ArcherWWY pisze:Niestety nie odróżniam "hipotezy zachowania kursu" od próby przewidzenia przyszłości. Dla mnie to jedno i to samo. Może któryś z Was - doświadczeni Koledzy wyjaśni mi na czym polega ta różnica.
Rozumiem, że chodzi o coś w rodzaju TRADINGU INTUICYJNEGO, tak?? Trader próbuje znaleźć układ barów lub świec, które już widział i teoretycznie wie jak się zachowa rynek...
Ale jaka jest pewność, że rynek zachowa się tak samo...???
Gracz - intuicyjny prorok, kupuje, lub sprzedaje , bo jest przekonany, że będzie zwyżka lub zniżka. Gracz stawiający hipotezy rozumuje w ten sposób:
jest trend spadkowy, potencjalna korekta MOŻE napotkać na trudności w rejonie 61,8 zniesienia fibo ostatniej fali spadkowej. Jeżeli w tym rejonie cena napotka na trudności - rozważę dołączenie do sprzedających z s/l wynikającym z wykresu i tp w relacji do ryzyka np 1 do 2 lub 1 do 3.. Natomiast stawiając hipotezy nie wiemy dokąd cena dotrze, a jedynie wstępnie prognozujemy SWOJE REAKCJE na zachowanie ceny.. Innymi słowy, nie wiem dotąd dotrze korekta na EURUSD, może w ogóle to nie korekta, a zmiana trendu, wiem tylko, że chcąc grać z trendem szukam potencjalnego i hipotetycznego miejsca dołączenia do trendu z sensowym stosunkiem ryzyka do zysku. Nic więcej, nic mniej. Widzisz teraz różnicę? Nie ma tu żadnej pewności, na forex działamy w obrębie PRAWDOPODOBIEŃSTWA.
Ten typ myślenia wiąże się z czymś co możemy nazwać PLANEM TRADINGU.
Jak grać bez planu?