Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Wirus pisze:Witaj Zbyszku, miło znów Cię czytać ;-)
Właśnie o tym pisałem - zysk załatwia statystyka. Jeśli wiesz, że statystycznie wyjdziesz na plus, to nie działasz emocjonalnie.
Cieszę się, że idziesz do przodu; nadal będę Ci kibicował i trzymał kciuki ;-)
Dzięki, i .. vice versa... 8)

Jeszcze jeden wykres... gbpusd z maja.
Zależało mi , by pokazać przegrane setupy.

Wiem, że mam potencjał i stale, niezmiennie - jestem bankrutem... :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

zbyszek_w pisze:Nienawidzę emocjonalnego tradingu, ale dalej mu ulegam.
Nienawidzę go nie tylko z powodu straty pieniędzy, ale też z powodu straty czasu i destrukcji psychiki. Emocjonalny trading - fuck you!
Natomiast WIEM jak się go pozbyć.. i teraz to będzie mój główny cel średnioterminowy.... czyli chcę grać jak maszyna... jak bezduszny automat, który widzi strukturę (ale jej nie wyprzedza)
(setup) , składa zlecenie lub nie, i tyle go widzieli....
Wirus pisze: Właśnie o tym pisałem - zysk załatwia statystyka. Jeśli wiesz, że statystycznie wyjdziesz na plus, to nie działasz emocjonalnie.
zbyszek_w pisze: Wiem, że mam potencjał i stale, niezmiennie - jestem bankrutem... Wink
Witam

Po co się tak męczyć? Może warto spróbować automatyzacji?

Zawsze byłem zdania e człowiek ma myśleć a maszyna wykonywać. Jaki sens ma dokonywanie gwałtu na własnej psychice poprzez zmuszanie się do bezdusznego działania skoro to samo może zrobić EA.

Chętnie podejmę się automatyzacji w ramach współpracy jeśli wystąpi taka wola.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2012, 11:44 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Esco pisze:
Witam

Po co się tak męczyć? Może warto spróbować automatyzacji?

Zawsze byłem zdania e człowiek ma myśleć a maszyna wykonywać. Jaki sens ma dokonywanie gwałtu na własnej psychice poprzez zmuszanie się do bezdusznego działania skoro to samo może zrobić EA.

Chętnie podejmę się automatyzacji w ramach jeśli wystąpi taka wola.
Cześć

Nic nie wiem o automatyzacji.
Moim przewodnikiem jest Nial Fuller, który jest zdania, że nic nie zastąpi dobrze ukierunkowanego umysłu zawodowego tradera.
Tu chyba nie chodzi o to, by "zadawać gwałt swojej psychice", co raczej osiągnąć zwycięstwo nad sobą stosując system i dyscyplinę.... i dzięki temu make money..

Nie wiem, o jakich "ramach" piszesz..
Czy twój wpis to propozycja współpracy?
Jeżeli tak, to proszę, rozwiń swoją myśl.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Esco pisze:Po co się tak męczyć? Może warto spróbować automatyzacji?
Masz rację. Gdybym umiał, to pewno bym spróbował ;-)
Chętnie podejmę się automatyzacji w ramach jeśli wystąpi taka wola.
Jeśli chodzi o mnie, to problem w tym, że ja gram na S/R. Powiedzmy, że sygnałem wejścia jest zamknięcie świecy ponad jakimś poziomem. Mógłbym postawić zlecenie oczekujące, ale dla mnie ważne jest, jak zachowuje się cena po dojściu do tego poziomu - można powiedzieć, że czasem wchodzę "intuicyjnie" :) Rozumiem, że w automacie można zawrzeć różne warunki, jednak pewnej "uznaniowości" chyba nie? Tak myślę, bo nie znam się na tym kompletnie...

