Dżin się odezwał: http://blog.uncommonwisdomdaily.com/the ... rally-8745
Nieco tajemniczo i bez konkretów, ale fakt że o tym mówi, mówi mi że coś się święci i to coś w pierwszej kolejności dotyczy złota.
Tak mi to też właśnie coś chodzi po głowie od kilku tygodni jak patrzę na to co się dzieje. Nie żebym się spodziewał, że FED coś teraz zrobi (jestem wręcz pewnien, że nic przynajmniej do wyborów), ale widzę jak rośnie napięcie w oczekiwaniu na QE napędzane seriami raportów sugerującymi taką możliwość.
A w tym interesie nie koniecznie liczy się kto co zrobi/zrobił, ale co ci co mogą ruszyć rynek spodziewają się że zrobi....
EDIT: albo inaczej, jak potrafią nakręcić i/lub rozegrać sentment tych których zamierzają zjeść tym razem
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
EURO-DOLLAR: Spikes to $1.2633 area and thus into the zone of stops
reported as Rtr cites a G20 source as saying global CB's preparing
coordinated action to provide liquity, if needed, after Greek election.
Napisałem sobie prosty alert na wszystkie instrumenty który ma reagować przy nadzwyczajnym wzroście zmienności. (Przebicie n okresowego ATR przez aktualna świeczkę)
Przed chwilą odpalił na 20 parach.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 21:11 przez Esco, łącznie zmieniany 2 razy.
Reuters: Central Banks Preparing For Coordinated Action To Provide Liquidity After Greek Election If Needed
By Jamie Coleman || June 14, 2012 at 19:06 GMT
|| 0 comments || Add comment
According to G20 sources.
EUR/USD rallying on the news.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
EURO-DOLLAR: Spikes to $1.2633 area and thus into the zone of stops
reported as Rtr cites a G20 source as saying global CB's preparing
coordinated action to provide liquity, if needed, after Greek election.
Napisałem sobie prosty alert na wszystkie instrumenty który ma reagować przy nadzwyczajnym wzroście zmienności. (Przebicie n okresowego ATR przez aktualna świeczkę)
Przed chwilą odpalił na 20 parach.
Nic dziwnego, przy tej płynności to jakby ktoś granat wrzucił do...
w przededniu niemalże wyborów w Grecji napięcie na rynkach sięga zenitu, szczególnie jak słyszy się, że prawdopodobny zwycięzca określa je jako "być albo nie być w euro" i takie tam propagandówki. To oczywiście mielone jest przez maszynkę medialną która rozdmuchuje każdą możliwą iskierkę do skali dzikiego ognia szalejącego po stepie...
"Wszyscy" się niepokoją, usiłują się zabezpieczyć bo nie wiadomo co może się stać, a może, nie daj Boże naprawdę wymyślą coś głupiego (już tak bywało) i wszystko rąbnie na otwarciu tak, że mało kto się pozbiera? (ktoś pamięta niesławne wezwanie Papandreu do referendum?)
I teraz nagle banki centralne (ECB I FED w pierwszej kolejności) oznajmiają, że są przygotowane na ewentualną interwencję gdyby coś nie tak.
Coś jakby nagle wóz strażacki zaparkował pod Twoim domem gdy Ty właśnie obawiasz się pożaru...
A ponieważ wydarzylo się to w okresie niskiej płynności, wywołało dużą falę. Choć krótką z tego co widzę ;-) Jak to z nagłymi dużymi falami na płytkej wodzie...
Umówmy się, o ile jest to pozytwne wydarzenie, nie jest to nic innego jak tylko próba uspokojenia rynków.
Ciekawe co zrobi Azja ze swoim tradycyjnym risk-off w piątek w połączeniu z takim bigosem jaki jej świat zgotował?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 22:48 przez 259, łącznie zmieniany 2 razy.