Rozumiem jednak w tym wypadku należy zachować precyzje. Przybliżone określenie nie jest równoznaczne z dokładnym. Szczególnie przy tworzeniu automatów nie ma miejsca dla pojęcia "przybliżone".Ink. pisze:Esco jestem w stanie określić na tyle na ile potrzebuje
Orderflow i Struktura rynkow
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, 15:29 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.
I taka to właśnie jest rozmowa... A może faktycznie jest nieporozumienie polegające na tym, że nie wiesz co to jest świeca i jej TF? Tym razem nie prowokuję, prowokacja jest pod spodem, zapraszam do bazgrania, TF M15Ink. pisze:Esco jestem w stanie określić na tyle na ile potrzebuje

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Więc niech będzie oto ewidentność związku który widzę:
Order-flow ->cena ->wykres(jako mierne próbkowanie ceny)->cała AT
Kiepsko wychodzi mi tłumaczenie czegoś czego nie można zapisać wzorem więc jeśli miałbym coś jeszcze wykładać odesłałbym do pierwszych postów w tym wątku.
Order-flow ->cena ->wykres(jako mierne próbkowanie ceny)->cała AT
Kiepsko wychodzi mi tłumaczenie czegoś czego nie można zapisać wzorem więc jeśli miałbym coś jeszcze wykładać odesłałbym do pierwszych postów w tym wątku.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Można się posłużyć uproszczonym opisem lub schematem, nie musi to być dokładny wzór. Kolega Ink podał przykład zmiany biegów, nad którym się nie zastanawia, ale jest w stanie opisać każdy etap i przeanalizować gdy coś przebiega źle. Jeśli skrzynia ulegnie awarii, mechanik zapyta jak kierowca zmienia biegi. Gdy ktoś nie potrafi prostymi słowami mniej więcej tego opisać, to coś jest mocno nie tak. Owszem gra na forexie jest o wiele bardziej skomplikowanym, ale jednak też procesem. Musi być zachowana logiczna ciągłość od danych wejściowych (cokolwiek to znaczy) do statementu, który musi zawierać dostatecznie dużo materiału statystycznego, żeby ocenić czy wszystko co było po drodze ma sens. Nie ma znaczenia czy ktoś gra z palca czy robotami, proces zawsze ma ten sam przebieg. Każda decyzja przy manualnej grze na czuja jest warunkowana doświadczeniami z przeszłości, nawet jeśli motorem działań jest wyłącznie podświadomość. Robimy wszystko żeby zagrać jak najbardziej podobnie do poprzednich udanych transakcji. Człowiek może stosować pewną elastyczność decyzyjną, ale rodzaj pamięci jaki posiadamy nie pozwala na zapamiętywanie i przede wszystkim klasyfikację tak skomplikowanych danych. Nie potrafimy też dostatecznie szybko przeprowadzać procesu decyzyjnego, szczególnie w stresie.
RoLudlum jeśli piszesz o związku pomiędzy zachowaniem orderbooka a kształtem świeczek, to ja mam na myśli zdefiniowanie warunków, które muszą być spełnione żebyś mógł powiedzieć "tak, teraz dzieje się na orderbooku to o czym pisałem", zdefiniowaniem świeczek, nie musi to być co do pipsa, może być procentowo czy jakoś inaczej ale liczbowo i sprawdzeniem na długim okresie czasu, czy jakiś związek zachodzi. Tylko w ten sposób możesz sprawdzić czy koncepcja jest warta uwagi. Pograj sobie bez tych definicji, po jakimś czasie cofnij się i sprawdź. Jestem pewien, że będziesz w szoku dopytywał sam siebie "dlaczego mi się wydawało, że tu mam wejść??". To nie jest zmiana biegów, gdzie dane mogą mieć 6 wartości, tutaj bezbronny ludzki umysł daje się na każdym kroku oszukać jak niewinne dziecko. Nie kontynuujmy tutaj rozmowy na ten temat i tak już zrobiliśmy niezły syf. Z mojej strony sory za oftop i jeszcze raz przepraszam jeśli kogoś w tym wątku obraziłem.
