Orderflow i Struktura rynkow

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzystasz z DOM na FX?

Tak - pomaga mi na fx
6
22%
Tak - ale,nie wiele mi to daje
0
Brak głosów
Tak - ale, nie na fx
1
4%
Nie - bo nie rozumiem jak to działa
12
44%
Nie - wiem jak działa,ale nie pomaga mi
3
11%
Nie - na fx nie ma sensu
5
19%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

rabit pisze:Ja bym to raczej okreslil sprawdzaniem co piec minut ile samochodow przejechalo a przechodzac na mniejszy interwal mozna by okreslic ich "predkosc"
Ja myślę inaczej. Sprawdzając cenę co 5 minut nie sprawdzasz ile było zmian i jak dużych. Wiemy tylko że doprowadziły one do określonej ceny. Cała informacja co się z ceną działo w tym czasie umyka.
Nie wiem jak to zinterpretować :oops: Załóżmy że mamy dziennie 100 tys. ticków i sprawdzamy co 5 min. Czy można przyjąć że ticki to f a M5 to fs=288? Wtedy wychodzi mi coś takiego jak na obrazku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

matka pisze: Cała informacja co się z ceną działo w tym czasie umyka.
Od tego masz nizszy TF , a chcac byc pewnym tego co sie dzialo z cena Fs musialo by byc wieksze od 100000 .Najlepiej gdyby Fsx2F gdzie F- ilosc tikow .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Gdy znamy zasadę "tworzenia" się świeczki możemy z dość dużą dokładnością określić jak cena zachowywała się podczas jej tworzenia, nie musimy schodzić na niższe TF

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Ink. pisze:Gdy znamy zasadę "tworzenia" się świeczki możemy z dość dużą dokładnością określić jak cena zachowywała się podczas jej tworzenia, nie musimy schodzić na niższe TF
Nie do konca , mamy do dyspozycji jedynie cztery wartosci wiec jak zachowywala sie cena jest malo dokladne . To zalezy co kto potrzebuje .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Ink. pisze:Gdy znamy zasadę "tworzenia" się świeczki możemy z dość dużą dokładnością określić jak cena zachowywała się podczas jej tworzenia, nie musimy schodzić na niższe TF
Tylko wtedy nie zobaczymy "siły" ruchów jakie panowały na niższym TF, a jest to dosyć istotna informacja, możesz mieć spadek przez cały dzień albo w ciągu 5 minut itd.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

matka pisze:
Nie wiem jak to zinterpretować :oops: Załóżmy że mamy dziennie 100 tys. ticków i sprawdzamy co 5 min. Czy można przyjąć że ticki to f a M5 to fs=288? Wtedy wychodzi mi coś takiego jak na obrazku
Z tego co pamiętam z podstaw DSP to częstotliwość próbkowania powinna być 2 x większa od maksymalnej częstotliwości jakiej spodziewamy się w próbkowanym sygnale. przy takim próbkowaniu można wiernie odtworzyć pierwotny sygnał.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

brother Spadek to spadek, nie interesuje mnie czy świeca H4 licząca 60 pipek spadku składała sie z 20 m5 spadkowych czy z 10 dużych, wiem że kierunek jest spadkowy, szukam zatem miejsca na S, ot cała filozofia
rabit pisze:mamy do dyspozycji jedynie cztery wartosci wiec jak zachowywala sie cena jest malo dokladne
Tak naprawdę więcej nie trzeba

porównaj te wykresy, aż tak si nie różnią

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Ink. pisze:Spadek to spadek, nie interesuje mnie czy świeca H4 licząca 60 pipek spadku składała sie z 20 m5 spadkowych czy z 10 dużych, wiem że kierunek jest spadkowy,
Ale a takim wypadku nie określisz tego co działo się w środku tylko ostateczny kształt świecy, a sam wcześniej napisałeś :

Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Ink. Nie jest to prawdą.

W poniższy wykres miedzy linia High i Lowe można upakować dowolny przebieg ceny.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

brother popatrz jeszcze raz na ten wykres co wkleiłem, patrząc na H1 jestem z dość dużą dokładnością w stanie określić jak to wyglądało na m5, nie interesuje mnie z ilu świeczek się składało ale z którego do którego miejsca podążała itp

np widząc pina na H1 wiem że na m30 zrobiła II a na m5 zrobiła V itp z resztą świeczek jest podobnie, patrzenia na coraz to więcej szczegółów zakłócasz obraz całości

Dodano po 1 minutach:

Esco z wykresu liniowego to ja tobie nic nie powiem :) na tych dwóch liniach rzeczywiście można wkleić milion możliwości, natomiast ze świeczek już można sporo wyskrobać

ODPOWIEDZ