Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
michosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michosz »

Witam !
Jestem nowym na forum , chociaż od jakiegoś czasu przeglądam sobie je jako niezarejestrowany.
Mam pytanie do Asmodeus8 i wszystkich innych, którzy grają na interwale dziennym i tygodniowym. Ile czasu średnio trzymacie jedną pozycję ? ?

Pozdrawiam! :D

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Czesc... traduje na barach dziennych. Długość pozycji zależy od przyjętej strategi. Ja mam dwa sposoby wejścia w rynek. Przy pierwszym każda transakcja trwa maks do dwóch dni, a przy drugim może trwać nawet i 20. Wszystko zlaęzy od Planu jaki przyjmiesz przed wejściem na rynek.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

USDJPY

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

W nawiązaniu do wymiany zdań z Pablo na temat tej pary sygnalizuję zmianę sytuacji technicznej po piątkowej świecy. Piątkowa świeca - objęcie hossy pojawiła się na dość istotnym horyzontalnym wsparciu i wystąpiła jako false break. Z perspektywy PA są więc przesłanki do zajęcia pozycji w oparciu o sensowny układ ryzyko/zysk. Wstępnie jestem na TAK, szczególnie jak wystąpi jakaś 20-30 pipsowa cofka.. Wtedy będzie można ograniczyć ryzyko w tym trejdzie.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

grzyby w lesie a grzybiarze

Czasem człowiek wejdzie do lasu , znajdzie 2 grzybki i jest przekonany (bo bardzo się starał), że tylko te dwa grzybki były w lesie. Rzeczywistość bywa inna.
Wiem, że powinienem grać na day chart, ale ciągle kusą setupy 4H.
Postanowiłem więc przyjrzeć się, już po czasie i na spokojnie, ile setupów PA mogło wystąpić na wykresie 4H na edku w czerwcu... Oczywiście, to, że raz są to setupy na spadki, a raz na wzrosty wynika z tego, że w czerwcu mieliśmy tutaj intensywny trend boczny. Teraz, to znaczy po piątkowej świecy, wydaje się, że bazowym scenariuszem jest wybicie w konsolidacji górą, więc należałoby teraz szukać setupów na buy... Zobaczymy...

Oczywiście nie rozpisuję tych setupów w relacji 1/2, 1/3 ryzyko/zysk.. Poza tym, ciągle może wnerwiać, że to jest wszystko po czasie, bo po czasie wszystko jest proste, ale... znowu i zawsze chodzi o dobrą edukację i nie-emocjonalny trading w przyszłości...

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Zbyszku, H4 może nie być dobrym interwałem do analizy, ponieważ świece różnią się wyglądem zależnie od strefy czasowej; mogą zamykać się na parzystej lub nieparzystej godzinie GMT.

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

Wirus pisze:H4 może nie być dobrym interwałem do analizy, ponieważ świece różnią się wyglądem zależnie od strefy czasowej; mogą zamykać się na parzystej lub nieparzystej godzinie GMT.
Polemizowałbym z tym stwierdzeniem.
Polecam post Shadi, który testował ZL na różnych strefach czasowych (w przypadku SR sprawa wygląda podobnie).
Shadi pisze:
Widzisz testowałem kilka stref czasowych i wynik badań był mniej więcej taki:

zakładamy że gramy u brokera A

- u brokera A mamy ZL wchodzimy w pozycje i zarabiamy. U brokera B sygnału nie było
- u brokera B jest ZL userzy klienta B zarabiają. Ja czekam.
- u obu brokerów jest ZL (wiadomo różny poziom o x pips) oboje wchodzimy i zarabiamy.

były też warianty z ZL i SLkiem, ale wnioski były następujące :

nie ma znaczenia u jakiego broka gramy - sygnały będą mniej więcej podobne a pod koniec kwartału u obu będziemy zarobieni.
Dlaczego tak jest? ZL z wyższych tf występują w miejscach w których coś zastopowało wzrosty/spadki i pojawili się kupujący wybijający prawdopodobnie z jakiejś konsoli, czyli nasze ZL. Te wybicia generują jakieś tam instytucje czy banki - generują ruch... po którym następuje korekta i ruch właściwy - oczywiście w teorii w praktyce to tak kręcą że się posrać ze szczęścia można.
Dlaczego H1 jest proszeniem się o kłopoty? ano powodem jest to że za dużo ich możemy zaznaczyć i często profit margin jest za mały aby w ogóle jakiś zysk z tych pozycji mieć - OCZYWIŚCIE filtrując to bazując na wyższych TF lub innymi znanymi Ci metodami - można sprawnie posługiwać się 1h ale dla mnie to jednak ciągle za szybko. Bezpieczniej jest po prostu 4h.

Przykład - cały ruch spadkowy idealnie widziany na 4h był - 1h zamąciło mi w głowie i klapa z tego. Dziś rano był 2gi powrót do ZL gdzie powinniśmy grać L ale jakby popatrzeć jak to wyglądało na 4h, daily można było zastanowić się nad szukaniem S. I to mocno się zastanowić, nawet śmiem twierdzić że ruch poszedł z SR do ZL 4h (świeca 4h london time) i tam dotknięcie i jazda w dół - ale nie ja jak osioł - szukam L^^

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Ale mi nie chodziło o ZL, ale o wygląd świecy lub formacji świecowej. Pinbar u jednego brokera może okazać się całkiem wypasioną świecą u drugiego.
Jeśli chodzi o poziomy S/R, to oczywiste, że strefa czasowa nie ma na nie wpływu.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

gold

Chłopaki, nie uczestniczę w tej wymianie zdań, bo ... tak, jak sugeruje Nial Fuller wykresy robię na wykresach z USA . W końcu - zawodowcy z wall street widzą właśnie takie świeczki...

Rzut oka na setupy czerwcowe na 4H - złoto.
Nie wskazałem wszystkich, które widzę, ale chciałem pokazać efektywność tego TF dla gry w oparciu o PA na tym rynku.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Re: gold

zbyszek_w pisze:Chłopaki, nie uczestniczę w tej wymianie zdań, bo ... tak, jak sugeruje Nial Fuller wykresy robię na wykresach z USA . W końcu - zawodowcy z wall street widzą właśnie takie świeczki...
Słuszne podejście. Ale gdzieś czytałem, że większość ruchu na foreksie załatwia Londyn ;-)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

londyn to 70% obrotu, ale to niczego nie zmienia, skoro w testach przeprowadzonych przez zbyszka, ktore mozemu nazwac backtestami, sprawdza sie tf jego brokera to dopoki, statystyka nie pokaze, ze inny tf innego brokera bedzie lepszy ( a nie pokarze), to cytujac "chocby skaly sraly" powinien trzymac sie swojego, nie uwazasz? a cala dyskusja ktora odbywa sie po raz nty jest zupelnie zbedna

ODPOWIEDZ