Orderflow i Struktura rynkow

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzystasz z DOM na FX?

Tak - pomaga mi na fx
6
22%
Tak - ale,nie wiele mi to daje
0
Brak głosów
Tak - ale, nie na fx
1
4%
Nie - bo nie rozumiem jak to działa
12
44%
Nie - wiem jak działa,ale nie pomaga mi
3
11%
Nie - na fx nie ma sensu
5
19%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

RoLudlum pisze:Nie mam możliwości tak jak pisałem w pierwszym akapicie zdobycia informacji o każdym zleceniu ale na podstawie wykresu wiem co działo się wcześniej, wiem więc o zleceniach już zrealizowanych
Nie ma możliwości na rynkach zdecentralizowanych. Moim zdaniem im dokładniejsze dane tym lepsza analiza. Pomimo tego co piszesz uważam, że wykres nie mówi już nic o zleceniach, jest tylko wizualizacją punktów gdzie zlecenia się spotkały.
RoLudlum pisze:Istotne jest to że jest to pin bar na ważnym poziomie na którym musiał pojawić się znaczący popyt aby w ogóle taka świeczka mogła powstać ( a więc ruch w dół został odwrócony )
Jeśli dobrze rozumiem pin bar to świeczka. W kontekście pojedynczych zleceń podział na świeczki wydaje mi się sztuczny, nikt przecież nie czeka na konkretną sekundę a nawet jeśli to dochodzą opóźnienia, małe różnice w ustawieniach zegara mogą powodować, że zlecenie będzie zaliczone do nowej świeczki. Oczywiście mogę się mylić, najlepiej było by zdefiniować znaczący popyt, pinbar i sprawdzić ile te obserwacje mają ze sobą wspólnego na wiarygodnej próbce.
Esco pisze:Gdyby ktos miał źródło historycznego wolumeny z CME tez bym się nie obraził za wskazanie.
Mogę się mylić ale takie dane są bardzo drogie. Niespotkałem się nigdy z udostępnianiem czegoś takiego za darmo, nawet na zamkniętych forach.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Z jednej strony skoro "jakość analizy" od nich zależy, jednocześnie nie można zdobyć pełnych danych, to istnieje jakaś granica po przekroczeniu której nie warto zbierać kolejnych bo wysiłek w to włożony i tak nie będzie pokryty przez ewentualny zysk który przyniesie. Oczywiście patrząc na wykres widzimy gdzie "zlecenia się spotkały" w przeszłości ale widzimy także gdzie są teraz stosując prostą ekstrapolację oczekujemy że za jakiś czas ceny spotkają się w konkretnym miejscu w przyszłości ( oczywiście nie ma żadnego wzoru matematycznego ).

Tu nie chodzi o pinbar czy o inną świeczkę, w klasycznej AT jest opisywana jako odwrót ( celowo podałem też przykład nierzetelnego brokera bo tam choć nie będzie pinbaru to jednak na pewno będzie coś co będzie świadczyło o odwrocie )............... Odbiegamy od order flow.

To co chciałem napisać to prosty fakt że nie ważne jaka świeczka tam będzie jeśli widzisz odwrócenie trendu to trend się zmieni u każdego brokera, niezależnie od danych. Polecam korzystanie z platform które dają możliwość definiowania początku świeczek na czas np t+x ( t +15m dla TF 1h )
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

RoLudlum pisze:To co chciałem napisać to prosty fakt że nie ważne jaka świeczka tam będzie jeśli widzisz odwrócenie trendu to trend się zmieni u każdego brokera, niezależnie od danych. Polecam korzystanie z platform które dają możliwość definiowania początku świeczek na czas np t+x ( t +15m dla TF 1h )
Ja natomiast nie polecam klasycznych świeczek w ogóle ;) Zarówno tych H1, M13, M5, M2, S10 jak i tych H1+15. Orderbook jest dobrym przykładem, jeśli dobrze wszystko zrozumiałem, to podział czasowy przy jego analizie nas nie interesuje. Myślę, że robienie analizy w oparciu o świeczki to tak jak by chcieć zbadać faktyczną przepustowość autostrady sprawdzając co np. 5 minut czy jest jakieś auto w polu widzenia ;)
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Bardzo fajny temat.
Jakiś czas temu wrzuciłem na swojego Bloga wpis dotyczący właśnie tego zagadnienia i jak to "duzi" muszą sobie radzić na FX :)
http://forex-analizy.blogspot.com/searc ... i%20gracze

Pzdr.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

matka pisze: Myślę, że robienie analizy w oparciu o świeczki to tak jak by chcieć zbadać faktyczną przepustowość autostrady sprawdzając co np. 5 minut czy jest jakieś auto w polu widzenia
Ja bym to raczej okreslil sprawdzaniem co piec minut ile samochodow przejechalo a przechodzac na mniejszy interwal mozna by okreslic ich "predkosc" .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

matka pisze: Ja natomiast nie polecam klasycznych świeczek w ogóle Wink Zarówno tych H1, M13, M5, M2, S10 jak i tych H1+15. Orderbook jest dobrym przykładem, jeśli dobrze wszystko zrozumiałem, to podział czasowy przy jego analizie nas nie interesuje. Myślę, że robienie analizy w oparciu o świeczki to tak jak by chcieć zbadać faktyczną przepustowość autostrady sprawdzając co np. 5 minut czy jest jakieś auto w polu widzenia Wink
http://zasoby.open.agh.edu.pl/~10swlaba ... wanie.html

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Esco pisze:
matka pisze: Ja natomiast nie polecam klasycznych świeczek w ogóle Wink Zarówno tych H1, M13, M5, M2, S10 jak i tych H1+15. Orderbook jest dobrym przykładem, jeśli dobrze wszystko zrozumiałem, to podział czasowy przy jego analizie nas nie interesuje. Myślę, że robienie analizy w oparciu o świeczki to tak jak by chcieć zbadać faktyczną przepustowość autostrady sprawdzając co np. 5 minut czy jest jakieś auto w polu widzenia Wink
http://zasoby.open.agh.edu.pl/~10swlaba ... wanie.html
TF->czestotliwosc probkowania

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Jeszcze gorsze od świec jest używanie samego Open/Close.

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, 22:38 przez Esco, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Esco pisze:Jeszcze gorsze od świec jest używanie samego Open/Close.
Wlasnie proboje szukac ustawien hi/low ale czy w ogole jest taka mozliwosc ?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

MA 1 po High /Low.

ODPOWIEDZ