Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Stforex pisze:Oczywiście, fajnie jest wyszukiwać sobie różne wzory i zależności po lewej stronie, ale jest to zajęcie absolutnie bezproduktywne.
Trochę się nie zgodzę - większość analizy technicznej opiera sie na historii, chociażby SR. Wszyscy patrzą na poziomy.

Nawet "orders flow" opiera się o poziomy .
Objective perspective, just businiess...

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Niestety nie odróżniam "hipotezy zachowania kursu" od próby przewidzenia przyszłości. Dla mnie to jedno i to samo. Może któryś z Was - doświadczeni Koledzy wyjaśni mi na czym polega ta różnica.

Rozumiem, że chodzi o coś w rodzaju TRADINGU INTUICYJNEGO, tak?? Trader próbuje znaleźć układ barów lub świec, które już widział i teoretycznie wie jak się zachowa rynek...

Ale jaka jest pewność, że rynek zachowa się tak samo...???

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

próba

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

ArcherWWY pisze:Niestety nie odróżniam "hipotezy zachowania kursu" od próby przewidzenia przyszłości. Dla mnie to jedno i to samo. Może któryś z Was - doświadczeni Koledzy wyjaśni mi na czym polega ta różnica.

Rozumiem, że chodzi o coś w rodzaju TRADINGU INTUICYJNEGO, tak?? Trader próbuje znaleźć układ barów lub świec, które już widział i teoretycznie wie jak się zachowa rynek...

Ale jaka jest pewność, że rynek zachowa się tak samo...???
Gracz - intuicyjny prorok, kupuje, lub sprzedaje , bo jest przekonany, że będzie zwyżka lub zniżka. Gracz stawiający hipotezy rozumuje w ten sposób:
jest trend spadkowy, potencjalna korekta MOŻE napotkać na trudności w rejonie 61,8 zniesienia fibo ostatniej fali spadkowej. Jeżeli w tym rejonie cena napotka na trudności - rozważę dołączenie do sprzedających z s/l wynikającym z wykresu i tp w relacji do ryzyka np 1 do 2 lub 1 do 3.. Natomiast stawiając hipotezy nie wiemy dokąd cena dotrze, a jedynie wstępnie prognozujemy SWOJE REAKCJE na zachowanie ceny.. Innymi słowy, nie wiem dotąd dotrze korekta na EURUSD, może w ogóle to nie korekta, a zmiana trendu, wiem tylko, że chcąc grać z trendem szukam potencjalnego i hipotetycznego miejsca dołączenia do trendu z sensowym stosunkiem ryzyka do zysku. Nic więcej, nic mniej. Widzisz teraz różnicę? Nie ma tu żadnej pewności, na forex działamy w obrębie PRAWDOPODOBIEŃSTWA.
Ten typ myślenia wiąże się z czymś co możemy nazwać PLANEM TRADINGU.
Jak grać bez planu?

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

OK... dzięki za wyjaśnienie. Ma to sens, jeśli to wszystko było we wcześniej przygotowanym Planie. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że pieniądze na rynku zarabia w kolejności: sztywne trzymanie się Planu, czyli psychologia. Następnie Money Management i tzw. "procent składany". Dopiero na 3 miejscu jest sam Plan Transakcyjny.
Ale za pewne nie napisałem tutaj niczego nowego.
Takie dociekania czy przebije czy zawróci, to nie moja bajka. Ja bym nie dał rady w ten sposób. Jeśli dajecie radę w ten sposób to szacun. Po prostu ja zarabiam wg innych zasad.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

ArcherWWY pisze:... Po prostu ja zarabiam wg innych zasad.
a ja tracę według swoich .. zasad :)

Jak zarabiasz na forex.. nie mam prawa Cię pouczać.
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

ArcherWWY pisze:sztywne trzymanie się Planu, czyli psychologia. Następnie Money Management i tzw. "procent składany".
Ok, ale jak planujesz wejścia w oparciu o co ?

Po prostu myślisz sobie teraz i wchodzisz sztywno przy zachowaniu MM i albo pójdzie zgodnie albo wywali ? Chyba musisz zakładać TP, czy też trailing stop ?

Bardzo by było miło jeśli podzielisz się swoim punktem widzenia.

Pozdrawiam.

"Plan the Trade and Trade the Plan" ;-)

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

commax pisze:
asmodeus8 pisze:
brother pisze:Asmo zobacz na tygodniowy co prawda jest trochę miejsca jeszcze tam, ale poziom wydaje się klarowniejszy.
USD/CHF Przebiło 0.9585, Słuszna uwaga, ciekawe co bedzie się działo na 1.000
:) Cierpliwie czekamy.

Czesc Asmo! Dobrze ze wrociles, mam nadzieje ze na dobre!
Co do USDCHF to tez jestem ciekawy jak sie rozwinie sytuacja na 1.000 ten ruch wyglada na zdecydowany i jak przywali z impetem to parytet moze nie przetrwac co by mnie bardzo ucieszylo bo siedze w CHFJPY od 3ciego kwietnia i obserwujac jednoczesnie USDJPY, USDCHF i CHFJPY to dochodze do wniosku ze JPY ma potencjal zwlaszcza ze fundamenty dla JPY tez sa pozytywne. Poziom decydujacy dla USDJPY to 77.30 tam moga pojawic sie problemy.
Siemanez dobrze cię widzieć z powrotem na pokładzie : ) Dzięki za powrót :)
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

O rany, rany normalnie wróżka ze mnie ;)

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 121#469121

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 025#468025

Ciekawe czy Edzio rozegra tak jak chce:

http://img201.imageshack.us/img201/7585/eurlol.jpg

a USD/CHF trochę kusi na longa ale spokój narazie.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

aaaa Jak ktoś ma Fejsa to zapraszam. Coś tam się staram ogarniać.

https://www.facebook.com/forexownia

Happy Trading :)

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

asmodeus8 pisze:aaaa Jak ktoś ma Fejsa to zapraszam. Coś tam się staram ogarniać.
No nieźle, Pan Jackowski by się nie powstydził ;-)

Asmodeus8 kojarzysz raczekfx ? Ten to ma dopiero wejscia .

ODPOWIEDZ