Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Europe must rise to "Herculean" integration task-Merkel
Reuters - ‎28 minutes ago‎

* Merkel speaks in parliament before June 18-19 G20 summit * Calls debt mutualisation "counterproductive" * German leader says German strength "not infinite" * Backs stronger role for ECB in bank supervisio
Niemcy zaczęli się wiercić na swoim siedzeniu. Wcześniejsze wypowiedzi, też dają do myślenia.

PS. W bundestagu teraz się dogadać nie mogą.

EDIT:
GOLD: Spot gold prices remain stable despite some weakness observed in the euro and some flow creeping back into the U.S. dollar suggesting that some accounts may be diversifying more ahead of various event risk exposure starting this weekend with the Greek elections. The hourly 21 day MA remains supportive, currently projected at $1618. Spot gold is currently trading $1621 a troy ounce, up $4 from the NY close.
To może być ważna informacja.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

To co najważniejsze kryje się w tych niepozornych liczbach w nawiasach :-)
Sold E3bln vs target E2.0bln-E3.0bln
Dobrze - udało im się sprzedać wszystko co chcieli czyli nadal są chętni do pożyczania,
-- E3.0bln of 2.50% 2015 BTP; avg yield 5.30% (3.91%)
Kupujący "zażądali" 5.30% za pożyczenie pieniędzy na tej aukcji podczas gdy na poprzedniej 3.91% - niedobrze, większa rentowność oznacza, że kupujący żądają większego zysku aby rekompensować sobie ryzyko które w ich ocenie wzrasta. Co jest z kolei niekorzystne dla pożyczkobiorcy, każdy co brał kredyt to wie. Duża zmiana, sporo to będzie ich kosztować, nie dobrze dla Włoch = niedobrze dla Euro ;-)
cover 1.59 (1.52).
Ofert kupna było na 1.59 więcej niż oferowanych papierów, poprzednio 1.52. Czyli praktycznie bez zmian. Choć można się trochę czepiać, że "dobry" popyt jest bliżej 2.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

EGB FLOWS: Market chatter ECB is checking prices in Spain and Italy, but market sources can't confirm this rumour.
Hm..? Z 11:12 PL, nie wiem czy jeszcze aktualne.

PS. Little Scalper - dlatego wspomniałem, że nie zawsze jest to krok w dobrą stronę ;). Wszystko obraca się wokół minimalizacji strat, uniknąć się ich nie da.

Co do analiz, to doskonale Cię rozumiem. Dlatego zachęcam do korzystania ze źródeł tych analiz i Tworzenia własnych.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spanish Yield Hits Fresh High
Wall Street Journal - ‎15 minutes ago
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 11:46 przez Stforex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Takie plotki się pojawiają ostatnio przed aukcjami.

DJ MARKET TALK: Heavy Forced Selling Of Spanish Debt
14-cze-2012
0904 GMT [Dow Jones] Heavy forced selling of Spanish debt following Spain's downgrade by Moody's, a trader says. The fact that Spanish cash bonds are suffering more than Spanish credit default swaps suggests that the move is driven to a large degree by institutions which are no longer allowed to hold Spanish bonds following the rating cut. Spanish 10-year yields are 24bps higher at 6.96%, a new euro-era high. The ECB is unlikely to step in and buy bonds should yields hit the psychologically important 7% mark, the trader says. "I don't think they're sitting there with their finger on the trigger, waiting for certain levels," he adds.

259
Maniak
Maniak

Na szczęście żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo myśleć, mówić i robić co uważa byleby nie przeszkadzał innym.
Dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy ma to do siebie, że nic nie wnosi, za to nigdy się nie kończy i robi dużo złej krwi więc nie ma co w to wchodzić.
Mogę tylko podpowiedzieć: ja osobiście używam tła fundamentalnego i narzędzi AT i nie mam z tym żadnych problemów, że jedno jest be, a drugie cacy :-)
Ale to jest moje zupełnie prywatne zdanie.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Little Scalper pisze: Interesował się ktoś indexem wall street ( albo to nie index ), czytałem gdzieś że też ma wielką zmienność a i spread przyjazny do gry, jednak mój broker nie posiada takiego instrumentu.
Zapewne chodzi o SP500.

259
Maniak
Maniak

hehe, od rana kakofonia: papiery dłużne w górę = Euro w dół, Grecy "wygrają" wybory = Euro w górę, Grecy "przegrają" wybory = Euro w dół... świetny rynek boczny do rozgrywania krótkich piłek :-)
Jak można się spodziewać, że do przynajmniej 15 rynek będzie się tak plątać to jest łatwiej czy trudniej dobrać odpowiednie narzędzia?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

259 pisze: łatwiej czy trudniej dobrać odpowiednie narzędzia?

MNI AUSSIE-DOLLAR: Fundamental levels (orders, options, technicals)
$1.0050 Strong offers, stops
$1.0030 Strong offers, stops
$1.0020 Strong offers, large stops
$1.0004 Weds Jun13 high
$0.9970/75 Strong offers
$0.9966 Int.Day high Asia
$0.9955/60 Medium offers, French name linked
$0.9954 ***Current market price 1054GMT Thursday
$0.9925/20 Strong demand/$0.9922 Int.Day low Europe, Asia $0.9931
$0.9910/00 Strong demand, stops
$0.9885/80 Medium demand
$0.9875/65 Stops
$0.9850 Strong demand/Option barrier/stops (11 Jun low)
$0.9820 8 Jun low
$0.9800 Strong demand, stops
Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 13:04 przez Esco, łącznie zmieniany 3 razy.

259
Maniak
Maniak

Oanda zawiesiła handel w Niedzielę :)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Do dupy z tą sesją londyńską ;)
Niech już idą na ten lunch :P
259 pisze:Mogę tylko podpowiedzieć: ja osobiście używam tła fundamentalnego i narzędzi AT i nie mam z tym żadnych problemów, że jedno jest be, a drugie cacy :-)
Ale to jest moje zupełnie prywatne zdanie.
Świetnie powiedziane! To jest aktualnie mój cel jeśli chodzi o rozwój tradingu :)

Zablokowany