Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Ja np. wróżę z fusów domowym sposobem i mam sąsiadkę z co twierdzi, że ma prawdziwą kryształową kulę choć wygląda na popękany kawał szkła. Sąsiadka brzydka jak noc listopadowa, ale ta pseudo-kula czasami coś pokaże jak dobrze się to podleje czymś ok. 40%, ew browarami ale wtedy dużo ich trzeba i trwa to zdecydowanie za długo patrzyć jaka ona jest paskudna...
I tak to się jakoś kręci... Czasem wyjdzie tylko 13%, czasem 108% miesięcznie... teraz już jest 118% ale wolę nie zapeszać...
Hey, to już 118%? Ja mam w programie 33% - mogę się zwijać do końca miesiąca jak tylko pozbędę się tego Kangura :-D
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dzień dobry!!!
Lało przez całą noc i pewnie będzie lało przez cały dzień. Idealna sprawa na kawkę i trading :). Słońce nie napieprza w monitor, a siedzieć cały dzień w pokoju bez okien to trochę tak....dziwnie :D
Ja np. wróżę z fusów domowym sposobem i mam sąsiadkę
Sposób z klozetem (toytoy trading) był dobry, ale niestety, kwestie własności intelektualnej nas trzymają.

259 a zauważyłeś, że jak się rozbełta fusy na monitorze, to układają się w okolicach nagromadzenia zleceń? Stara cyganka mi to pokazała.

:lol:
Kiedyś downgrade o jeden zaledwie punkt potrafił wywołać lawinę. A dzisiaj? 20 pips po zjeździe do poziomu złomu? Świat szedł na psy...
Dobre spostrzeżenie :). Myślę, że już nie bardzo ma kto sprzedawać :). Albo poprzednie zwały tak osłabiły EURO, że jest teraz niedowartościowane i kolejne złe newsy nie są przez rynek dyskontowane spadkami, a najwyżej wolniejszym wzrostem.
to w końcu w oparciu o co Wy tu "biznesujecie" na rynkach? Jedni mówią o informacjach gospodarczych, drudzy o poziomach wsparcia i oporu, a trzeci o tym i o tym.
W oparciu o to i o to :).
Narysowałem na wykresie dwie kreski. Skąd mam wiedzieć, która odbije, a która zostanie przebita? Analiza samych świeczek jest bardzo zawodna. Dlaczego sobie nie pomóc umieszcząjąc te kreski w kontekście sytuacyjnym? Na początek kierunek przepływu kapitału i nastroje na rynkach. Potem bardziej zaawansowane rzeczy.

Niestety nie każdy chce się tutaj dzielić poważnymi sprawami, ponieważ "ściany mają uszy", a "licho nie śpi".

Ja rozumiem, że są osoby preferujące mechaniczny trading i statystyczne podejście (raz SL, dwa razy TP, i do przodu). Nie ma problemu, ich sprawa. Jednak wiedz, że jestem przeważnie o krok przed nimi. Niekoniecznie dobry krok, ale zawsze przed nimi ;).
Każdy powód jest dobry, żeby usprawiedliwić straty..
Zabawne, bo kiedy traciłem, to szukałem przyczyn zamiast usprawiedliwień. To samo polecam Tobie :). Jeśli czegoś nie rozumiesz, to postaraj się to poznać zamiast krytykować.

Pozdrawiam serdeczne!

PS. Dzisiaj jakiś jogging w deszczu muszę sobie walnąć, bo wczorajszy całodzienny trading strasznie mnie zmulił. Do zobaczenia na wejściu Londynu.

259
Maniak
Maniak

Dzień dobry - muszę skończyć z tym ślęczeniem po nocach... głupie nawyki mi zostały, a potem człowiek chodzi na rzęsach rano...

To z fusów (dzięki za tip że trzeba mazać bezpośrednio po ekranie - to działa! :-D ):
Today’s orderboard
Written by Pete Jackson
June 14, 2012 at 05:37 GMT

EUR/USD: Tech sup 1.2545/55 (21 day MA 1.2548), Bids 1.2520/30. Offers 1.2590/2610, buy stops through 1.2615 and 1.2635

GBP/USD: Bids 1.5505/15 and 1.5450/60. Offers 1.5580/00, likely buy stops above.

