Orderflow i Struktura rynkow

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzystasz z DOM na FX?

Tak - pomaga mi na fx
6
22%
Tak - ale,nie wiele mi to daje
0
Brak głosów
Tak - ale, nie na fx
1
4%
Nie - bo nie rozumiem jak to działa
12
44%
Nie - wiem jak działa,ale nie pomaga mi
3
11%
Nie - na fx nie ma sensu
5
19%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Ink. pisze:brother Spadek to spadek, nie interesuje mnie czy świeca H4 licząca 60 pipek spadku składała sie z 20 m5 spadkowych czy z 10 dużych, wiem że kierunek jest spadkowy, szukam zatem miejsca na S, ot cała filozofia
Tak , to zalezy od strategii . Sproboj znalezc momentum .
Esco pisze:Z tego co pamiętam z podstaw DSP to częstotliwość próbkowania powinna być 2 x większa od maksymalnej częstotliwości jakiej spodziewamy się w próbkowanym sygnale. przy takim próbkowaniu można wiernie odtworzyć pierwotny sygnał.
Tak naprawde zalezy od tego jaki sygnal i w jakim celu , np. w audio jakosc cd to 16 bitow i czestoliwosc probkowania 44 kHz dla dwoch kanalow . Tutaj jest troche inaczej , gdybysmy chcieli dokladnie odwzorowac to o czym pisze Matka to przy zalozeniu ze F=100000/dobe i rownych odstepach czasu miedzy probkami wystarczyloby Fs= 100000/dobe i odpowiednia synchronizacja . Jesli odstepy tikow bylyby rozne Fs musialaby byc odpowiednio wieksza , najlepiej dozaca do nieskonczonosci .
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, 00:19 przez rabit, łącznie zmieniany 1 raz.
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

mały eksperyment, najpierw malowałem na D1 potem wkleiłem sobie H4, co mi wyszło? prawie to samo :)

naprawdę nie trzeba milionów szczegółów, milionów info, dziesiątek wskaźników, wystarczy doświadczenie i średnio sprawny wzrok
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

rabit pisze:czestoliwosc probkowania 44 kHz
Wiesz dlaczego akurat tyle?

Maksymalna częstotliwość jaka może usłyszeć człowiek to ok. 22 kHz.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink. pisze:mały eksperyment, najpierw malowałem na D1 potem wkleiłem sobie H4, co mi wyszło? prawie to samo
Wytłumacz mi, po co wyłuskujesz z wykresu pojedyncze odosobnione przykłady? ;) Możesz postawić dowolną tezę i znaleźć do niej jednorazowe potwierdzenie, gra niestety trwa cały czas.
Ink. pisze:np widząc pina na H1 wiem że na m30 zrobiła II a na m5 zrobiła V itp z resztą świeczek jest podobnie, patrzenia na coraz to więcej szczegółów zakłócasz obraz całości
To może weź sobie odrazu pierwszy historycznie open i ostatni close i z tego prognozuj :D
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Esco pisze:Wiesz dlaczego akurat tyle?

Maksymalna częstotliwość jaka może usłyszeć człowiek to ok. 22 kHz.
Wiem , dla dwoch kanalow 44 kHz ...
Po za tym malo jest ludzi ktorzy slysza ponad 16 kHz .

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

rabit pisze:Tutaj jest troche inaczej , gdybysmy chcieli dokladnie odwzorowac to o czym pisze Matka to przy zalozeniu ze F=100000/dobe i rownych odstepach czasu miedzy probkami wystarczyloby Fs= 100000/dobe i odpowiednia synchronizacja . Jesli odstepy tikow bylyby rozne Fs musialaby byc odpowiednio wieksza , najlepiej dozaca do nieskonczonosci
Dlaczego różne odstępy czasu wymuszają próbkowanie częstsze od samego f?

btw. to o czym pisze matka to tzw. rynek :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Odstępy czasowe miedzy tickami w tym przypadku nie mają znaczenia.

Myśle ze w przypadku ceny trzeba by najpierw przeprowadzić normalizacje a dopiero później możliwe było by określenie częstotliwości.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, 00:37 przez Esco, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka pisze:Wytłumacz mi, po co wyłuskujesz z wykresu pojedyncze odosobnione przykłady? Wink Możesz postawić dowolną tezę i znaleźć do niej jednorazowe potwierdzenie, gra niestety trwa cały czas.
A mam tobie całą historie edka namalować??? <- tego dotyczy facepalm :lol:

wziąłem ostatni okres, a jedtem cały czas w stanie określić co działo sie na H4 widząc D1

Dodano po 1 minutach:
matka pisze:To może weź sobie odrazu pierwszy historycznie open i ostatni close i z tego prognozuj
Chodzi mi o to że grająć na H1/H4 nie mam w ogole konieczności schodzenie niżej bo z doświadczenia i po obserwacji świeczek jestem w stanie z dość dużym prawdopodobieństwem określić co sie tam działo widząc jedynie H1/H4, niektórzy lubią patrzeć na M1 grając na H4, pytanie tylko po co?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Esco pisze:Odstępy czasowe miedzy tickami w tym przypadku nie mają znaczenia.
Panowie uzgodnijcie coś, bo to dla mnie dość ważne :D Ja czytałem, że jeśli interwał nie jest stały to trzeba zupełnie inaczej do takich danych podchodzić. Nie wiem na ile dotyczy to tego wklejonego przykładu.
Obrazek

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Esco pisze:Odstępy czasowe miedzy tickami w tym przypadku nie mają znaczenia.
Moim zdaniem maja , jezeli na platformie wystepuja w odstepach co 1ms a raz co 2ms to Fs>1kHz , to ze mamy 100000 tkow/dobe nie daje nam pewnosci ze sa w rownych odstepach i w zaleznosci od feedu mogly by byc w odstepach 0.1 ms a chwile pozniej 10 ms.

Dodano po 1 minutach:
Esco pisze:Myśle ze w przypadku ceny trzeba by najpierw przeprowadzić normalizacje a dopiero później możliwe było by określenie częstotliwości.
Lub uzyc mozliwie najwiekszej Fs , kwestia oplacalnosci .

ODPOWIEDZ