Orderflow i Struktura rynkow

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzystasz z DOM na FX?

Tak - pomaga mi na fx
6
22%
Tak - ale,nie wiele mi to daje
0
Brak głosów
Tak - ale, nie na fx
1
4%
Nie - bo nie rozumiem jak to działa
12
44%
Nie - wiem jak działa,ale nie pomaga mi
3
11%
Nie - na fx nie ma sensu
5
19%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink. pisze:wziąłem ostatni okres, a jedtem cały czas w stanie określić co działo sie na H4 widząc D1
Wybacz, przekornie trochę to napisałem. Chodzi mi o to, że być może akurat przykład którego użyłeś jest wyjątkiem. Nie musisz brać całego edka, na początek weź po prostu trochę więcej niż wyrwany z kontekstu kawałeczek ;)
Obrazek
Unfortunately, more to come

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

Na prawdę fajnie się czyta ciekawy wątek bez nowych wskaźników, różnych wymyślnych formacji itd. Czysta psychologia rynku.
Rynek daje możliwość pomyłek dlatego, że istnieją poziomy popytu i podaży. Aby móc zarabiać należy zajmować pozycje wyłącznie na tych poziomach (a raczej obszarach). Granie pomiędzy nimi jest bardzo niebezpieczne. Falowa struktura wymaga wyczekania aż cena znajdzie się na poziomie popytu/podaży. Częstotliwość i amplituda drgań ceny pomiędzy nimi jest wielce nieprzewidywalna.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

rabit pisze:Lub uzyc mozliwie najwiekszej Fs , kwestia oplacalnosci
Poniżej ticka nic się nie działo. Wartość nie ulegała zmianie. Częstsze próbkowanie niczego nie zmieni - nie przyniesie żadnej użytecznej informacji.
A wręcz przyniesie informacje redundantną zbędna w tym przypadku.

Można nawet powiedzieć ze czasem jest w takim przypadku numer ticku.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, 00:49 przez Esco, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

rabit pisze:Lub uzyc mozliwie najwiekszej Fs , kwestia oplacalnosci
No ale jeśli prawdą jest to co napisałeś wcześniej, musielibyśmy wziąć nieskończoność ;) Jestem skłonny zgodzić się z Esco, że najpierw trzeba jakiegoś filtra użyć. Na pewno nie próbkować na ślepo co równe X sekund. Gdzieś chyba nawet miałem jakieś wyniki badań (nie pamiętam czego dokładnie dotyczyły), że równie dobrze można próbkować co losowy interwał.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Esco dla tikow z osdtepem 1ms Fs=> 1kHz tak ?
Skoro nie wiemy jakie najmniejsze moga byc odstepy czasu pomiedzy tikami (ja nie wiem ) to nie wiemy jaka Fs . To tylko czyste teoretyzowanie .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Łatwo to zweryfikować(jak dużo daje ta inforamcja), jak to się sprawdza na tradycyjnej giełdzie? Ma ktoś jakieś większe doświadczenia?
Rewelacyjnie :wink:

Nie zaliczenie np. gpw i akrusza to wg mnie pewna droga do strat na fx probujac wyczuc jak to dziala :lol: po oamcku.
Niestety fx to ma do siebie.. ze sie agreguje.. tzn. naklada sie na siebie kilka akruszy, skorelowanych i z innych "leveli" ale i tak da sie to zrozumiec i separowac.
Patenty sa bardziej rozbudowane niz te z 1 arkusza,ale z szerszej perspektywy to ciagle to samo..
Kiedys byl temat VSA.. tez nikogo nie interesowal.. no to AT jest tu jak klucz od auta ale otwierania piwa :lol:

Greenhaze widze,ze jestes dobry lowca okazji :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Esco pisze:Można nawet powiedzieć ze czasem jest w takim przypadku numer ticku.
Nie prawda .
matka pisze:Jestem skłonny zgodzić się z Esco, że najpierw trzeba jakiegoś filtra użyć.
Niestety wtedy mozliwe ze usuniesz czesc informacji .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

rabit pisze: Skoro nie wiemy jakie najmniejsze moga byc odstepy czasu pomiedzy tikami (ja nie wiem ) to nie wiemy jaka Fs
Wiadomo.. kwestia jaki rynek
Np. nanex wie :wink: statystycznie to widac..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Patrząc z perspektywy MT4 próbkowanie jest zawsze w momencie nadejścia ticku. Stąd moje rozumowanie.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka pisze:
Ink. pisze:wziąłem ostatni okres, a jedtem cały czas w stanie określić co działo sie na H4 widząc D1
Wybacz, przekornie trochę to napisałem. Chodzi mi o to, że być może akurat przykład którego użyłeś jest wyjątkiem. Nie musisz brać całego edka, na początek weź po prostu trochę więcej niż wyrwany z kontekstu kawałeczek ;)
Ile tobie jeszcze tych przykładów wkleić? dy ktoś wie jak rysują sie świeczki będzie wiedział jak cena sie poruszała

najpierw rysowałem D1, potem dokleiłem H4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