, ale nawet gdyby to trwało od 100 lat i nadal nie jesteś w stanie powiedzieć dlaczego, to raczej jest to czysty przypadek, nie wiem jak można tego nie rozumieć. Może chodzi o to, że gdybyś przyjął to do wiadomości, przepadła by cała pewność siebie niezbędna do tego typu gry?
Jeśteś w błędzie logiczne myślenie to tylko połowa sukcesu albo i mniej przeczytaj sobie książke "spekulacja intuicyjna" curtisa faitha tego od żółwii. A co do odwołań podobnych sytuacji z przeszłości to przydaje sie pamięć fotograficzna wiadomo wszystkiego nie da sie zapamietać ale te niektóre zapadają w głowe np: kiedy zaliczyłeś grubą strate czy zysk.

Dodano po 1 godzinach:
Ignac pisze:
alinoe pisze:Nie rozumiem tylko, skąd takie podejście wielu osób stosujących EA, że tylko ich sposób podejścia do tradingu ma sens bo muszę przyznać, że to chyba już jakaś mania zwłaszcza informatyków.
Z doświadczenia mojego wynika, że informatycy mają słabą intuicję do traderki, aczkolwiek po dłuższym czasie tworzenia narzędzi do traderki zaczynają coś tam kumać i wykazywać nawet inicjatywę - oczywiście podkreślam, że piszę z własnego doświadczenia. A co do mani to owszem, ja mam manię ale do tego aby rozwijać swoje pomysły i doświadczenie - w pewnym momencie dochodzisz do punktu, w którym bez komputera i programisty będzie bardzo trudno. Więc nie wyolbrzymiaj sytuacji, nie sądzę aby ktoś tu chciał umniejszyć jeden czy drugi rodzaj tradingu.
tacy ludzie używają głównie lewej półkuli mózgowej która jest odpowiedzialna za myslenie analityczne, logiczne a to co napisałeś " że tylko ich sposób podejscia do tradingu ma sens" to już pytanie do psychologa bo to kwestia osobowości chyba danej jednostki

http://www.eioba.pl/a/20zq/uzywasz-praw ... s-myslenia
tutaj jest test "kręcąca się kobieta" test na to czy używamy bardziej półkuli prawej czy lewej mnie ona obraca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara ale jak zaczynam czytać tekst pod obrazkiem obraca się w lewo polecam jeszcze raz ksiazke spekulacja intuicyjna curtisa faitha wyjaśnia on dlaczego lepiej uzywać całego mózgu w spekulacji niż tylko skupiać sie na logice lewej półkuli polecam ją rownież tym którzy uznają tylko systemy mechaniczne nie warto się ograniczać :)

Dodano po 1 godzinach 4 minutach:
matka pisze:
xpep pisze:dlatego nie rozumiem dlaczego niektorzy sa tak mocno przekonani o byciu fantastycznymi traderami i mysla ze sa w stanie widziec cos na wykresie czego automat nie potrafilby dostrzec
Jestem przekonany, że chodzi o pewność siebie - gdy znika wszystko przepada, coś jak na słynnych filmach o amwayu. Ale im większa pewność siebie, tym większa skłonność do popełniania błędów i nadinterpretacji w celu potwierdzenia założeń, często błędnych lub zwyczajnie głupich. Zobacz na przykład Microbiego, pisze o patternach sr, lt zupełnie ignorując fakt, że nikt nigdy nie wykazał faktycznego związku ich powtarzalności z możliwością zarabiania. Nie ma takich badań i z wiadomych względów nigdy nie będzie, ale Microbiemu to nie przeszkadza że koncept wywala się na samym sobie. Ważne, że wierzy w to co robi, gdyby faktycznie pochylił się i przeanalizował krok po kroku swoje postępowanie stracił by całą wiarę w siebie i możliwość zarabiania.
xpep pisze:a jaki znasz lepszy zapis
Świeczki to już przekształcenie, moim zdaniem powinno się analizować faktyczny zapis.
gubisz sens spekulacji tu własnie chodzi o to żeby zarabiać a nie tłumaczyć sobie dlaczego otworzyłem pozycje i napisać pod to automat liczy się tylko to kto zarabia a kto traci jeden musi mieć system a drugi jedzie na intuicji obaj mają takie same szanse zarabiać jak i tracić
mam wrażenie że umiesz napisac skomplikowanego robota ale nie wiesz jak go zaprogramować (czym) żeby zarabiał natomiast microbi ma to czego ty potrzebujesz bo zarabia tak napisał być może mógłby swoj system udoskonalić ale póki co zarabia więc to on osiagął sukces on może stracić możliwosc a ty dopiero jej szukasz więc z czym do ludzi ? czytając twoje wypowiedzi ma się wrazenie że to ty straciłeś wiare w siebie i nie umiesz zarabiać choć roboty pewnie piszesz piękne :) ale co z tego jak nie zarabiają albo wysypują się jak większosc po jakimś czasie
bez urazy nic do ciebie nie mam regauje tylko na to co piszesz i może się mylę ale takie odnosze wrażenie

