Psychika inwestowania

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Trenowałem akrobatykę amatorsko i z tego co pamiętam to były takie dni kiedy kompletnie nic się nie udawało i w takie dni to jedynie kontuzji można było się nabawić jak się usilnie chciało coś tam zrobić. Oczywiście zdarzały się dni takie, że w magiczny sposób wszystkie triki wchodziły jak w masło - perfecto ! :D ... A jak byłem na zlocie ogólnopolskim to pierwszego dnia po rozgrzewce małego palca u stopy złamałem i był emergency (margin) call :P ... Analogię pewnie w każdej dziedzinie da się znaleźć :) Tak czy inaczej pasja i determinacja w dążeniu do celu... wiele razy przyjdzie zwątpienie.

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GosiaM »

Akrobatyka a forex... :D myślę, że to jednak co innego.
Gdzieś czytałam, że większosć strat na forexie to z powodu psychiki. Że ktos nie wytrzymał, popełnił błąd... jednak wtedy roboty byłyby idealnymi rozwiązaniami i wszyscy byliśmy bogaci. a tak jednak nie jest do końca...

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

GosiaM pisze:Gdzieś czytałam, że większosć strat na forexie to z powodu psychiki.
Bo to prawda, spójrz sobie na dzienniki niektórych osób. Miesiąc grają są na plus, a potem w jeden dzień tracą wszystko, tak to działa. Druga sprawa to PLAN działania, musisz wiedzieć kiedy WYCHODZISZ z rynku, oczywiście wejście też jest istotne, ale nie tak ważne jak WYJŚCIE

jbm8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

Psychika, prawda, jeżeli zaczniesz skalpować to później może być ci się trudniej przestawić na wyższe tf i większe pipsy. Choć i to można "dopracować" poprzez małe manipulacje na własnym umyśle, hehe. Jest ciężko na początku. A wyjście to druga ważna rzecz, zaplanować co i jak. "forex to najlepszy, bezstresowy biznes jaki wymyślił człowiek. Pozdrawiam zawodowców!"

Bezstresowy...
8)

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Z psychika to wygląda jak u każdego hazardowca: można zarobić wiele, ale jak zaczniesz popełniać błędy, wahać się, zastanawiać za bardzo, mozna wszystko stracić i jeszcze mieć spory dług.
jbm8 pisze:"forex to najlepszy, bezstresowy biznes jaki wymyślił człowiek. Pozdrawiam zawodowców!"
dobre :D

niewiem
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: niewiem »

Dla tego tak ważny jest plan inwestowania , w nim nie ma miejsca na popełnianie błędów , zastanawianie sie i wahanie .....plan ma zrobić z nas robota nie mającego uczuć i działającego automatycznie . lecz straty przynosi wypracowanie w sobie tego planu i to jest nieuniknione .
twoja wiedza rośnie wprost proporcjonalnie do straconych pieniędzy , aż nadchodzi dzień kiedy każda kolejna świeca jest nutą dobrze ci znanej piosenki :)

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Dla tego tak ważny jest plan inwestowania , w nim nie ma miejsca na popełnianie błędów , zastanawianie sie i wahanie .....plan ma zrobić z nas robota nie mającego uczuć i działającego automatycznie . lecz straty przynosi wypracowanie w sobie tego planu i to jest nieuniknione .

Zgadzam się w 100% z przedmówcą. Szczera prawda

jacek78
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jacek78 »

Wydaje mi się że sprzedawanie i kupowanie na forexie jest jak z pokerem, trzeba mieć ten "cyk" i wiedzieć kiedy obstawić

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Niby jedno i drugie opiera się na matematyce, ale jednak poker to chyba bardziej hazard? w forexie jednak jak masz doświadczenie, to wiesz jak analizować. w pokerze też chodzi o dobrą umiejętność "kłamania".

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

GosiaM pisze:Niby jedno i drugie opiera się na matematyce, ale jednak poker to chyba bardziej hazard? w forexie jednak jak masz doświadczenie, to wiesz jak analizować. w pokerze też chodzi o dobrą umiejętność "kłamania".
Ludzie kojarzą, że jeśli gra karciana to od razu hazard - poker to nie gra hazardowa - tak jak forex - hazardem może być tylko dla osoby nie znającej się na rzeczy i stawiającej wszystko na jedno zagranie.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