Psychika inwestowania

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Co prawda moim zdaniem jedynym lekarstwem na strach i niepewność jest ucięcie głowy, ale na pewno można, warto czy wręcz należy nad sobą pracować.;)

Praktycznie każde zajęcia sportowe pozytywnie wpływają nie tylko na ciało, ale również na duszę, kształtują charakter, uspokajają, oczyszczają organizm z negatywnych emocji i przeważnie dostarczają pozytywnych. Wydaje się że jednym z lepszych sportów dla tradera są sztuki walki. Takie treningi na pewno bardzo wzmacniają pożądane cechy charakteru jak pewność siebie czy odwaga. Wydaje mi się, i to nie tylko moje zdanie, że sztuki walki bardzo pozytywnie wpływają na osobowość, chyba bardziej niż jakikolwiek inny sport.

Oczywiście nie zamierzam nikogo przekonywać, że lepiej trenować boks niż np. balet czy jogę, o gustach się nie dyskutuje, ale jeżeli komuś brakuje pomysłu i widzi taką potrzebę, na pewno z punktu widzenia psychologii inwestowania warto rozważyć odwiedzenie tej czy innej sekcji sztuk walki.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

No jeśli spekulacje wzbudzają w kimś strach to może warto zmienić zajęcie
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

RoLudlum pisze:No jeśli spekulacje wzbudzają w kimś strach to może warto zmienić zajęcie
Niekoniecznie .Strach jest zawsze .Może tylko szaleniec albo hazardzista nie odczuwa strachu .Przeszkodą jest to że nie wiemy jak reagujemy na sytuację i nie potrafimy nazwać tego co się dzieje co prowokuje chaotyczne decyzje i mnoży straty .
Pozwolę sobie odświeżyć .Pozycja

"FOREX — wyłącz emocje, włącz zyski. Przewodnik świadomego inwestora" - Rylski .

Kupiłem niedawno chociaż jestem już na rynku kawałek czasu ,do większości wniosków zawartych w książce doszedłem sam ale parę przełomowych rzeczy (dla mnie) dotyczących emocji znalazłem w tej książce, a ważną rzeczą jest ich usystematyzowanie ,wszystko jasno opisane,może zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy w zmaganiach z FX .Trochę żałuję że wcześniej nie przeczytałem .
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

Strach nie bierze się z nikąd. Pojawia się gdy mamy coś do stracenia. Jedni boją się jeździć samochodem na przednim siedzeniu, inni skaczą ze spadochronem i nie czują lęku. W przypadku rynku, dla jednych 3% wystawione na ryzyko przyprawia o zawał, inni stawiają znacznie więcej i są spokojni.
Wszystko jednak sprowadza się do jednej rzeczy. Do pewności siebie. Będąc pewni tego co robimy, wiedząc, że wszystko robimy prawidłowo i jesteśmy przekonani, że robiąc tak MUSI się udać bo innej opcji nie ma, strach praktycznie znika.
Słowem, stosując odpowiedni dla nas przetrenowany system, w którym czujemy się komfortowo (system=wejście, wyjście, prowadzenie pozycji, MM) możemy zlikwidować strach całkowicie. Nie muszę chyba mówić, że to wymaga czasu. Nawet posiadając cudowny system, musimy się go najpierw nauczyć a później mu zaufać a to nie przychodzi łatwo.

Awatar użytkownika
Mateusz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mateusz »

Nie mam doświadczenia no może 2 tygodnie ale wydaje mi się że jeśli mamy wg nas dobre wejście np na h1 i ustawimy odpowiedni sl to lepiej nie patrzeć na wykresy iść spać czy obejrzeć film. Wczoraj miałem taka sytuacje że ustawiłem tp na 20 pipsow i praktycznie stanęło na +17 i stało nerwy mi nie wytrzymały i wyszedłem z ręki. Po jakimś czasie widzę że cena dobila do mojego tp i dalej szła powoli. Więc chyba lepiej ustawić dobre wejście dobre sl i "zapomnieć " reszta zrobi się sama.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Mateusz pisze:Nie mam doświadczenia no może 2 tygodnie
Masz rację.
Mateusz pisze:ale wydaje mi się że jeśli mamy wg nas dobre wejście np na h1 i ustawimy odpowiedni sl to lepiej nie patrzeć na wykresy iść spać czy obejrzeć film.
Jeśli nie wrzucisz na BE zlecenia to lepiej doglądać co jakiś czas by kontrolować sytuację.
Mateusz pisze:Wczoraj miałem taka sytuacje że ustawiłem tp na 20 pipsow i praktycznie stanęło na +17 i stało nerwy mi nie wytrzymały i wyszedłem z ręki.
Czyli złamałeś zasady. Ma być 20 pips to 20 pips . Ma być 50 pips to ma być 50 pips. A nie jakieś zamykanie przedwczesne...
Mateusz pisze:Więc chyba lepiej ustawić dobre wejście dobre sl i "zapomnieć " reszta zrobi się sama.
Jak już wspomniałem tylko po zabezpieczeniu pozycji . Chyba ,że chcesz niepotrzebnie stracić.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Cadermo pisze:Czyli złamałeś zasady. Ma być 20 pips to 20 pips . Ma być 50 pips to ma być 50 pips. A nie jakieś zamykanie przedwczesne...

