Z pamiętnika kłusownika

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: keeeper »

Ech, żeby to było takie proste to moznaby na rynek wejść bez żadnego przygotowania i kokosy wbijać... Na plus wyjść bardzo łatwo - wystaczy z SL zrezygnować - bez tego na obecnej konsoli EU to bym ponad 1000$ wyszedł z samej tej pary. Problem w tym, że przy stosowaniu SL, MC może się zdarzyć ale nie musi. Zaś w grze bez - zdarzy się kiedys napewno, to tylko kwestia prawdopodoieństwa i t(czas) dążącego do nieskończoności(*).

(*)owszem, zawsze się może zdarzyć nam przedwczesna śmierć, która od MC nas "uchroni" ale to chyba raczej mało pocieszające.

Dlaczego zatem taka mała skuteczność? Proste - np. stwiam przykładową pułapkę S licząc na odbicie od S/R i wyżej drugą na wypadek pinbara. A tu się okazuje, że cena idzie w wzrosty pełną parą i mam 2xSL. A jesli odbije to raczej tylko jedno TP. W dalszym testowaniu postaram sie ograniczyć takie podwójne pułapki.

Tak szczerze to nie wiem co mógłbym robić przez 3 godziny dziennie na jednej parze przy H4. Zazwyczaj to jest tak, że od 9-9:30 rano zaczynam czytać analizy, potem przygladam się wykresom pod różnym kątem, w końcu ustawiam pułapki i daję wpis w tym dzienniku, wszystko w mniej jak 1.5h dla 5ciu par (potem jeszcze raz to samo, ale znacznie krócej dla sesji NY). Owszem, jak zaczne szukać setupu na niższych interwałach to czas wzrośnie, ale taki system już niekoniecznie bedzie mi odpowiadał.

PS. Z DT nie korzystam po to coby słuchac spamu "no to teraz czas na eLki" itp tylko coby przyjrzec sie nastrojom rynkowym (hehe czyli przyrostowi podstron w DT na godzinę) oraz dowiedzieć się o waznych wydarzeniach makroekonomicznych (co i dalczego), gdzie warto zachować większą ostrożność. A z blogów i zewnętrznych analiz by spojrzeć na wykres pod innym kątem. Oba źródła mają głownie wartość edukacyjną - chce się oswoić z rynkiem, jego żargonem i sprawami, które na niego wpływają - nie wychylając się poza metatradera duzo tracę, imo.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

keeeper pisze:Tak szczerze to nie wiem co mógłbym robić przez 3 godziny dziennie na jednej parze przy H4
A gdy te 3 godziny rozłożysz na 24h - wtedy już wychodzi 7,5 minuty spędzone przy każdym otwarciu h1 - to już nie jest tak dużo - uwzględniając, że w nocy sprawdzasz 2razy po 3 minuty - to w ciągu dnia zostaje więcej czasu.

:wink:
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Pewnie, że mógłbym i tak robić ale do takiej gry musiałbym się zmuszać - to nie jest mój styl. Jeśli forex wybieram ze względu na wolność jaką mi daje i fakt bycia szefem samego siebie to chcę tak w pracować jak mi pasuje. A pasuje mi właśnie takie kłusownictwo :)

Poneidziałek zaczynam z SL na eLce UJ, na szczęscie ostatnia pułapka S w eurofuncie zmierza ładnie ku TP. Poza tym tylko 2 pułapki założyłem - raz, że nie ma okazji, a dwa, że chcę nieco ograniczyć ilość wnyków.

Kod: Zaznacz cały

e/u - 1.328-1.322, S-sługoterminowo, w tym tygodniu duzo okazji makroeko. do przebic spadkowych, k, s(nastrój)
jen - 79.9-81, k, L-długoterminowo, S, l, l(nastrój)
aud - mozliwe przebicie, L-dlugoterminowo, l
ecad - 
EU - S na odbicie od 1.326, póki co idzie w dół i szansa na zaskoczenie maleje, może założę coś jeszcze przed sesją NY

UJ - L na odbicie od psychologicznej bariery na 80.00 (pulapka ustawiona na 80.05)

AU - tu niby idealna pozycja dla S na odbicie od 1.047, ale są przesłanki, że możliwe jest przebicie więc się powstrzymuję. Również dlatego, że aktualne świeczki oscylują w okolicach 38.2 fibo i niespecjalnie zdecydowały się po której stronie im wygodniej.

EC - pierwszy dzień z tą parą i nie widzę specjalnie okazji na pułapkę - cena jest w konsoli prawie dokładnie pomiędzy dwoma S/R, trzeba czekać w którą stronę uderzy najpierw
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

I podsumowanko (nie umieszczam screenów z weekendu, jako pozostałości po starej wersji systemu, TP z EG i SL z UJ):

EU - oczekiwany spadek nastąpił, ale niestety nie zdązyłem wsiąść do tego pociągu
UJ - liczyłem na odbicie od poziomu 80 w górę, to bardziej bariera psychologiczna, choć zaraz pod nią zaznaczone mam 50% Fibo. Niestety cena poszła mocno w dół i zaliczyło SL
AU - odbicie od 1.047 w dół i sytuacja na jutro troche się rozjaśniła
EC - przed NY ustawiłem odbicie od 1.296, niestety doszlo tylko do 1.2967, a potem odbiło poteżnie w górę (gromnica na 108pipów, WTF?!)