Nie potrafię dokładnie wytłumaczyć, co rozumiem przez "uznaniowość", ale może to być np. szybkość, z jaką cena podchodzi pod poziom. Przypuszczam, że byłoby możliwe zadanie tego warunku w automacie, jednak ja sam nie wiem, jak określić warunki graniczne tej prędkości ;)

Inaczej mówiąc - jak określić czy cena przebije S/R czy się od niego odbije? Czasem kilka pipsów ma znaczenie i zależy to od sytuacji, nie da się uogólnić.

Dukascopy teraz leży, więc nie podam konkretnego przykładu, zamieszczam stary ekran - da się to zautomatyzować?

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

zbyszek_w pisze: Moim przewodnikiem jest Nial Fuller, który jest zdania, że nic nie zastąpi dobrze ukierunkowanego umysłu zawodowego tradera.
Umysłu być może nie jednak palce klikające w BUY\SELL myślę ze można zastąpić.

Przedstawione na wykresach są na wysokich interwałach. Wizualnie dość wyraźne chociaż może to być moje złudzenie w momencie gdy patrze na historie nie znając wszystkich składników systemu

Wirus pisze: Jeśli chodzi o mnie, to problem w tym, że ja gram na S/R. Powiedzmy, że sygnałem wejścia jest zamknięcie świecy ponad jakimś poziomem. Mógłbym postawić zlecenie oczekujące, ale dla mnie ważne jest, jak zachowuje się cena po dojściu do tego poziomu - można powiedzieć, że czasem wchodzę "intuicyjnie" Smile Rozumiem, że w automacie można zawrzeć różne warunki, jednak pewnej "uznaniowości" chyba nie? Tak myślę, bo nie znam się na tym kompletnie...
Potrzebna jest jasna definicja metody wyznaczania SR.
pewna uznaniowość również można zawrzeć definiując odpowiednia tolerancje jednak skutki tego mogą być różne.

Wirus pisze: Nie potrafię dokładnie wytłumaczyć, co rozumiem przez "uznaniowość", ale może to być np. szybkość, z jaką cena podchodzi pod poziom. Przypuszczam, że byłoby możliwe zadanie tego warunku w automacie, jednak ja sam nie wiem, jak określić warunki graniczne tej prędkości Wink
Szybkość czyli częstotliwość ticków?
Wirus pisze:Przypuszczam, że byłoby możliwe zadanie tego warunku w automacie, jednak ja sam nie wiem, jak określić warunki graniczne tej prędkości Wink
To prawdopodobnie problem nie do przejścia.
Wirus pisze: Inaczej mówiąc - jak określić czy cena przebije S/R czy się od niego odbije? Czasem kilka pipsów ma znaczenie i zależy to od sytuacji, nie da się uogólnić.
Może wspomagać się tym czy poziom został przebity na skorelowanych instrumentach.
zbyszek_w pisze: Nie wiem, o jakich "ramach" piszesz..
Czy twój wpis to propozycja współpracy?
Jeżeli tak, to proszę, rozwiń swoją myśl.
Mogę spróbować automatyzacji\półautomatyzacji systemu o ile nie okaże się on zbyt uznaniowy.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

A próbowałeś np stosować zlecenia oczekujące pod Twoją analizę w danym dniu? I później tylko je dopasować przed kolejną sesją..np rano analiza o 7 zostawiasz do 13, o 13-14 analiza i ustawienie na sesje pejsów.. ?
W tym czasie zrobią się niecałe 2 h4'ki

Niestety czasami zasięg wicków świec jest na tyle duży, że po prostu wytnie...tutaj z pomocą musiałby przyjść jakiś inny warunek np. "Jak cena spowrotem wzrośnie do poziomu X w czasie do 30 minut "...i to już w swoim pół-automacie :) coś takiego pisałem, buy jak wróci od poziomu ceny rano wpisanej (FBO) do poniżej jakiejś umiarkowanie szybkiej średniej... ale brakło doświaczenia żeby używać.

