Bardzo trafnie napisane.Little Scalper pisze:Kiedy wszyscy zajmiemy pozycje w tym samym miejscu to paru z nas zarobi 'troche', paru 'troche wiecej', ktoś wyskoczy na zero, ktoś straci 2-3% a ktos inny pół depo.
Pogaduchy przy porannej kawie
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/
Little Scalper:
Nikomu nie przeszkadzasz. Każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie o ile odbywa się to z poszanowaniem kultury i innych użytkowników forum. No i dotyczy tematu przewodniego
.
Osobiście uważam, że połączenie AF i AT daje większą pewność przy wcześniejszym wejściu lub jeszcze większą przy potwierdzeniu wejścia. Tak czy inaczej daje pewną przewagę. Stąd pisałem o tym "krok przed".
Co do mediów i CNBC, to informacje tam zawarte są z reguły musztardą po obiedzie. Tak, jak piszesz - coś się wydarzyło i się nad tym rozwodzą. Jeśli coś ma długotrwałe skutki, to wtedy łatwiej im nadążyć
. Jednak są dwa aspekty tego stanu rzeczy - 1. czasem zwrócą uwagę na coś, czego nie wiesz, 2. pomagają ocenić nastroje rynku.
Co do SP500, to u AM standard mam spread 50 pkt (1$ za pkt. przy 1 locie), dzienna zmienność (średnia z ostatnich 5 dni) wychodzi 2100 pkt.
Nikomu nie przeszkadzasz. Każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie o ile odbywa się to z poszanowaniem kultury i innych użytkowników forum. No i dotyczy tematu przewodniego

Osobiście uważam, że połączenie AF i AT daje większą pewność przy wcześniejszym wejściu lub jeszcze większą przy potwierdzeniu wejścia. Tak czy inaczej daje pewną przewagę. Stąd pisałem o tym "krok przed".
Co do mediów i CNBC, to informacje tam zawarte są z reguły musztardą po obiedzie. Tak, jak piszesz - coś się wydarzyło i się nad tym rozwodzą. Jeśli coś ma długotrwałe skutki, to wtedy łatwiej im nadążyć

Co do SP500, to u AM standard mam spread 50 pkt (1$ za pkt. przy 1 locie), dzienna zmienność (średnia z ostatnich 5 dni) wychodzi 2100 pkt.
Jeżeli chodzi o obraz rynku to moim skromnym zdaniem CNBC jest najgorszym miejscem do poszukiwania informacji. Informacji, a nie szumu. Oni muszą na czymś zarabiać... jak nie wiedzą co się dzieje to biorą pierwszego lepszego "eksperta" i płacą mu za wyjaśnianie świata. Bo wszystko zawsze musi być wyjaśnione inaczej stracą widownię=reklamodawców ;-)Little Scalper pisze:(...) często oglądając CNBC słysze od tych wielkich głów że spadki na XXX spowodowane są jakimiś danymi które miały miejsce tydzień temu
Pewnie, że nie wszystko da się opisać i wytłumaczyć i można się pomylić w ocenach.
Np. dzisiajesza aukcja papierów włoskich została jednak odebrana pozytywnie po pierwszym, negatywnym wrażeniu spowodowanym zwiększeniem rentowności. Przeważył popyt - sprzedali wszystko i to przy podobnym zainteresowaniu co poprzednio (co by świadczyło raczej o chciwości pożyczkodawców niż realnym zwiększeniu ryzyka) - dobry przykład wyjaśniania po fakcie, nie ;-)
Co do Twojego pytania, wiem to było do Esco ale akurat wiem co się stało - poszły ploty o tym, że wybory będą "wygrane" i akcje banków greckich ruszyły ostro w górę. A za nimi podążyła reszta. Było o tym w Ransquawk o 12:09.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
Tak się zastanawiam Esco, czy to co Forexlive podaje uzupełnia to co Ty dostajesz, czy to są w większości te same informacje... oni zdobywają to swoimi kanałami od znajomych pracujących w dużych instytucjach (większość z nich pracowała kiedyś w rozmaitych bankach, wcale nie małych, potem część w dziale analiz Thomson Reuters).