Cadermo
Głupoty straszne piszesz, Nie bądź chciwym aptekarzem czasami lepiej odpuścić 2 3 pipsy niż czekać do pełnego poziomu gdzie cena może agresywnie wybić/odbić zjadając twój TP. Wszystko zależy od tego jak idzie cena, jak widzisz duże momentum to wiadomo można czekać na TP, jak są kłopoty to trzeba brać zysk trochę mniejszy ale zawsze zysk.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

brother pisze:Cadermo Głupoty straszne piszesz, Nie bądź chciwym aptekarzem czasami lepiej odpuścić 2 3 pipsy niż czekać do pełnego poziomu gdzie cena może agresywnie wybić/odbić zjadając twój TP. Wszystko zależy od tego jak idzie cena, jak widzisz duże momentum to wiadomo można czekać na TP, jak są kłopoty to trzeba brać zysk trochę mniejszy ale zawsze zysk.
Bratku ,nie jestem żadnym chciwym aptekarzem.. Jak zaczniesz grać codziennie to sam mi przyznasz rację. W regularnym tradingu będzie Cię męczyć ta niepewność typu czy zamykać czy nie ,a może przebije TP ,może poczekam itd.
I wtedy dojdziesz do wniosku ,że lepiej ustalić sobie jasne ,stałe zasady gry i takie wahania w podejmowaniu decyzji ci zbrzydną... Pewnie mi teraz nie uwierzysz ,ale sam się przekonasz kiedyś ,że najlepsze są proste rozwiązania i bez zbędnych pierdół w stylu zamykania wcześniej... To właśnie takie zachowanie nazwałbym chciwością ,bo za wszelką cenę chcesz zgarnąć taget.
Robiąc tak jak mówisz po prostu po kilku tygodniach gry zacznie CI się wszystko mieszać i CI się odechce postępowania wbrew jasnym zasadom. To zasady tak naprawdę sprawiają ,że idzie to jakoś ogarnąć ,bo im więcej niewiadomych tym gorzej.

Bratku, nie spamuj tam na dole :D Twoja teoria jest dobra na granie z doskoku ,ale nie na regularny trading. Twój post na dole jest totalnym spamem i wybuchem złości i zazdrości . Wypij meliske 8)
Na forum napisałem dużo na temat forexu,przejrzyj moje posty ,a potem gadaj głupoty. Za te rzeczy dostałem pochwały . Nie spinaj sie tak ,tylko do roboty i może w końcu zrozumiesz o czym pisałem w tym poście :roll:
Post zgłosiłem jako spam do usunięcia :wink:
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 13:00 przez Cadermo, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Cadermo jesteś mistrzem spamowania na forum, ale nigdy, nigdy nie napisałeś merytorycznej rzeczy. Ktoś nowy widzi ilość postów i nie zdaje sobie sprawy z tego, że zakładasz tematy na offtopic, albo takie, które lądują w koszu i ciągle tam piszesz.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
colt113
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: colt113 »

Cadermo pisze: To właśnie takie zachowanie nazwałbym chciwością ,bo za wszelką cenę chcesz zgarnąć taget.
Śmiało mozna to podpiąć równiez pod trzymanie tranzakcji az dojdzie do TP.

Na dobrą sprawe to obaj macie racje z tym ze jak dla poczatkującego to polecił bym Mateuszowi aby robił tak jak radzi Cadermo, dzieki czmu bedzie ćwiczył konsekwetną gre. A w miedzyczasie jak pozna zasady jakimi rządzi sie rynek to bedzie mógł zrezygnować ze stałego TP jeśli mu to bedzie odpowiadało. Ja tak zrobiłem i nie załuje.
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.

ODPOWIEDZ