Cześć
zbyszek!
Taka samokrytyka i determinacja to rzadkość i zasługuje na wielki szacun. Twoje posty są jak "lustro" w którym od czasu do czasu powinien przeglądać się każdy trader. Gratuluje wytrwałości i podobnie jak
wirus trzymam kciuki!
Dobra......! Dosyć cukrowania......!
zbyszek_w pisze:Nienawidzę emocjonalnego tradingu, ale dalej mu ulegam.
Nienawidzę go nie tylko z powodu straty pieniędzy, ale też z powodu straty czasu i destrukcji psychiki. Emocjonalny trading - fuck you!
Natomiast WIEM jak się go pozbyć.. i teraz to będzie mój główny cel średnioterminowy.... czyli chcę grać jak maszyna... jak bezduszny automat, który widzi strukturę (ale jej nie wyprzedza)
(setup) , składa zlecenie lub nie, i tyle go widzieli....
Nie przypadkowo zaznaczyłem jedno zdanie w Twojej wypowiedzi. Odnoszę się tutaj do niedawnej ciekawej wymiany zdań na temat prób przewidzenia rynku, tworzenia hipotez, założeń itp. itd.
Wiesz jakie mam zdanie na temat zachowania rynku i prób przewidzenia jego ruchu, widzę że zaczynasz je podzielać. Myślę że to ważny krok w dobrym kierunku.
zbyszek_w pisze:(setup) , składa zlecenie lub nie, i tyle go widzieli....
No właśnie!
Głównym czynnikiem który przeszkadza nam w osiąganu wyników jesteśmy MY sami, ale to wyświechtane powiedzenie więc poniżej przykład.
Dlaczego nie powinniśmy przeszkadzać Panu Rynkowi robić tego. co do niego należy....?!?
O tym setupie pisałem tu....
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... ht=#461878
A teraz wygląda tak:
GBPUSD Daily setup z 30.04
Podobna sytuacja na CHFJPY. setup z 03.04
A o tym pisałem tu:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... ht=#462625
Sytuacja dokładnie taka sama jak w setupach powyżej:
Wyniki w pipsach od kwietnia do lipca, W międzyczasie był jeszcze
GBPJPY zamknięty na SL +210 pips i
GAZ Contract Expired +100pips,
USDCAD sl -120pips

Te trzy pozycje wciąż w rynku.
zbyszek_w pisze:Nie tak dawno , w polemice z Commaxem sugerowałem, że kabel się zesra i zjedzie 2 tysiące pipsów w dół.. Zakładałem wybicie z klina zwyżkowego. byłem w błędzie . Kabel zjechał raptem tylko tysiąc pipsów i nie chce spadać, podtrzymując trend boczny.... Zakładam więc silniejszą korektę w ramach trendu bocznego przed ewentualnym wybiciem w dół.. Zakładam, że obecnie tu jesteśmy w czasie budowanie struktury fali drugiej, czyli podażowej, która chyba jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. Jeżeli mam rację, to 3 fala będzie najsilniejsza, co obrazuję na wykresie. Oczywiście to nie jest PA, tylko przygotowanie sobie miejsc, gdzie można się spodziewać zaistnienia jakiego sygnału PA.. Z dużym dystansem na to patrzę, ale skoro narysowałem, to daję..
Sildra pisze:A biorąc pod uwagę wykres EUR/GBP wszystko układa się w logiczną całość. Otwieramy pozycję 1 LOT i za rok jedziemy na Bahamy
No to jedziemy!!! Pytanie tylko czy na Bahamy czy na Mazury
Jak zachowa się rynek nie mam pojęcia i nie mam zamiaru tego przewidywać ani tworzyć hipotez. Dla mnie ważne jest że jestem w rynku i nie ryzykuję nic, taki stan staram się osiągnąć w pierwszej kolejności wtedy kontrola nad emocjami jest dużo łatwiejsza. Pan rynek zawsze robi po swojemu ale w takiej sytuacji Pani statystyka już zadba o nasze depo.
Esco pisze:Po co się tak męczyć? Może warto spróbować automatyzacji?
Jedni ćwiczą jogę inni medytują wymawiając mantrę jeszcze inni stosują techniki behawioralne a wszystko po to aby osiągnąć najwyższy stopień samokontroli. Trading jest środowiskiem w którym jak nigdzie indziej samokontrola i praca nad własną psychiką przekłada się na wyniki jakie osiągamy i daje wymierne korzyści nie tylko na rynku ale i w codziennym życiu Automatyzacja tradingu to droga na skróty a co (przynajmniej dla mnie) najważniejsze, pozbawia nas przyjemności jaką daje kontrola nad procesem podejmowania decyzji i osiągania celu. Ale to tylko mój subiektywny pogląd i oczywiście rozumiem tych którzy wyręczają się maszynami.
Pozdrawiam
Niech Price Będzie z Wami!