Orderflow i Struktura rynkow

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzystasz z DOM na FX?

Tak - pomaga mi na fx
6
22%
Tak - ale,nie wiele mi to daje
0
Brak głosów
Tak - ale, nie na fx
1
4%
Nie - bo nie rozumiem jak to działa
12
44%
Nie - wiem jak działa,ale nie pomaga mi
3
11%
Nie - na fx nie ma sensu
5
19%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

rabit pisze:Skoro nie wiemy jakie najmniejsze moga byc odstepy czasu pomiedzy tikami (ja nie wiem ) to nie wiemy jaka Fs . To tylko czyste teoretyzowanie.
Załóżmy, że jest to milisekunda. To chyba najmniejszy dostępny w danych historycznych interwał. Owszem zdarzają się ticki w tej samej milisekundzie, ale biorąc pod uwagę opóźnienia w sieci i różnice w zegarze na komputerach, chyba nie ma sensu niżej schodzić. Co w takim wypadku? Możecie trochę sypnąć źródłami do tego co piszecie?
rabit pisze:Niestety wtedy mozliwe ze usuniesz czesc informacji
Masz na myśli, że mogę usunąć część informacji przez samo przetworzenie danych, bez pomijania poszczególnych próbek? Jeśli tak to ja bym to bardziej to określił jako zaburzenie niż pominięcie. W takim wypadku wpływ na różne metody prognozowania można określić chyba jedynie doświadczalnie :D A może się mylę?
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Esco pisze:Patrząc z perspektywy MT4 próbkowanie jest zawsze w momencie nadejścia ticku. Stąd moje rozumowanie.
To sie nie zrozumielismy ja podchodzilem bardziej ogolnie , nie tylko MT4 . Jesli chodzi o MT4 to czasem wysyla historie kilku tikow .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:dy ktoś wie jak rysują sie świeczki będzie wiedział jak cena sie poruszała
Wydaje mi się, że wiem jak rysują się świeczki. Mamy cenę otwarcia, high, low i close. Jak patrze na świeczkę, to nie wiem czy najpierw było high czy low. Jak Ty to robisz, że wiesz?
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka tajemną wiedzę masz w obrazku :lol:

a tak na poważnie to tyle czasu gapiłem sie w wykres, nie malując, nie analizując, tylko patrząc jak cena sie rusza i dla mnie to jest po prostu oczywiste, nie wiem jak tobie to napisać czy określić reguły, są jakieś tam teorie odnoście tego, ja mam swoją, doświadczenie

to tak jak z prowadzeniem samochodu, pamiętam jak za młodu gdy zmieniałem biegi to patrzałem na obrotomierz czy już, na gałkę zmiany czy dobrze zmieniam itp, teraz tego nie robię i tak samo jak tam nie opiszę tobie schematu jak to robić, czy jak do tego dojść
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:a tak na poważnie to tyle czasu gapiłem sie w wykres, nie malując, nie analizując, tylko patrząc jak cena sie rusza i dla mnie to jest po prostu oczywiste, nie wiem jak tobie to napisać czy określić reguły, są jakieś tam teorie odnoście tego, ja mam swoją, doświadczenie
To jest niesamowite, mam na szybko parę pomysłów jak zarobić w ten sposób spore pieniądze. Ale najpierw muszę potwierdzić Twoje umiejętności, mam nadzieję, że to zrozumiesz. Wklejam wykres H1, rozrysuj proszę na M5.
Ink. pisze:to tak jak z prowadzeniem samochodu, pamiętam jak za młodu gdy zmieniałem biegi to patrzałem na obrotomierz czy już, na gałkę zmiany czy dobrze zmieniam itp, teraz tego nie robię i tak samo jak tam nie opiszę tobie schematu jak to robić, czy jak do tego dojść
Może po prostu słyszysz dźwięk silnika i reagujesz podświadomie? Masz mniej więcej taki schemat: mocno wyje - jak gała bardziej z przodu to ją cofam, jak bardziej z tyłu to pcham. Prosty schemat, nie to co forex.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka więcej mi sie nie chce :p , natomiast nie zarobisz na tym grubych pieniędzy bo co innego jest patrzeć na świeczkę gdy jest ona narysowana i wiedzieć jak sie kształtowała a co innego jest zgadywać jaka świeczka będzie następna