Razem: 30 - 33 - 29 = -32pps, -3.76$

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Święto Pracy - trzeba zatem dziś wyrobić co najmniej 200% normy, do roboty towarzysze!

e/u - 1.32-1.33, L, s(nastroj)
jen - 79.7-79.3, S, l(nastroj)
aud - s do 1.025
ecad - 
EU - wejscie z buta w S:1.3262 licząc na odbicie, powyżej - na 1.327 pułapka L (taki mały hedge)

UJ - pułapka S na 79.8 liczy na odbicie od 50% Fibo i nie wrócenie spowrotem ponad 80.00

AU - tu również pułapka S - liczę na cofkę w górę do 1.36 i odbicie (aktualnie 1.316)

EC - ustawiona eSka od 1.318 - zakładam odbicie w dół
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Podsumowanko [spoiler!] udanego [spoiler off] wtorku. :)

EU - hedge spełnił swoją rolę, było przebicie które okazało się pinbarem po którym nastąpiła cofka dająca TP>SL
UJ - powrót ponad 80 zaowocował SL
AU - cena wraca powolutku do góry, ale niewystarczająco aby dotknąć pulapki S
EC - idealne odbicie i TP (niestety mój system zakładał dość mały TP w stosunku do aktualnej obsuwy - mozna było wyiągnąć 2x więcej na tej jednej świeczce)

Razem: 42 - 28 - 18 + 48 = 44pps, 12.04$

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Po udanym wtorku czas na jeszcze lepszą środe. Oby.

e/u - 1.321-1.328, dane z rynku pracy o 14:15, S ponizej 1.321
jen - 80-80.5, L ponizej 80
aud - 1.036-1.026
ecad - 
EU - pułapka L na odbicie od 23.6 Fibo w okolicach 1.3153

UJ - pułapka L na odbicie od ostatnich minimów, ustawiona na 79.85

AU - pułapka S na odbicie od oporu koło 1.036 (i jednocześnie 23.6 Fibo)

EC - pułapka L na odbicie od silnego wsparcia na 1.2975, martwi mnie, ze 50pipów niżej jest jeszcze silniejsze wsparcie
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Podsumowanko środy:

EU - mocniejszy niz spodziewany spadek zaowocował SLem (i to takim chamskim jak widac na screenie poniżej...)
UJ - słaby ruch, pulapka nie została aktywowana
AU - jak wyżej
EC - zaczęło się ładnie - cena poszla w dół, uderzyla w pułpkę, poszła na południe jeszcze trochę i zaczeło się odbicie. Zabrakło jednak pary i do TP nie doszło (doszło do 43 z 65 pipów wymaganych do TP). Potem znowu opadło, aktualnie jest lekko na minusie i niestety nie widzę, żeby miało znowu wskoczyć na wyżssze poziomy.

Razem: -31pps, -9.3$

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Święto nie święto - robić trzeba. Zaczynamy czwartek.

e/u - 1.317-1.31, 13:45-stopy%EU, 14:30-EBC, 14:30-bezrobocie_USA, S
jen - max 80.6, L, l(nastrój)
aud - 1.035-1.025
ecad - l(nastrój)
EU - eSka ustawiona od 1.3165, jest tam pewien opór w okolicy

UJ - tu też S, na 80.44 - liczę na odbicie od lini trendu, która przechodzi w tej okolicy

AU - silne wsparcie koło 1.0266 i tam też L ustawiłem, martwi mnie to, że cena idzie zgodnie z trendem malejącym i albo LT albo wsparcie zostaną przełamane

EC - tu wciąż działa L z wczoraj, niestety już na sporym minusie (ustawiona na BE bo raczej na TP straciła swoją szansę), ustawiłem kolejną eLkę na 1.29 gdzie widzę bardzo silne wsparcie oraz S:1.3 (odbicie od lini trendu)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
keeeper
Stały bywalec
Stały bywalec

Po południu dodałem kilka nowych pułapek, teraz czas na podsumowanie.

EU - ogolnie az do zawirowan sesji NY ruch był słaby, potem jednak aktywowane zostały dwie pułapki: najpierw L przy 1.3107 zamkniete na TP, a potem S od 1.3165 które zostawiam na noc przy 50% do TP i ustawiam na BE
UJ - cena zahaczyła o jedne sidła, aktualnie 10pipów do TP brak, zostawiam na noc na BE
AU - zaskoczyła eLka na 1.0266, aktualnie na minusie
EC - dwie pułapki zamkniete, pierwsza to ta z wczoraj - niestety SL, druga - dzisiajsza - TP

Razem: 51 + 60 - 42 = 69pps, 20.52$

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