AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

Alkoholik
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Alkoholik »

Zamknij i znow otwórz wykres - wtesy znikają ;D Masz wszystko w historii

Awatar użytkownika
Zeziu07
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Zeziu07 »

Sęk w tym, że chciałbym to prześledzić na wykresie - gdzie i kiedy mi zamknęło:)
Jeszcze nie ogarniam na tyle, żeby w wyobraźni przenosić to na wykres;)

jankeso
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: jankeso »

Cześć, mam 3 pytania dotyczące AT:

1. czy da się ustalić saldo początkowe dla rachunku demo ?
2. czy jest możliwość szybkiego uzyskania informacji o kwotach SL i TP w PLN przed otwarciem pozycji ?
3. czy dla rachunku rzeczywistego dostępna jest większa ilość par walutowych ? (np. pary z NZD)

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: lukpiasek »

Mam pytanie dotyczące swapów mianowicie

swap dla usd/pln , pozycja długa L -58.31zł za 1lot , pozycja krótka S +4.25zł za 1lot czy takie są swapy czy to jakaś pomyłka bo np: xtb za krótką S daje 2.932 pipsa! co przy jednym locie daje 29.32zł Może w tabeli specyfikacji inst. fin. aliora wkradł sie błąd i powinno byc 42.5zł ?? może ktoś potwierdzić jak jest naprawde ?
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

Witam serdecznie,
jankeso pisze:Cześć, mam 3 pytania dotyczące AT:

1. czy da się ustalić saldo początkowe dla rachunku demo ?
2. czy jest możliwość szybkiego uzyskania informacji o kwotach SL i TP w PLN przed otwarciem pozycji ?
3. czy dla rachunku rzeczywistego dostępna jest większa ilość par walutowych ? (np. pary z NZD)
1. Saldo początkowe dla rachunku demo może zostać zmodyfikowane do innej kwoty. Aby dokonać zmiany proszę skontaktować się z infolinią Biura Maklerskiego pod numerem 19503.
2. Na Platformie można ustanowić poziom SL i TP na dwa sposoby - wpisując dystans w pipsach od ceny otwarcia pozycji, lub wpisując konkretne wartości tych poziomów. Platforma nie pokaże odległości przeliczonej na złotówki przed zawarciem transakcji. Z drugiej strony, gdy pozycja jest już otwarta, można wybrać modyfikację tej pozycji, w której ukaże się przybliżony zysk/strata w PLN dla poszczególnych zleceń.
3. Naturalnie na Platformie rzeczywistej dostępna jest dużo większa ilość par walutowych (w tym wspomniane pary z NZD). Pełny wykaz znajduje się w specyfikacji instrumentów finansowych: http://www.aliorbank.pl/resources/res/r ... mentow.pdf
lukpiasek pisze: Mam pytanie dotyczące swapów mianowicie

swap dla usd/pln , pozycja długa L -58.31zł za 1lot , pozycja krótka S +4.25zł za 1lot czy takie są swapy czy to jakaś pomyłka bo np: xtb za krótką S daje 2.932 pipsa! co przy jednym locie daje 29.32zł Może w tabeli specyfikacji inst. fin. aliora wkradł sie błąd i powinno byc 42.5zł ?? może ktoś potwierdzić jak jest naprawde ?
SWAP dla pary USD/PLN naliczany jest zgodnie z wielkościami podanymi w specyfikacji instrumentów finansowych. Dla pozycji długiej jest to -58,31 PLN/lot, dla pozycji krótkiej natomiast 4,25 PLN/lot.

Pozdrawiam
Dariusz Wiśniewski
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

Mariusz0505
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mariusz0505 »

Pytanie do Pana Dariusza Wiśniewskiego z Alior Banku:

Witam

Od dzisiaj zaczynam powoli zapoznawać się z Forex, pobrałem z państwa strony wersję demo z której korzystam i na której ćwiczę Za ok. miesiąc zamierzam założyć konto realne, czy takie konto mogę założyć w każdej placówce Alior Banku ? Jaka jest wpłata początkowa jeżeli chciał bym zarabiać na walutach EUR/USD ? Jeszcze mam takie pytanie, czy jest możliwy debet ? np. Jeżeli bym wpłacił 500zł, ale przez nieprzemyślaną decyzję stracił bym 600zł - Co w takiej sytuacji ? Jednak myślę że do tego nie dojdzie bo zamierzam zarabiać na jak najniższych stawkach
PS. Ostatnie pytanie - Czy dźwignia jest ustawiona automatycznie ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Witam,

Odpowiadając na pytania:
czy takie konto mogę założyć w każdej placówce Alior Banku ?

Jest to możliwe w zdecydowanej większości placówek Alior Banku. Jeżeli chodzi o konkretną placówkę, to propnuję potwierdzić ten fakt na infolinii Biura Maklerskiego (19 503)

Jaka jest wpłata początkowa jeżeli chciał bym zarabiać na walutach EUR/USD ?

Depozyt zapezpieczający dla pary walutowej EUR/USD, dla wolumenu 0,1 lot wynosi ok 450 PLN. Natomiast Alior Bank nie wymaga minimalnej wpłaty na rachunek Alior Trader.

Jeszcze mam takie pytanie, czy jest możliwy debet ? np. Jeżeli bym wpłacił 500zł, ale przez nieprzemyślaną decyzję stracił bym 600zł - Co w takiej sytuacji ?

Poziom minimalny (Stop Out) wynosi 1/110% sumy depozytów zabezpieczających wymaganych dla otwartych pozycji zgodnie ze Specyfikacją instrumentów finansowych. W związku z tym debet nie powinien zaistnieć na rachunku. Jednakże przy specyficznych warunkach rynkowych np. luka weekendowa duża zmiana kursu może doprowadzić do salda debetowego.

PS. Ostatnie pytanie - Czy dźwignia jest ustawiona automatycznie ?

Tak i wynosi 1:100

Pozdrawiam,
Dariusz Wiśniewski

Mariusz0505
Bywalec
Bywalec

Jeśli Poziom Stop Out wynosi 1/110% - Wolę zapytać, bo nie wiem czy dobrze myślę :)
Jeżeli wpłacę 500zł i w depozycie mam te 500zł, a moja strata wyniesie 4,54zł to zlecenie zostanie anulowane ?
Czy może to liczy się do tej kwoty minimalnej dla danej pary np. dla EUR/USD 450zł to 1/110% wyniesie 4,09zł

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Poziom minimalny (Stop Out) wynosi 1/110% sumy depozytów zabezpieczających wymaganych dla otwartych pozycji zgodnie ze Specyfikacją instrumentów finansowych oznacza, że jeżeli depozyt zabezpieczający otwarte pozycje wynosi np 400 PLN, to poziom Stop Out nastąpi gdy saldo bieżące rachunku spadnie do poziomu (400 x 1)/1,1 = 363,63 PLN

Pozdrawiam,
Dariusz WIśniewski

Mariusz0505
Bywalec
Bywalec

Jeszcze mam takie pytanie co do rozliczania PITU ;)

Jak to w ogóle wygląda ? Płacę podatek od rocznego dochodu ? Czyli np. Jeżeli w ciągu roku zarobiłem na Forex 5 tyś to od tych 5 tyś będzie odliczany podatek ? Czy np. Po każdym zakończonym zleceniu - Powiedzmy że zarobiłem 50zł to od tych 50zł będzie odliczone 19% ? A jak jest ze stratami ? Jeżeli stracę 20zł czy więcej to od tego też będzie odliczone 19% ?

Trochę namieszałem, ale mam nadzieję, że pan zrozumie o co mi chodzi ;)

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