Dodano po 1 godzinach 9 minutach:
matka pisze:
Songo89K pisze:Znajdzie się się nie jeden który powie,że trafienie piłką w poprzeczkę z 30 metrów jest prawie że niemożliwe,z odpowiednimi obliczeniami sprawa wygląda inaczej.
Songo, dobry człowieku, trafiaj sobie piłką w poprzeczkę na jakiś forum sportowym, bardzo proszę.
dobry człowieku a może ty pujdziesz na jakies forum androida napisac jakąś apke bo może i na programowaniu sie znasz ale o "tradingu" to masz mierne pojecie naucz sie jak greenhaze zarabiać i przenieś to do EA w czym problem dla takiego speca jak ty ;) i dam ci dobrą rade prędzej nauczysz człowieka być jak maszyna niż maszyne być jak człowiek więc jak chcesz nauczyć sie spekulacji to pomyśl nad tym bo innaczej będziesz tylko gonił króliczka
a propo informatyków i ich matrixa ;) oczywiscie to tylko kawał

Rozmawia dwóch pracowników Microsoftu.
- Jak długo przemawiał Bill Gates?
- Trzy godziny.
- A o czym mówił?
- Tego nie powiedział.

Wchodzi mężczyzna do kawiarenki internetowej i pyta:
- Czy są wolne komputery?
- Nie - mamy same szybkie.
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

lukpiasek pisze: dobry człowieku a może ty pujdziesz na jakies forum androida napisac jakąś apke bo może i na programowaniu sie znasz ale o "tradingu" to masz mierne pojecie naucz sie jak greenhaze zarabiać i przenieś to do EA w czym problem dla takiego speca jak ty Wink i dam ci dobrą rade prędzej nauczysz człowieka być jak maszyna niż maszyne być jak człowiek więc jak chcesz nauczyć sie spekulacji to pomyśl nad tym bo innaczej będziesz tylko gonił króliczka
Nie mogę się zgodzić. Ciąg liczb reprezentowany na wykresie nie jest naturalnym środowiskiem człowieka w przeciwieństwie do przestrzeni.

Raczej próba nauczenia człowieka "poruszania" się po wykresie w sposób "intuicyjny" jest "gwałtem" na umyśle.

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Esco pisze:
lukpiasek pisze: dobry człowieku a może ty pujdziesz na jakies forum androida napisac jakąś apke bo może i na programowaniu sie znasz ale o "tradingu" to masz mierne pojecie naucz sie jak greenhaze zarabiać i przenieś to do EA w czym problem dla takiego speca jak ty Wink i dam ci dobrą rade prędzej nauczysz człowieka być jak maszyna niż maszyne być jak człowiek więc jak chcesz nauczyć sie spekulacji to pomyśl nad tym bo innaczej będziesz tylko gonił króliczka
Nie mogę się zgodzić. Ciąg liczb reprezentowany na wykresie nie jest naturalnym środowiskiem człowieka w przeciwieństwie do przestrzeni.

Raczej próba nauczenia człowieka "poruszania" się po wykresie w sposób "intuicyjny" jest "gwałtem" na umyśle.
no chwilke ale ciąg liczb czy jego interpretacja w postaci świeczek ? nie widze nic nie naturalnego w oglądaniu swieczek.
Ja się nie moge z tym "gwałtem" zgodzić co złego jest w uzywaniu intuicji ?

Dodano po 25 minutach:
mk89 pisze:
GosiaM pisze:Tak wracając do głównego wątku: mnie w ogóle ciekawi jaki wpływ mają emocje na naszą grę na forexie, czy faktycznie to psychika powoduje pomyłki. czy w ogóle jest możliwe stworzenie idealnego narzędzia, które będzie w stanie ze wszystkich danych podjać decyzję. Z jednej strony czego nie udało sie jeszcze stworzyć, a z drugiej to trochę jak przewidywanie przyszłości.
Idealne narzędzie "mechaniczne" czyt. EA, według mnie nigdy nie będzie istniało. Najbardziej idealnym narzędziem jest nasz mózg.

Psychika w moim przypadku odgrywa ogromną rolę. Pewnie dlatego, że jestem niedoświadczonym graczem.