RoLudlum jeśli piszesz o związku pomiędzy zachowaniem orderbooka a kształtem świeczek, to ja mam na myśli zdefiniowanie warunków, które muszą być spełnione żebyś mógł powiedzieć "tak, teraz dzieje się na orderbooku to o czym pisałem", zdefiniowaniem świeczek, nie musi to być co do pipsa, może być procentowo czy jakoś inaczej ale liczbowo i sprawdzeniem na długim okresie czasu, czy jakiś związek zachodzi. Tylko w ten sposób możesz sprawdzić czy koncepcja jest warta uwagi. Pograj sobie bez tych definicji, po jakimś czasie cofnij się i sprawdź. Jestem pewien, że będziesz w szoku dopytywał sam siebie "dlaczego mi się wydawało, że tu mam wejść??". To nie jest zmiana biegów, gdzie dane mogą mieć 6 wartości, tutaj bezbronny ludzki umysł daje się na każdym kroku oszukać jak niewinne dziecko. Nie kontynuujmy tutaj rozmowy na ten temat i tak już zrobiliśmy niezły syf. Z mojej strony sory za oftop i jeszcze raz przepraszam jeśli kogoś w tym wątku obraziłem.
matka pisze:Można się posłużyć uproszczonym opisem lub schematem.............
RoLudlum pisze:......
Order-flow ->cena ->wykres(jako mierne próbkowanie ceny)->cała AT .........
Był schemat. Pisałem wcześniej że jest to rodzaj inżynierii wstecznej - odnajdywanie na wykresie miejsc i kierunku w którym płyną większe pieniądze.
To nie jest kolejny system, magiczna zabawka zwiększająca twoje szanse o 16,5673%. Nie wiem co się dzieje "na orderbooku" nie mam do nego dostępu jak pisałem wcześniej nie jest istotne też aby mieć podgląd na każde zlecenie na rynku ( cokolwiek to znaczy na foreksie )
Pisałem już o tym, to zależy od twojego systemu, strategii. A to napiszę jeszcze raz, order-flow oznacza przepływ pieniędzy na rynku to NIE JEST system.matka pisze: ..............mam na myśli zdefiniowanie warunków, które muszą być spełnione żebyś mógł powiedzieć "tak, teraz dzieje się na orderbooku to o czym pisałem", ..............
Dlaczego na zdjęciu "up" cena wybiła w górę?matka pisze:..........czy jakiś związek zachodzi. Tylko w ten sposób możesz sprawdzić czy koncepcja jest warta uwagi............
Dlaczego na zdjęciu "down" cena wybiła w dół? ( gif "down" jest odbitym gifem "up" )
To pytanie retoryczne. Gdyby jednak ktoś się wysilał to śpieszę odpowiedzieć że nie z powodu danych, nie z powodu opcji, ani nawet nie z powodu trzęsienia ziemi, powodzi, tego że Ben beknął na konferencji...... Tylko i wyłącznie z powodu nierównowagi pomiędzy kupującymi i sprzedającymi. To jest całą definicja obserwowania rynków pod kątem order-flow - szukanie miejsc równowagi. Reszta zależy od twojego systemu, wyszukujesz najbardziej profitowe o najmniejszym ryzyku............
Definicje nie mają żdnego znaczenia one nie zarabiają.matka pisze:......... Pograj sobie bez tych definicji..........
Większości twojego postu nie rozumiem, wiem że takie paternalistyczne potraktowanie ma dodać powagi i odrobiny sensu ale i tak połowa tego co napisałeś nie trafia do mnie i sprawia wrażenie " nie na temat ".
Skoro nie chcesz tutaj to pisz na pw
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
RoLudium interesowałes sie moze tymi watkami ?
