Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Dzięki ArcherWWY
Tylko po ci się tak męczyć skoro można kupić automat który robi 6.41% średnio miesięcznie i ma skuteczność ponad 70%? Nie jest to może dużo, ale automaty z założenia maja gorszą wydajność niż ludzie. Za to nic nie musisz robić tylko zbierać śmietankę :-)
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dzięki Archer, że chciałeś się podzielić swoją strategią.

Breakouty, to ważna część rynku, więc jeśli będziesz chciał się podzielić jakimś setup'em, to wrzucaj śmiało.

Każdy człowiek jest inny i to, co jednemu gra i buczy, u innego nie zadziała. Ale wciąż mówimy o tym samym rynku, więc pewne cechy są wspólne (BO, "trend", etc.)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS. Ten dziennik w założeniu miał być inny niż wszystkie. Nie chciałbym, żeby dominowało tu jedno, moje spojrzenie na rynek. Staram się pokazać "coś", z czego każdy może wyciągnąć swoje własne wnioski. Sam również mam nadzieję nauczyć się czegoś od innych. Samo wrzucanie screenów ile to dzisiaj zarobiłem, jest bez sensu. Mam to w historii, na wykresach i w myfxbook.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EURO GOVT-Bund futures erase gains, edge lower on day
Reuters - ‎47 minutes ago
Niech mi ktoś powie proszę. Jak to się w końcu rozlicza. "Gains" na papierach dłużnych oznacza spadek oprocentowania czy wzrost oprocentowania? Bo mam pewne wątpliwości.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 10:47 przez Stforex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

ArcherWWY wcześniej pisałeś coś o metodzie Rossa czy mi się zdawało?
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Nie zdawało Ci się, To od niego wiem wszystko co umiem.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Hm, kangur D1-W1 up, H4 i niżej down. Tak na mój gust.

EDIT
GLOBAL MARKETS: European Stocks Edge Down, Peripheral Bonds Pressured
Wall Street Journal - ‎27 minutes ago

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Stforex pisze:
EURO GOVT-Bund futures erase gains, edge lower on day
Reuters - ‎47 minutes ago
Niech mi ktoś powie proszę. Jak to się w końcu rozlicza. "Gains" na papierach dłużnych oznacza spadek oprocentowania czy wzrost oprocentowania? Bo mam pewne wątpliwości.
Tutaj mamy instrument pochodny o złożonej konstrukcji:

Podstawowym instrumentem jest papier dłużny który ma trzy składniki które decydują o zysku: cenę zakupu, cenę nominalną, oprocentowanie liczone od wartości nominalnej i wypłacane w regularnych odstępach czasu.
I teraz im niższa cena zakupu, tym większa rentowność bo do odsetek dochodzi różnica cen. "gains" w tym wypadku będzie oznaczało, że cena samego papieru spada więc kupno staje się bardziej opłacalne.

Ale futures dokłada następny składniki: przyszłą cenę zakupu. I teraz zależy to od tego jak się ma bieżąca cena futures do ich ceny w momencie zapadalności kontraktu (czyli po której kontrakt będzie zamieniony na instrument bazowy) do bieżącej ceny papieru podstawowego do jego wartości nominalnej i oprocentowania i... czy naprawdę chcesz kupić te obligacje za futures czy tylko pospekulować na samych futures ;-)
I teraz potrzebny byłby ktoś kto by to wyjaśnił z tej strony...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

ArcherWWY pisze:
Stforex pisze:Niestety nie każdy chce się tutaj dzielić poważnymi sprawami, ponieważ "ściany mają uszy", a "licho nie śpi"

Ja z przyjemnością się podzielę. Dla mnie to nie problem. Traduję metodą wybiciową w dziennej perspektywie czasowej:

1) Na każdym wykresie na jakim traduję, rysuję MA 250 z cen zamknięcia. Bary lub świeczki - mi to wszystko jedno - ja wolę bary bo bardziej przejrzyste.
2) Czekam na konsolidację (założyłem, że ma to być przynajmniej pięć barów) Wtedy tworzy się coś w rodzaju tunelu.
3) Obliczam jaką wielkością pozycji mam wejść. Nigdy więcej niż 2% ryzyka.
4) Składam zlecenie oczekujące na long (jeśli cena jest powyżej MA) 1 pips powyżej HIGH najwyższego bara tunelu, albo short (jeśli cena jest poniżej MA) 1 pips poniżej LOW najniższego bara tunelu.
5) SL to ręczny trailing stop po minimach przy LONG lub maksimach przy SHORT barów.

To cały mój Plan. Oczywiście to tylko check-lista trading management'u. Do tego dochodzi cała psychologia inwestowania.

Proste, prawda?? ALE PIEKIELNIE SKUTECZNE!!!

Piszę o tym tak śmiało bo wiem o jednej rzeczy. Żeby tym zarabiać trzeba ten Plan dokładnie stosować cały czas. A ma on tylko 30 - 40%, więc wystarczy drobna nieścisłość, aby zacząć tracić cash. Niedoświadczony trader nie wytrzyma obciążenia psychicznego i porzuci taki Plan.

POWODZENIA!
A jak zabezpieczasz się przed fałszywkami? 1pips ponad extremum to trochę ryzykowne. Zwłaszcza jak dla brokera ta pozycja oczekująca jest widoczna.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Stforex może to sprawę rozjaśni.

Dostaje takie zestawienie kilka razy dziennie.

Obrazek
ITALY AUCTION RESULTS: Sold E1.5bln vs target E750mln-E1.5bln
-- E627mln of 4.25% 2019 BTP; avg yield 6.10%, cover 1.99
-- E873mln of 4.25% 2020 BTP; avg yield 6.13% (5.33%), cover 1.66 (2.08)
ITALY AUCTION RESULTS: Sold E3bln vs target E2.0bln-E3.0bln
-- E3.0bln of 2.50% 2015 BTP; avg yield 5.30% (3.91%), cover 1.59
(1.52).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Rozumiem, że oprocentowanie rośnie, kiedy popyt spada. Popyt spada kiedy włącza się risk on lub kiedy (np. ostatnio) cały rynek długu drży w posadach..

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

W zasadzie jak na każdym rynku - jeśli nie ma chętnych to trzeba kusić promocjami, obniżkami do czasu aż cena będzie atrakcyjna.

W przypadku obligacji taką "promocją" jest wzrost oprocentowania.

Zablokowany