Wklej M5 bo jestem ciekaw jak mi poszło :D

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:Wklej M5 bo jestem ciekaw jak mi poszło
Wyszło na to, że w poprzednich postach próbowałeś nas okłamać.
Ink. pisze:co innego jest patrzeć na świeczkę gdy jest ona narysowana i wiedzieć jak sie kształtowała a co innego jest zgadywać jaka świeczka będzie następna
Oczywiście, co innego wiedzieć a co innego zgadywać. Jak widać powyżej a ni nie wiesz ani nie potrafisz zgadnąć, za to potrafisz napisać 2000 postów że potrafisz.
Ink. pisze:natomiast nie zarobisz na tym grubych pieniędzy
Myślałem, żeby wystawiać Cię w cyrku, chyba wszyscy się zgodzą, że to mógłby być hit ;)

Mod Esco
Proszę o powstrzymanie się od prowokacyjnych osobistych wypowiedzi na forum publicznym.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka ale wklej m5 a nie mi tu tylko piszesz :D

Musimy sobie to porownać, nikt a w tym i ja nie wiem jak mi to wyszło, nikt oprocz ciebie nie może tego porownać, a wybacz, na słowo tobie nie uwierze ;)

matka musisz niestety wstawić wykres m5, ewentualnie nazwe pary jak i daty tego wykresu umieszczonego przez ciebie żeby każdy mógł sobie to zobaczy, w przeciwnym wypadku będe zmuszony zgłosić do moda twoj post jako prowokacje, sfałszowanie lub wklejenie losowego wykresu aby mnie obrazić i ośmieszyć, coś podejrzewam że jest to tak daleki wykres że nie ma tego jako m5 ;)

oj nieładnie nieładnie ;)
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, 11:41 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

To co Ink. chce zapewne napisć to to że z punktu widzenia order-flow mając wykres H1 nie potrzebujesz już m5 ( być może jeśli odpowiada Ci małe ryzyko będziesz chciał zejść niżej aby wejść na rynek dużo dokładniej ( z mniejszym SL ) ale z punktu widzenia analizy sytuacji, sentymentu masz już wszystkie informacje potrzebne )

Z wklejonego przez Ciebie gifa widać ewidentnie że w okolicach dolnych ogonków pierwszej, dzisiątej, osiemnastej, dwudziestej-pierwszej i dwudziestej-szóstej jest silna strefa kupna. Tyle, na wykresie m5 będziesz miał to samo, w tym miejscu także zidentyfikujesz taką strefę. Z punktu widzenia order flow żadnej innej informacji nie potrzebujesz ta daje Ci szansę zarobić.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Być może faktycznie mamy kolejne nieporozumienie z kolegą Ink ale ja mam wrażenie, że on zwyczajnie z nas kpi. Do tego co nabazgrał można dopasować prawie dowolny układ świeczek z niższego TF. Twierdził, że potrafi na podstawie świeczek wyższego interwału odtworzyć niższy. Gdy o to poprosiłem pokreślił jakieś bzdury do 1/3 wykresu bo więcej mu się nie chce. Bardzo rzeczowa dyskusja.

RoLudlum jeśli dostrzegłeś związek pomiędzy kształtem świeczek a orderbookiem to może byś wrzucił jakieś statystyki? Druga sprawa, jak na tym zarobić? Mamy świecę godzinową z ogonkiem oznaczającą silną strefe kupna, czyli mam kupować cały czas przez godzinę czy jak? Na jakiś określonych na podstawie tylko tej świecy poziomach? Chciałbym Ci też przypomnieć, że to jak ta świeca będzie wyglądać i czy będzie miała ogonki widać dopiero po jej zamknięciu a więc chyba już po czasie relacji którą opisujesz?
Obrazek

ODPOWIEDZ