Jestem nowym na forum , chociaż od jakiegoś czasu przeglądam sobie je jako niezarejestrowany.
Mam pytanie do Asmodeus8 i wszystkich innych, którzy grają na interwale dziennym i tygodniowym. Ile czasu średnio trzymacie jedną pozycję ? ?
Pozdrawiam!

Polemizowałbym z tym stwierdzeniem.Wirus pisze:H4 może nie być dobrym interwałem do analizy, ponieważ świece różnią się wyglądem zależnie od strefy czasowej; mogą zamykać się na parzystej lub nieparzystej godzinie GMT.
Shadi pisze:
Widzisz testowałem kilka stref czasowych i wynik badań był mniej więcej taki:
zakładamy że gramy u brokera A
- u brokera A mamy ZL wchodzimy w pozycje i zarabiamy. U brokera B sygnału nie było
- u brokera B jest ZL userzy klienta B zarabiają. Ja czekam.
- u obu brokerów jest ZL (wiadomo różny poziom o x pips) oboje wchodzimy i zarabiamy.
były też warianty z ZL i SLkiem, ale wnioski były następujące :
nie ma znaczenia u jakiego broka gramy - sygnały będą mniej więcej podobne a pod koniec kwartału u obu będziemy zarobieni.
Dlaczego tak jest? ZL z wyższych tf występują w miejscach w których coś zastopowało wzrosty/spadki i pojawili się kupujący wybijający prawdopodobnie z jakiejś konsoli, czyli nasze ZL. Te wybicia generują jakieś tam instytucje czy banki - generują ruch... po którym następuje korekta i ruch właściwy - oczywiście w teorii w praktyce to tak kręcą że się posrać ze szczęścia można.
Dlaczego H1 jest proszeniem się o kłopoty? ano powodem jest to że za dużo ich możemy zaznaczyć i często profit margin jest za mały aby w ogóle jakiś zysk z tych pozycji mieć - OCZYWIŚCIE filtrując to bazując na wyższych TF lub innymi znanymi Ci metodami - można sprawnie posługiwać się 1h ale dla mnie to jednak ciągle za szybko. Bezpieczniej jest po prostu 4h.
Przykład - cały ruch spadkowy idealnie widziany na 4h był - 1h zamąciło mi w głowie i klapa z tego. Dziś rano był 2gi powrót do ZL gdzie powinniśmy grać L ale jakby popatrzeć jak to wyglądało na 4h, daily można było zastanowić się nad szukaniem S. I to mocno się zastanowić, nawet śmiem twierdzić że ruch poszedł z SR do ZL 4h (świeca 4h london time) i tam dotknięcie i jazda w dół - ale nie ja jak osioł - szukam L^^
Słuszne podejście. Ale gdzieś czytałem, że większość ruchu na foreksie załatwia Londyn ;-)zbyszek_w pisze:Chłopaki, nie uczestniczę w tej wymianie zdań, bo ... tak, jak sugeruje Nial Fuller wykresy robię na wykresach z USA . W końcu - zawodowcy z wall street widzą właśnie takie świeczki...