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=277528
http://jamesdaltontrading.com/blog/
http://www.cisco-futures.com/amt_theory.html
jakis czas temu czytalem o tym i sporo myslalem o tej teorii.
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=277528
http://jamesdaltontrading.com/blog/
http://www.cisco-futures.com/amt_theory.html
jakis czas temu czytalem o tym i sporo myslalem o tej teorii.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Mógłbyś wyjaśnić skąd wiesz w którym kierunku płyną pieniądze patrząc na wykres, bez dostępu do informacji o zleceniach i wolumenie? Czy masz na myśli to, że patrząc na wybrany odcinek historii jesteś w stanie powiedzieć, że była przewaga zleceń kupna lub sprzedaży? Patrzę na rysunki z pierwszego postu i nie rozumiem opisów:RoLudlum pisze:Był schemat. Pisałem wcześniej że jest to rodzaj inżynierii wstecznej - odnajdywanie na wykresie miejsc i kierunku w którym płyną większe pieniądze.
To nie jest kolejny system, magiczna zabawka zwiększająca twoje szanse o 16,5673%. Nie wiem co się dzieje "na orderbooku" nie mam do nego dostępu jak pisałem wcześniej nie jest istotne też aby mieć podgląd na każde zlecenie na rynku ( cokolwiek to znaczy na foreksie )
"Obszar popytu gdzie gromadzą się zlecenia buy limit"
"Poniżej najdalej wystającymi dołkami traderzy chowają swoje Stop Losy"
"Część ciaśniej ustawionych Stop Lossów zostaje zrealizowana"
"Duze zainteresowanie kupujących pcha rynek..."
Jeśli to jest teoria, to chciałbym zapytać dlaczego autor tak uważa. Jeśli rzeczywistość to gdzie można znaleźć jakieś potwierdzenie?
Dlaczego tak uważasz?RoLudlum pisze:Definicje nie mają żdnego znaczenia one nie zarabiają.
Skąd to wiesz i czy podzielasz tą opinie?RoLudlum pisze:wiem że takie paternalistyczne potraktowanie ma dodać powagi i odrobiny sensu
To nie sa moje teoretyczne wywody. Kurs ceny to nic innego jak zmiana plynnosci w obrebie spreadu bid/offer, czy to w wyniku zaistnialych tranzakcji buy/sell market badz zwyklego przemieszczania sie zlecen buy/sell limit.
To co widzimy w ksziedze DOM jest wynikiem dzialania sil podazy/popytu. Jesli przy niskiej plynnosci pojawia sie silna podaz badz popyt to wynikiem tego bedzie bardzo wolatylny ruch i wysoki spread. Jesli cena znajduje sie na bardzo dobrze zdefiniowanym wsparciu to prawdopodobnie jest tez tam popyt. Teraz wystarczy sobie wyobrazic co sie dzieje kiedy wchodzi duze instytucjonalne zlecenie sprzedazy konsumujace zlecenia buy limit w obrebie wsparcia. W takich przypadkach plynnosc drastycznie maleje otwierajac droge do zlecen pod wsparciem gdzie przewaznie gesto rezyduja zlecenia sell market / sell stop. Ktos by mogl pomyslec OK ... mamy przebicie , trzeba ladowac shorty, i wiekszosc tak robi czy to przebicie lini karku RGR badz innego popularnego patternu......... W takim momencie wchodzi kolejne zlecenie instytucjonalne o jeszcze wiekszych rozmiarach ale jest to juz zlecenie buy market. W momencie kiedy wszyscy juz sprzedali i plynnosc po stronie offerow jest niska takie zlecenia bez problemow sprowadza cene ponownie powyzej wsparcia. W tym momencie wiekoszc graczy jest w shortach na samym dolku a instytucja ma duza pozycje long po atrakcyjnej cenie. Teraz jestesmy ponownie nad wsparciem i popyt wraca na rynek a pozycje krotkie graczy na offside zostana wyrzucone skutkujac kontynuacja wzrostow.