Pewnie lepiej by było też użyć dywergencji np. M5 niż średniej..no ale ja się narazie uczę..
Wirus pisze: Nie potrafię dokładnie wytłumaczyć, co rozumiem przez "uznaniowość", ale może to być np. szybkość, z jaką cena podchodzi pod poziom. Przypuszczam, że byłoby możliwe zadanie tego warunku w automacie, jednak ja sam nie wiem, jak określić warunki graniczne tej prędkości ;)
Jak np. w tym przypadku.. dywergencją można przefiltrować, ale to na pewno wymaga dalszego "wybadania".
Przykladowo edek ostatnio...podejmujesz ryzyko i grasz na newsach? Słabnąca dywergencja może pomóc łapać odbicie.
Obrazek

Pozostaje problem "czasu" i wklepania tego do automatu. Przykładowo, pomijajc fakt, że sesja się zamyka( dla broka) o 22, automat bym ustawił :
ZL na 1,2288 - kupuję jeżeli nie przebije. Przebiło o 25 pipsów. Czy oznacza to BO i sprzedaję? I tutaj już wchodzi wiedza o tym czy ruch to tylko krótkotrwała spekulacja czy jakieś grubsze info i mocno rusza rynkiem. Bez takiej wiedzy też ciężko operować. Człowiek wie, że ruch ma szansę wygasać, bo mamy minima, koniec dnia.

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

Cześć zbyszek!

Taka samokrytyka i determinacja to rzadkość i zasługuje na wielki szacun. Twoje posty są jak "lustro" w którym od czasu do czasu powinien przeglądać się każdy trader. Gratuluje wytrwałości i podobnie jak wirus trzymam kciuki!

Dobra......! Dosyć cukrowania......!
zbyszek_w pisze:Nienawidzę emocjonalnego tradingu, ale dalej mu ulegam.
Nienawidzę go nie tylko z powodu straty pieniędzy, ale też z powodu straty czasu i destrukcji psychiki. Emocjonalny trading - fuck you!
Natomiast WIEM jak się go pozbyć.. i teraz to będzie mój główny cel średnioterminowy.... czyli chcę grać jak maszyna... jak bezduszny automat, który widzi strukturę (ale jej nie wyprzedza)
(setup) , składa zlecenie lub nie, i tyle go widzieli....
Nie przypadkowo zaznaczyłem jedno zdanie w Twojej wypowiedzi. Odnoszę się tutaj do niedawnej ciekawej wymiany zdań na temat prób przewidzenia rynku, tworzenia hipotez, założeń itp. itd.
Wiesz jakie mam zdanie na temat zachowania rynku i prób przewidzenia jego ruchu, widzę że zaczynasz je podzielać. Myślę że to ważny krok w dobrym kierunku.
zbyszek_w pisze:(setup) , składa zlecenie lub nie, i tyle go widzieli....
No właśnie!
Głównym czynnikiem który przeszkadza nam w osiąganu wyników jesteśmy MY sami, ale to wyświechtane powiedzenie więc poniżej przykład.

Dlaczego nie powinniśmy przeszkadzać Panu Rynkowi robić tego. co do niego należy....?!?

O tym setupie pisałem tu....
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... ht=#461878
A teraz wygląda tak:

GBPUSD Daily setup z 30.04
Obrazek

Podobna sytuacja na CHFJPY. setup z 03.04

Obrazek

A o tym pisałem tu:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... ht=#462625
Sytuacja dokładnie taka sama jak w setupach powyżej:

Obrazek

Wyniki w pipsach od kwietnia do lipca, W międzyczasie był jeszcze
GBPJPY zamknięty na SL +210 pips i
GAZ Contract Expired +100pips,
USDCAD sl -120pips

Obrazek
Te trzy pozycje wciąż w rynku.

