Orderflow i Struktura rynkow

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzystasz z DOM na FX?

Tak - pomaga mi na fx
6
22%
Tak - ale,nie wiele mi to daje
0
Brak głosów
Tak - ale, nie na fx
1
4%
Nie - bo nie rozumiem jak to działa
12
44%
Nie - wiem jak działa,ale nie pomaga mi
3
11%
Nie - na fx nie ma sensu
5
19%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka pisze:Być może faktycznie mamy kolejne nieporozumienie z kolegą Ink ale ja mam wrażenie, że on zwyczajnie z nas kpi. Do tego co nabazgrał można dopasować prawie dowolny układ świeczek z niższego TF. Twierdził, że potrafi na podstawie świeczek wyższego interwału odtworzyć niższy
a ty myślałeś że odtworzę tobie idealnie układ świeczek ??
namalowałem jak na niższym TF chodziła cena i najprawdopodobniej tak właśnie chodzila, więcej do szczęścia nie potrzeba

MOD Esco:
Proszę nie przesadzać z wklejaniem obrazków
.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

To że Ink. ma taki kpiący stosunek do wszystkiego to "oczywista oczywistość", avatar zobowiązuje ;) To wątek o order-flow więc zakładam że chodziło mu o to że widząc świeczkę wzrostową wie że przełaczając na m5 także będzie widział przewagę wzrostowych czyli przewagę po stronie kupna.

W jaki sposób będziesz wchodził to już zależy od twojej strategii, możesz próbować wejść gdzieś na samym dole możesz czekać aż wybije się z tej konsoli w górę albo w dół ( w końcu nigdy nie będziesz miał 100% pewności na ruch w jakimś kierunku ) dużo zależy od tego co działo się wcześniej od fundamentów ( poniżej może być sporo opcji )

Dlatego pisałem o przesunięciu początku świeczek np. h1 o 15m, 17m czy cokolwiek, wiem że w MT4 można znaleźć wskaźniki które będą rysowały świeczki z wyższych interwałów to też może być pomocne. Chodzi o obserwowanie jak cena się zachowuje a nie skupianie się na O H L C. Oczywiście nie gram na ogonki ale na to co te ogonki reprezentują jeśli na świeczce godzinowej taki ogonek jest budowany w ciągu 5minut to śmiało mogę zakładać że wystąpiła tam duża podaż/popyt a ona nie bierze się sama z siebie lub z powodu zagrań małych inwestorów i to mnie interesuje.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

RoLudlum pisze:To że Ink. ma taki kpiący stosunek do wszystkiego to "oczywista oczywistość", avatar zobowiązuje To wątek o order-flow więc zakłądam że chodziło mu o to że widząc świeczkę wzrostową wie że przełaczając na m5 także będzie widział przewagę wzrostowych czyli przewagę po stronie kupna.
Dokładnie o to mi chodziło :) matka natomiast jest osobnikiem iście szczegółowym, w każdej dyskusji chciałby mieć wszystko podane co do pipa/sekundy, tutaj nie popisał sie tą marną prowokacją a nawet powiem więcej, straciłem do niego szacunek bo wcześniej myślałem że coś sobą reprezentuję, natomiast w odróżnieniu do umysłu matki który wszystko chce mieć przedstawione jak maszyna ja jestem odwrotnym osobnikiem bo wierze w pewną nieobliczalność rynku nie wierze że wszystko będzie mi sie spełniać co do pipa, oczywiście takie rzeczy sjie zdarzają ale czy ja mam tylko pod to grać? widzę sentyment down, sprzedaje, sentyment up kupuje, kwestia tylko znalezienia odpowiedniego miejsca gdzie grubaski również widzieli by okazje, mam swoje teorie na ten temat, gram sobie z powodzeniem spory czas więc coś w tym musi być