W taki sposob instytucje finansowe uzyskuja plynnosc i takze bardzo atrakcyjna cene. W jaki sposob tego typu instytucja mialaby zakumulowac tak duza pozycje bezposrednio na wsparciu konczac te tranzakcje z atrakcyjna srednia cena kupna?
Aby uzyskac wymagana plynnosc oraz atrakcyjna cene duze instutucje musze sie czasami nagimnastykowac aby oszukac graczy na rynku.
Na rynku wszystko zalezy od plynnosci. Czasami 1000 kontraktow wystarczy zeby ruszyc rynkiem o 10 tickow a czasami to nie wystarcza nawet na 1.
Rynek sklada sie z wiekszych, mniejszych pol plynnosci a takze z pewnego rodzaju prozni gdzie plynnosc jest znikoma. W kazdym z tych miejsc ta sama wielkosc tranzakcji bedzie skutkowala roznymi skokami ceny.
Teoretycznie mozliwy jest wzrost 100 pipsow na edku bez jednej tranzakcji ale to juz jest abstrakcja :=).
Tego typu akcje widac na wykresie jak i w ksiedze DOM.
To co widzimy w ksziedze DOM jest wynikiem dzialania sil podazy/popytu. Jesli przy niskiej plynnosci pojawia sie silna podaz badz popyt to wynikiem tego bedzie bardzo wolatylny ruch i wysoki spread. Jesli cena znajduje sie na bardzo dobrze zdefiniowanym wsparciu to prawdopodobnie jest tez tam popyt. Teraz wystarczy sobie wyobrazic co sie dzieje kiedy wchodzi duze instytucjonalne zlecenie sprzedazy konsumujace zlecenia buy limit w obrebie wsparcia. W takich przypadkach plynnosc drastycznie maleje otwierajac droge do zlecen pod wsparciem gdzie przewaznie gesto rezyduja zlecenia sell market / sell stop. Ktos by mogl pomyslec OK ... mamy przebicie , trzeba ladowac shorty, i wiekszosc tak robi czy to przebicie lini karku RGR badz innego popularnego patternu......... W takim momencie wchodzi kolejne zlecenie instytucjonalne o jeszcze wiekszych rozmiarach ale jest to juz zlecenie buy market. W momencie kiedy wszyscy juz sprzedali i plynnosc po stronie offerow jest niska takie zlecenia bez problemow sprowadza cene ponownie powyzej wsparcia. W tym momencie wiekoszc graczy jest w shortach na samym dolku a instytucja ma duza pozycje long po atrakcyjnej cenie. Teraz jestesmy ponownie nad wsparciem i popyt wraca na rynek a pozycje krotkie graczy na offside zostana wyrzucone skutkujac kontynuacja wzrostow.
W taki sposob instytucje finansowe uzyskuja plynnosc i takze bardzo atrakcyjna cene. W jaki sposob tego typu instytucja mialaby zakumulowac tak duza pozycje bezposrednio na wsparciu konczac te tranzakcje z atrakcyjna srednia cena kupna?
Aby uzyskac wymagana plynnosc oraz atrakcyjna cene duze instutucje musze sie czasami nagimnastykowac aby oszukac graczy na rynku.
Na rynku wszystko zalezy od plynnosci. Czasami 1000 kontraktow wystarczy zeby ruszyc rynkiem o 10 tickow a czasami to nie wystarcza nawet na 1.
Rynek sklada sie z wiekszych, mniejszych pol plynnosci a takze z pewnego rodzaju prozni gdzie plynnosc jest znikoma. W kazdym z tych miejsc ta sama wielkosc tranzakcji bedzie skutkowala roznymi skokami ceny.
Teoretycznie mozliwy jest wzrost 100 pipsow na edku bez jednej tranzakcji ale to juz jest abstrakcja :=).
Tego typu akcje widac na wykresie jak i w ksiedze DOM.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, 13:25 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.