Teraz mają na tapecie:
Orderboard (Updated)
By Pete Jackson || June 14, 2012 at 11:30 GMT
|| 0 comments || Add comment
EUR/USD: Tech sup 1.2540/50 (21 day MA 1.2548), bids/tech supp 1.2520/30.(1.2526- 50% 1.2442/12611). Offers 1.2590/2610, buy stops through 1.2615 and 1.2635
GBP/USD: Bids 1.5470/75 and tech supp 1.5450/60. Offers 1.5545/55, larger up at 1.5580/00, likely buy stops above.
EUR/GBP: Offers 0.8125/30. Large buy stops up through 0.8155 and 0.8170. Tech sup 0.8070/75, 0.8035/40
USD/JPY: Bids 79.20 down to 79.00, stops just below ahead of tech supp 78.70/75 (78.71-200 day MA), more sell stops below. Offers 79.70/80 (sovereigns) and 79.90/00 (exporters), buy stops just above. Tech res 80.23 (100 Day MA) and larger buy stops through 80.25.
EUR/JPY: Bids/99.50/60, offers 100.00/10 buy stops through 100.15
EUR/CHF: Bids 1.2000/10(SNB), Offers 1.2025/35 buy stops through 1.2050
USD/CHF: Tech supp 0.9520/30 and 0.9480/90, res 0.9590/00
AUD/USD: Offers 0.9980/00, buy stops through 1.0010, tech res 1.0025/30 (1.0028-50% 1.0475/0.9581). Bids 0.9925/35, sell stops just below ahead of more bids 0.9900/10, more sell stops below 0.9900
AUD/JPY: Tech res 79.60/70 (79.60-50% 84.80/74.45) and 80.00, Tech supp 78.55/60
NZD/USD: Offers 0.7825/35 buy stops above. Tech supp 0.7720/25
hihi, co było pierwsze kura czy jajo ;-) Ransquawk podał to o 12:09 i oni zazwyczaj są najszybsi jeżeli chodzi o to co jest dostępne dla zwykłego śmiertelnika.Little Scalper pisze: dzieki, wiedziałem że coś się znajdzie, tym razem AT dała sygnał wcześniej od AF, czyli AT była krok przed AF. I tak to można mieszać jak widać.
Ale zanim to do nich dotarło, gdzieś się narodziło i musiało się trochę rozpędzić aby nakręcić się na tyle, żeby stało się "newsem". I tutaj pewnie masz rację - najpierw było to widać w ruchu cen, dopiero po chwili przyszło "potwierdzenie".
Nie wiem ale praktycznie zawsze się pokrywają. trzeba też zauwazyć ze współpracują z MNI (jest tam przedstawiciel) a to właśnie jest mój główny dostawca newsów.259 pisze:Tak się zastanawiam Esco, czy to co Forexlive podaje uzupełnia to co Ty dostajesz, czy to są w większości te same informacj
Edit:
MNI czasami jako źródło danych podaje platformę EBS.
Edit 2:
Cena kształtuje się na podstawie informacji więc informacja zawsze jest pierwsza z tym ze nie zawsze u nas.Little Scalper pisze: AT dała sygnał wcześniej od AF, czyli AT była krok przed AF. I tak to można mieszać jak widać.
14:30 * DJ US Jun 2 Week Jobless Claims Revised To 380K From 377K
14:30 * DJ US Jun 2 Week Continuing Claims -33K to 3,278,000
14:30 * DJ US Jobless Claims +6K To 386K In Jun 9 Wk; Survey -2K
259 pisze: Zatrudnienie w dół = będzie QE!
14:30 * DJ US May CPI Ex-Food & Energy +0.2%; Consensus +0.2%
14:30 * DJ US May CPI Energy Prices -4.3%; Food Prices Unch
14:30 * DJ US May CPI Unrounded -0.284%; Core +0.202%
14:30 * DJ US May Consumer Prices -0.3%; Consensus -0.3%
DOW JONES 30Little Scalper pisze: właśnie nie wiem, kiedyś jak sprawdzałem sobie kwotowania u różnych brokerów MM to na jakimś widzialem wallstreet30 ( WS30) i z tego co pamiętam miał on całkiem inne kwotowanie jak SP500 więc chyba to nie było to samo, albo już źle pamiętam.
Edit:
na kiwi znowu działa figura.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wygląda na to, że tego było dla amerykanów za dużo - i Grecja, i Hiszpania i kiepsko w domu... wypadło mi parę lotek ze złota (ja zazwyczaj kasuję zyski przez SL
), dokupiłbym chętnie dołki ale chyba lepiej przeczekać to małe zamieszanie.