Dodano po 1 minutach:
RoLudlum pisze:To że Ink. ma taki kpiący stosunek do wszystkiego to "oczywista oczywistość", avatar zobowiązuje
zamierzałem zmienić na trolololo ale do tego jakoś jestem sentymentalnie przywiązany ;)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink całe szczęście, że koledzy Ci podpowiedzieli o co Ci chodziło ;)
Ink. pisze:Gdy znamy zasadę "tworzenia" się świeczki możemy z dość dużą dokładnością określić jak cena zachowywała się podczas jej tworzenia, nie musimy schodzić na niższe TF
Ink. pisze:patrząc na H1 jestem z dość dużą dokładnością w stanie określić jak to wyglądało na m5
Ink. pisze:jedtem cały czas w stanie określić co działo sie na H4 widząc D1
Ja to widzę trochę inaczej niż Ty. Dlatego prowokuję, bo chciałbym żebyś podał chociaż jeden maluteńki szczególik, niekoniecznie co do pipa/sekundy. Próbowałem bez prowokacji i niestety bez skutku. Próbuję prowokacją - nadal na wyjściu same bzdury i osobiste wycieczki. Ink. - jeden malutki szczególik, jeden malutki konkrecik, please.
p.s. za cyrk przepraszam ;)

RoLudlum jeszcze raz: jaki widzisz związek pomiędzy orderbookiem, świecami a zarabianiem? Nie pisz mi proszę, że mogę wchodzić na dołku i że może być sporo opcji, bo mnie oficjalnie szlag trafia na takie porady ;) Napisałeś, że związek jest ewidentny, to wyrzuć z siebie tą ewidencję, nie ciągnijmy czegoś co jest ewidentne przez 100 stron wątku.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, 15:02 przez matka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka pisze:Ja to widzę trochę inaczej niż Ty. Dlatego prowokuję, bo chciałbym żebyś podał chociaż jeden maluteńki szczególik, niekoniecznie co do pipa/sekundy. Próbowałem bez prowokacji i niestety bez skutku. Próbuję prowokacją - nadal na wyjściu same bzdury i osobiste wycieczki. Ink. - jeden malutki szczególik, jeden malutki konkrecik, please.
Tak jak pisałem wcześniej, prowokacjami pokazałeś twoj prawdziwy cel, a mianowicie proba ośmieszenia mnie ktora tobie nie wyszła, bo boisz się wstawić wykres m5, w każdym wątku przychodzi taka chwila że pojawia sie matka z postami "ink nie ma racji" :lol:, racja jest niestety po mojej stronie tak jak w przypadku czasu itp :) Widzisz, siedzisz na tym forum już od 2008 a na FX może i jeszcze wcześniej a wiedze na temat działań i zachowań rynku masz bardzo malutką niestety, nie wiem na co zmarnowałeś tyle czasu ale chyba nie na naukę :)

I tak jestem w stanie określić co sie działo na niższych tf patrząc na wyższe, to aż takie ciężkie dla ciebie ? :D
błądzisz synu :)

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Ink. pisze:Widzisz, siedzisz na tym forum już od 2008 a na FX może i jeszcze wcześniej a wiedze na temat działań i zachowań rynku masz bardzo malutką niestety, nie wiem na co zmarnowałeś tyle czasu ale chyba nie na naukę
Ink ja tam widzę, że matka wie trochę więcej niż przeciętny użytkownik forum
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

brother zakładając że przeciętny użytkownik forum to noob to masz racje, matka tu już siedzi 5 lat no czegoś musiał sie nauczyć, szkoda tylko ze nieistotnych rzeczy z punktu widzenia "zarabiania" :D

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Nie ma możliwości często nawet przybliżonego określenia przebiegu ceny wewnątrz świecy na podstawie punktów OHLC.

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink. pisze:racja jest niestety po mojej stronie tak jak w przypadku czasu itp
Skoro tak mówisz, to pewnie tak jest. Ja tylko nie rozumiem dlaczego na przestrzeni tylu postów nie możesz podać ani jednego argumentu żeby tą rację obronić. Dlatego czasami piszę ostro i prowokuje, bo jest irytujące jak ktoś pisze: "jest oczywiste, że jest tak jak myślę, bo jest to ewidentne, kropka". Uważam, że na forum nie powinno być miejsca na takie akcje. Chyba wszyscy jesteśmy tu po to, żeby się czegoś dowiedzieć, a nie słuchać przechwałek i teorii bez żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Esco jestem w stanie określić na tyle na ile potrzebuje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