Myślę, że z czasem emocje powoli się wyłączają. Wiem to po sobie - pierwsze kilkanaście transakcji na koncie real obserwowałem z wypiekami na twarzy. Po 100, przyzwyczaiłem się. Nadal gra sprawia, że serce bije u mnie szybszym rytmem, ale z czasem -mam nadzieje - dojdę do poziomu w którym, będą to już tylko transakcje zawierane na zimno.
tak trzymaj :D
nawet śmiem twierdzić że żadne ea nie bedzie działać w bardzo długim czasie zawsze przyjdzie moment że sie wysypie gdyż ma sztywne reguły a rynek jako taki jest zmienny i nie logiczny
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

lukpiasek pisze: no chwilke ale ciąg liczb czy jego interpretacja w postaci świeczek ? nie widze nic nie naturalnego w oglądaniu swieczek.
Serio? Człowiek się rodzi ze zmysłami i mózgiem stworzonym do przetwarzania ciągu świeczek (symboli)?
lukpiasek pisze: Ja się nie moge z tym "gwałtem" zgodzić co złego jest w uzywaniu intuicji ?
Może choćby to że jak jestem chory to nie idę do znachora/szamana tylko do lekarza który wie co robi?

Tak jak ciężko było by mi powierzyć życie\zdrowie takiej osobie tak ciężko pieniądze traderowi który nie potrafi opisać co robi. Tak trudno zrozumieć?

Wręcz niektóre rysunki z analizami bardziej mi przypominają sztukę prymitywną odurzonych szamanów niż analizy na danych finansowych nie będących niczym więcej niż ciągiem liczb.
lukpiasek pisze:http://www.eioba.pl/a/20zq/uzywasz-praw ... s-myslenia
tutaj jest test "kręcąca się kobieta" test na to czy używamy bardziej półkuli prawej czy lewej mnie ona obraca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara ale jak zaczynam czytać tekst pod obrazkiem
Niestety to manipulacja. Jest to złudzenie poznawcze wynikające z szczegółów w tle. Mogą dowolnie zmieniać kierunek ruchów poruszając synchronicznie oczami/ głowa w przeciwnym kierunku do aktualnych obrotów.

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Esco pisze:
lukpiasek pisze: no chwilke ale ciąg liczb czy jego interpretacja w postaci świeczek ? nie widze nic nie naturalnego w oglądaniu swieczek.
Serio? Człowiek się rodzi ze zmysłami i mózgiem stworzonym do przetwarzania ciągu świeczek (symboli)?
lukpiasek pisze: Ja się nie moge z tym "gwałtem" zgodzić co złego jest w uzywaniu intuicji ?
Może choćby to że jak jestem chory to nie idę do znachora/szamana tylko do lekarza który wie co robi?

Tak jak ciężko było by mi powierzyć życie\zdrowie takiej osobie tak ciężko pieniądze traderowi który nie potrafi opisać co robi. Tak trudno zrozumieć?

Wręcz niektóre rysunki z analizami bardziej mi przypominają sztukę prymitywną odurzonych szamanów niż analizy na danych finansowych nie będących niczym więcej niż ciągiem liczb.
ehh nie wiem o co ci chodzi z tymi swieczkami np: ja zapamietuje niektóre setupy i pozniej ich szukam na wykresie uogólniając, co w tym nie naturalnego dalej nie wiem no chyba że siedzenie przed monitorem 12h albo stanie na głowie to tak to są rzeczy srednio naturalne dla człowieka

Dziwny przykład używanie intuicji w spekulacji = bycie szamanem :P kiedyś ludzie myśleli ze ziemia jest płaska więc nie ma co sie upierać przy swoim
A co jak chory sam jest lekarzem to co ze wszystkim ma latać do innego lekarza sam nie może sie zdjagnozować chocby w nie groznym katarku ?
Druga kwestia ja nie chce nikomu powierzać swoich pieniedzy wolę sam o nie zadabać więc to zadne argumenty na nie uzywanie intuicji przecież ciebie nie namawiam żebyś mi jakieś a to że sobie nie ufasz to już nie mój problem ja sobie ufam i nie boje sie używac intuicji :D
a co do rysunków to nie mają one być piękne i takie jak innych tylko mają oddawać obraz przemyśleń i najlepiej jakby sie sprawdzały, jak to sie mówi praktyka czyni mistrza ;)

na pewno wiesz kto to curtis faith wiec przeczytaj sobie spekulacje intuicyjną nawet ten słynny żółw (oni używali wtedy sys. mechanicznych) otworzył się na intuicje polecam a i jeszcze trzeba umieć odrózniac intuicje od przeczuć ;)

ODPOWIEDZ