zbyszek_w pisze:Nie tak dawno , w polemice z Commaxem sugerowałem, że kabel się zesra i zjedzie 2 tysiące pipsów w dół.. Zakładałem wybicie z klina zwyżkowego. byłem w błędzie . Kabel zjechał raptem tylko tysiąc pipsów i nie chce spadać, podtrzymując trend boczny.... Zakładam więc silniejszą korektę w ramach trendu bocznego przed ewentualnym wybiciem w dół.. Zakładam, że obecnie tu jesteśmy w czasie budowanie struktury fali drugiej, czyli podażowej, która chyba jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. Jeżeli mam rację, to 3 fala będzie najsilniejsza, co obrazuję na wykresie. Oczywiście to nie jest PA, tylko przygotowanie sobie miejsc, gdzie można się spodziewać zaistnienia jakiego sygnału PA.. Z dużym dystansem na to patrzę, ale skoro narysowałem, to daję..
Sildra pisze:A biorąc pod uwagę wykres EUR/GBP wszystko układa się w logiczną całość. Otwieramy pozycję 1 LOT i za rok jedziemy na Bahamy

No to jedziemy!!! Pytanie tylko czy na Bahamy czy na Mazury
Jak zachowa się rynek nie mam pojęcia i nie mam zamiaru tego przewidywać ani tworzyć hipotez. Dla mnie ważne jest że jestem w rynku i nie ryzykuję nic, taki stan staram się osiągnąć w pierwszej kolejności wtedy kontrola nad emocjami jest dużo łatwiejsza. Pan rynek zawsze robi po swojemu ale w takiej sytuacji Pani statystyka już zadba o nasze depo.

Esco pisze:Po co się tak męczyć? Może warto spróbować automatyzacji?
Jedni ćwiczą jogę inni medytują wymawiając mantrę jeszcze inni stosują techniki behawioralne a wszystko po to aby osiągnąć najwyższy stopień samokontroli. Trading jest środowiskiem w którym jak nigdzie indziej samokontrola i praca nad własną psychiką przekłada się na wyniki jakie osiągamy i daje wymierne korzyści nie tylko na rynku ale i w codziennym życiu Automatyzacja tradingu to droga na skróty a co (przynajmniej dla mnie) najważniejsze, pozbawia nas przyjemności jaką daje kontrola nad procesem podejmowania decyzji i osiągania celu. Ale to tylko mój subiektywny pogląd i oczywiście rozumiem tych którzy wyręczają się maszynami.

Pozdrawiam
Niech Price Będzie z Wami!
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

czyli chcę grać jak maszyna... jak bezduszny automat
Nie jesteś maszyną i nigdy nią nie będziesz. Jeśli nie umiesz tego zaakceptować i wykorzystać (albo obejść), będziesz wciąż gonił własny ogon. Nie wymagaj od siebie braku emocji, bo polegniesz, a to Cię tylko sfrustruje.

Jeśli można to zaprogramować, to zrób to (lub zleć komuś). Będziesz miał bezduszną maszynę i nie będziesz musiał przeżywać wewnętrznych rozterek.
zysk załatwia statystyka. Jeśli wiesz, że statystycznie wyjdziesz na plus, to nie działasz emocjonalnie.
Co za absurd. Musisz się wysilić bardziej.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Stforex pisze:
zysk załatwia statystyka. Jeśli wiesz, że statystycznie wyjdziesz na plus, to nie działasz emocjonalnie.
Co za absurd. Musisz się wysilić bardziej.
Nie chcę się z Tobą kłócić, ale znam kilka osób, które właśnie tak grają - wchodzą gdy jest sygnał, bez zastanawiania się, nie denerwują się stratnymi transakcjami, bo z doświadczenia wiedzą, że w skali miesiąca zarabiają. Ja też już to zrozumiałem.

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Stforex i tutaj taka zasada obowiązuje skoro ty czegoś nie potrafisz nie znaczy to że inni również tego nie potrafią, śmiem twierdzić że są osoby które z racji swojego stażu patrzą chłodno na wykresy, to jest chyba ostatni etap drogi tradera. Jesteś na nim? Bo jeśli nie to chyba mało możesz w tej kwestii powiedzieć.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

ODPOWIEDZ