Z demo Na real :)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Zaczynasz coraz lepiej grać, zdobywasz plusy i... no właśnie, zamykasz na plus, a cena idzie dalej. Myślisz sobie - "ale kicha! debil ze mnie, że nie potrzymałem chwilę dłużej". Zdarza się, lub będzie się zdarzało, że zamkniesz zysk dosłownie kilka sekund przed tym, jak cena pójdzie dalej drugie tyle. Nic tylko tłuc głową w ścianę. Przecież "wielcy" powtarzają "trzymaj zyski, tnij straty". A Ty uciąłeś zyski! Jesteś amatorem!

Nic bardziej mylnego!!!

Rynek jest nieprzewidywalny. Nigdy nie możesz być pewien kolejnego pipsa. Tym razem uciąłeś 30 pips za wcześnie, a innym razem uratujesz w ten sposób 30 pips. Kiedy zamknąć pozycję? To jest dobre pytanie. Tak czy inaczej, kiedyś zamknąć ją musisz. Od Ciebie tylko zależy, czy będzie to profit aktualny, czy mniejszy. Wszystko co ponadto, jest poza Twoją kontrolą.

Graj zgodnie z planem. Resztę pipsów zostaw innym ;)

EDIT: aktualizacja załącznika
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Stforex pisze: "trzymaj zyski, tnij straty".
Jeśli się gra bez sztywnego TP dobrym pomysłem jest trailing STOP po wyrobieniu np 120 % zakładanego zysku ryzykujemy tylko te 20% przestawiając stopa.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

TS to jest świetna sprawa. Jednak ma pewną sporą wadę. Jeśli wchodzisz na początku ruchu, potrzebujesz duży TS, bo na ogół cofka pierwszego impulsu jest głęboka. Potem w miarę jak ruch się wytraca TS powinien być coraz mniejszy, bo w razie odwrócenia/realizacji zysków zostawiasz sporą kwotę innym graczom.

Gdyby dało się coś takiego zaprogramować, to niczego więcej bym nie potrzebował. :D

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Cześć Stforex, teraz to mi przestaje zależeć na transakcjach i tych pipsach bo to zgubne myślenie bardziej chciał bym się dowiedzieć jak :) Jak to ktoś powiedział zrozumieć rynek, TP można dobierać lepiej :) póki co nie bardzo to umiem fibo pomaga, czasem S/R czy ZL tutaj chyba trzeba zrozumieć dlaczego a nie ile, chyba na wakacjach będę miał trochę wolnego to sporo po analizuję. Do tego to cięcie zysków / wywalanie na BE przy ZL jednym słowem mało wiem i nie ufam temu w co gram :) ja wiem że to poprawię i będę dobrym traderem :D a nawet bardzo, będę, będę :) już 9 miesięcy zleciało od miesiąca czy 2 zaczynam mądrzeć :)

tutaj przywalili w TP
Obrazek

a tutaj transakcja zamknięta jeśli chodzi o lukę o której wspomniałeś
Obrazek
można było wejść co do pipsa akurat TP +30 chyba wyznaczyłem tak na mig mig

Nigdy bym o sobie nie pomyślał że jestem de...l wręcz przeciwnie wiem że jestem genialny, pajac(na fx) ale inteligentny :wink: wiem że jest źle i chcę to zmienić. Samemu to pewnie by to trwało i trwało całe szczęście na mojej drodze do dobrego tradera są ludzie którzy poświęcają mi swój czas którym jestem wdzięczny i bardzo dziękuję :D Ktoś na tym rynku wygrywa i nie ma żadnego powodu bym to nie był ja :D w przyszłości.

edit: co to TS to raczej nie umiał bym się nim posługiwać zbyt często by mnie wywalał tak jak i BE ruch 20-40 pips nie powinien być niczym zaskakującym w drodze do TP przy dobrym wejściu oczywiście. Esco i tu pies pogrzebany mam problem z wyznaczaniem TP przy stawce 0,01 najlepszym rozwiązaniem by było zamykanie na pierwszym oporze, ale tak pipsy bym odrobił, ale niczego bym się nie nauczył.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Darkey pisze:można było wejść co do pipsa akurat TP +30 chyba wyznaczyłem tak na mig mig
Widzę, że ta "gra" Cię coraz bardziej wciąga - w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Pewnie już zdajesz sobie sprawę, że to może być naprawdę zyskowne i w dużej mierze zależy od doświadczenia. Dodatkowo widzisz, że nie jest najważniejszy moment wejścia - ale dobrze prowadzenie pozycji - tj. jej zamykanie.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Wciągnęła mnie jak się dowiedziałem czym jest Fx teraz tylko brnę bardziej i bardziej :D Mam nadzieje że moja przyszłość będzie się kręciła wokół tego rynku i handlu na nim :) Stara gwardia ma to do siebie że jest stara i swoje widziała, sporo się napracowała :D tak widzę ze rocznik 2008 już wymiata :)
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tylko wywal ekspansje z fibo retr.

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

Mam głupie pytanie ale nie wiem jak to robić :P... jak wstawiacie linie poziome ale nie na całą długość wykresu, tylko linie zaczynające się od jakiegoś dołka, ZL itp ?
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Linia trendu, we właściwościach odznaczasz opcję "promień" i rozciągasz gdzie chcesz i jak chcesz.

Jeśli potrzebujesz ją idealnie wypoziomować, w parametrach wpisujesz "1"

PS. Chyba, że chodzi Ci o poziomy fibonacciego. W zakładce "wstaw" są tego typu narzędzia.

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Ostatnie dwa dni bez handlu :) sesja hehe od kiedy wiem co to fx takiego przestoju nie miałem 1000 transakcji przebite :) ok jako iż już grać dzisiaj nie będę czas na cotygodniowy bilansik:

Obrazek

Szału to i może nie ma ale tragedii też i to się liczy :D
Stforex pisze:Tylko wywal ekspansje z fibo retr.
tutaj na PW Stforex wytłumaczył mi co napisał bo nie rozumiałem :D no i niestety z rady nie chcę skorzystać bo mi się sprawdza fibo z ekspansją mniej więcej oczywiście. A tutaj aktualny przykład dlaczego:

Obrazek

Ciekawostka: pierwszy raz udało mi się pomnożyć rachunek demo 3000zł :D przy stawce 0,10 grając bez SL teraz przynajmniej nie odbiegam od innych początkujących oni też mnożyli rachunki demo :D hehe

W następnym tygodniu też pewnie czasu nie będę miał ale już za 2 to tylko fx :D
Ostatnio zmieniony 15 cze 2012, 19:45 przez Darkey, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