Nie ma możliwości na rynkach zdecentralizowanych. Moim zdaniem im dokładniejsze dane tym lepsza analiza. Pomimo tego co piszesz uważam, że wykres nie mówi już nic o zleceniach, jest tylko wizualizacją punktów gdzie zlecenia się spotkały.RoLudlum pisze:Nie mam możliwości tak jak pisałem w pierwszym akapicie zdobycia informacji o każdym zleceniu ale na podstawie wykresu wiem co działo się wcześniej, wiem więc o zleceniach już zrealizowanych
Jeśli dobrze rozumiem pin bar to świeczka. W kontekście pojedynczych zleceń podział na świeczki wydaje mi się sztuczny, nikt przecież nie czeka na konkretną sekundę a nawet jeśli to dochodzą opóźnienia, małe różnice w ustawieniach zegara mogą powodować, że zlecenie będzie zaliczone do nowej świeczki. Oczywiście mogę się mylić, najlepiej było by zdefiniować znaczący popyt, pinbar i sprawdzić ile te obserwacje mają ze sobą wspólnego na wiarygodnej próbce.RoLudlum pisze:Istotne jest to że jest to pin bar na ważnym poziomie na którym musiał pojawić się znaczący popyt aby w ogóle taka świeczka mogła powstać ( a więc ruch w dół został odwrócony )
Mogę się mylić ale takie dane są bardzo drogie. Niespotkałem się nigdy z udostępnianiem czegoś takiego za darmo, nawet na zamkniętych forach.Esco pisze:Gdyby ktos miał źródło historycznego wolumeny z CME tez bym się nie obraził za wskazanie.