EUR/GBP: Offers 0.8125/30. Large buy stops up through 0.8155 and 0.8170. Tech sup 0.8070/75, 0.8035/40

USD/JPY: Bids 79.20 down to 79.00, stops just below ahead of tech supp 78.70/75 (78.71-200 day MA), more sell stops below. Offers 79.70/80 (sovereigns) and 79.90/00 (exporters), buy stops just above. Tech res 80.23 (100 Day MA) and larger buy stops through 80.25.

EUR/JPY: Bids/tech supp 99.60/70, offers 100.00/10 buy stops through 100.15

EUR/CHF: Bids 1.2000/10(SNB), Offers 1.2025/35

USD/CHF: Tech supp 0.9520/30 and 0.9480/90, res 0.0.9565/75 and 0.9590/00

AUD/USD: Offers 0.9980/00, buy stops through 1.0010, tech res 1.0025/30 (1.0028-50% 1.0475/0.9581). Bids 0.9925/35, sell stops just below ahead of more bids 0.9900/10, sell stops below

AUD/JPY: Tech res 79.60/70 (79.60-50% 84.80/74.45) and 80.00, Tech support 78.80/85

NZD/USD: Offers 0.7825/35 buy stops above
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 09:56 przez 259, łącznie zmieniany 3 razy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

A to z tego dezela co się kulą mieni od sąsiadki:
Italian Bond Auctions Main Risk Event In Early London Trade
By Sean Lee || June 14, 2012 at 03:01 GMT
It doesn’t look like anything will waken this market out of its slumber but perhaps the Italian bond auction might? Results are due at 10am London time.
EUR/USD closed in NY near 1.2570, fell in early Tokyo on EUR/JPY selling but has now come back to its starting level. Dealers report that most traders are unwilling to take on fresh risk ahead of the weekend.
To jest bardzo interesujące, choć nie na w tej chwili:
Germany seems to be changing it’s tone, if not it’s tune
Written by Sean Lee
June 14, 2012 at 03:33 GMT

The German FinMin Schaueble has been quiet these last few weeks and there seems to be a sense that Germany is giving in to the inevitable; if you can’t beat them, join them...
Więcej: http://www.forexlive.com/blog/2012/06/1 ... -its-tune/
I to: http://www.forexlive.com/blog/2012/06/1 ... e-markets/

Mało konkretów dzisiaj bo naczytała się feministycznych pisemek i teraz patrzy na mnie wilkiem jaki to ja jestem wróg ludzkości #1... gadka się nie klei w takich warunkach ;-)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Witam
AUSSIE: Aussie-Dollar stable after correcting back in tandem with modest
move lower in Euro-Dollar. Prices held at $0.9937 ahead of prop traders
support band around $0.9935/45 with Asian account name still showing
decent size bids just below that area. Some stops are eyed below $0.9920
and again around $0.9900. Rate now trades $0.9939, up 5 pips from the NY
close.
FX: Option expiries for today's 1400GMT cut,
* Euro-dollar; $1.2500(large), $1.2570, $1.2600, $1.2700
* Dollar-yen; Y79.00, Y79.50, Y79.90
* Euro-yen; Y100.30
* Cable; $1.5580
* Euro-sterling; stg0.8150, stg0.8020
* Aussie; $0.9950, $0.9900, $0.9800
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Little Scalper pisze: Tymczasem DAX - brak trendu. Czekam na jakieś określenie.
Krok w krok za EU chodzi tylko zmienność większa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

259
Maniak
Maniak

Middle East still buying into EUR/USD dips
By Gerry Davies || June 14, 2012 at 07:44 GMT

From session low 1.2557 we’re back up at 1.2578.

And the main player, I’ve finally found out, is SAMA.

I suspected as much and now I’ve had it confirmed.
Wczoraj umknęła mi ta niepozorna wiadomość, a efekty tego kupowania widać na Edku - poleciał w sumie 110 pip w górę.
Skoro nadal mają apetyt to Edek też dzisiaj będzie się trzymał. Ale uwaga - jak skończą może zlecieć jak wczoraj bo to w tej chwili chyba jedyna jego siła nośna.

EDIT: ale równie dobrze może się to skonczyć rynkiem bocznym - tak mi jakoś to wszystko pachnie przed tym weekendem - nikt nie chce się wychylać.
SAMA robi prawdpodobnie duże zakupy pod zupełnie innym kątem niż spekulancji.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

AUSSIE: Aussie-Dollar remains in positive territory after trading back
to $0.9960. French bank seen as a repetitive moderate seller around the
$0.9955/60 region with prop account supporting bids remaining at
$0.9930/35. Rate currently trades $0.9941, up 7 pips from the NY close.
EURO-DOLLAR: Major Dutch name a noted seller in recent trade, dealers
flash up. Name suggested to be working for the Swiss official as they
diversify away from intervention bought euros. Rate currently trades
around $1.2571. Middle eastern authority earlier around on the bid and
expected to cushion pullbacks.
DJ MARKET TALK: ING Looks To Sell EUR/USD Around 1.26

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Stforex pisze:Niestety nie każdy chce się tutaj dzielić poważnymi sprawami, ponieważ "ściany mają uszy", a "licho nie śpi"

Ja z przyjemnością się podzielę. Dla mnie to nie problem. Traduję metodą wybiciową w dziennej perspektywie czasowej:

1) Na każdym wykresie na jakim traduję, rysuję MA 250 z cen zamknięcia. Bary lub świeczki - mi to wszystko jedno - ja wolę bary bo bardziej przejrzyste.
2) Czekam na konsolidację (założyłem, że ma to być przynajmniej pięć barów) Wtedy tworzy się coś w rodzaju tunelu.
3) Obliczam jaką wielkością pozycji mam wejść. Nigdy więcej niż 2% ryzyka.
4) Składam zlecenie oczekujące na long (jeśli cena jest powyżej MA) 1 pips powyżej HIGH najwyższego bara tunelu, albo short (jeśli cena jest poniżej MA) 1 pips poniżej LOW najniższego bara tunelu.
5) SL to ręczny trailing stop po minimach przy LONG lub maksimach przy SHORT barów.

To cały mój Plan. Oczywiście to tylko check-lista trading management'u. Do tego dochodzi cała psychologia inwestowania.

Proste, prawda?? ALE PIEKIELNIE SKUTECZNE!!!

Piszę o tym tak śmiało bo wiem o jednej rzeczy. Żeby tym zarabiać trzeba ten Plan dokładnie stosować cały czas. A ma on tylko 30 - 40%, więc wystarczy drobna nieścisłość, aby zacząć tracić cash. Niedoświadczony trader nie wytrzyma obciążenia psychicznego i porzuci taki Plan.

POWODZENIA!

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Witam,

Trochę się spóźniłem, ale widzę, że mnie zastąpiliście :).
ale to sobie ładnie wkręciłeś .
Puki nie umiesz wykorzystać poprawnie nabytych informacji jesteś w dupie tak jak większość a nie krok do przodu
Może źle się wyraziłem, a może źle mnie zrozumiałeś.
Kiedy ATecy szukają oznak zmiany trendu na wykresie, ja staram się być już w grze. Taki przynajmniej jest plan :). Krok za grubasami, ale krok przed całą resztą.

A co do "umiesz-nieumiesz", to jest to tylko kwestia nauki, wprawy i doświadczenia. :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spain bond yields soar after latest downgrade
The Associated Press - ‎1 hour ago
6.86%
U.S. foreclosures rise in May to above 200000 annualized level
Philadelphia Inquirer - ‎1 hour ago
o 9% w maju m/m
Europe's Divisions Widen as Policy Makers Clash on Crisis Remedy

Ben Sills, Bloomberg News
Wednesday, June 13, 2012
Stare, ale jare :twisted:

Zablokowany