Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

zz pisze: Coraz więcej Polaków wracających po latach do kraju ma kłopoty z Urzędem Skarbowym
W związku z tym że są też raje podatkowe w UE np. Holandia inne państwa UE jak się to robi z głową też można pod to podciągnąć...na pewno to się przyda.... :P

http://www.europa.wortale.net/167-Forma ... elnic.html

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Marius »

W USA wszystkie przelewy, depozyty powyżej $10.000 są raportowane do odpowiednich organów.

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Widzę że niedawno chyba nowa ustawa weszła. Jeśli ktoś zakłada konto biznesowe Paypal czy Alertpay to siedziba właściciela musi być w tym samym kraju co adres firmy. Jeszcze miesiąc temu dało się zaznaczyć siedzibę firmy w USA i siedzibę właściciela w Polsce a teraz już nie.

dejw123
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dejw123 »

Witam serdecznie ;)

W ubiegłym roku zamknąłem moją mikrodziałalność gospodarczą, bo ZUS :)

Interesuje mnie otwarcie spółki LCC w Delaware gdyż idealnie pasuje do profilu mej działalności. Mam jednak pytanie/a, na które po przeczytaniu caaaaałego tematu nie znalazłem odpowiedzi.

Dochód: co uznać za dochód spółki/właściciela, gdy nie da się udokumentować kosztów? Teoria jest prosta, w rozliczeniu rocznym US wpisujemy nasz/spółki dochód, jednak, w jaki sposób go wyliczyć? Na konto firmowe będzie spływał przychód ale jednocześnie nieudokumentowane koszty (nieudokumentowane, bo bez faktury VAT - US takich kosztów nie honoruje). W interpretacji Izby Skarbowej, jeśli nie możemy udokumentować kosztu/rozchodu, dochodem jest nasz przychód. Płacimy więc podatek dochodowy od... przychodu spółki/właściciela. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Czy ktoś ma jakaś solucję? Jestem świeżo po wizycie w US z tym problemem, pani w pokoiku, po godzinie tłumaczenia odpowiedziała, że muszę udokumentować koszty w formie fVat. Jak to się ma do konta należącego do spółki LCC? Jak to rozumieć w odniesieniu do odprowadzania podatku od osoby fizycznej?

Jestem w kropce i tylko ta "kropka" budzi moje wątpliwości.

A może jest tak, że skoro na koncie są przeprowadzane WYŁĄCZNIE operacje typu - koszty, przychód, dochód ustalamy niejako ręcznie, odejmując jedno od drugiego i tę wartość "opodatkowując"?

Proszę o pomoc lub sugestie za co z góry dziękuję.

EDIT: Zauważyłem, że Marius ma podobny problem ;) Mam nadzieję, że tę KLUCZOWĄ bądź co bądź kwestię uda się nam rozwiązać.

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Wystarczy rachunek:
http://forumprawne.org/prawo-finansowe- ... akupu.html

Żeby móc płaci podatek od samego dochodu trzeba prowadzić księgę przychodów/rozchodów do wglądu dla polskich urzędników.

PS. zaliczkę na podatek płaci się co miesiąc, LLC to "Pass through taxation" czyli zysk automatycznie jest przypisywany właścicielowi - http://www.llc.com/benefits_of_llcs.html

Kolejny problem jest taki że firmę rejestruje się tam gdzie się wykonuje pracę więc nie wiem czy w ogóle taka spółka w USA jest legalna jeśli właściciel pracuje w Polsce.

dejw123
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dejw123 »

Marius pisze:
PS. zaliczkę na podatek płaci się co miesiąc, LLC to "Pass through taxation" czyli zysk automatycznie jest przypisywany właścicielowi - http://www.llc.com/benefits_of_llcs.html
.
No tak, ale z dochodu nie rozliczasz się jako firma, tylko jako osoba fizyczna - czy aby na pewno co miesiąc a nie w rozliczeniu rocznym? Przecież w urzędzie skarbpwym nie ma zarejestrowanej żadnej firmy LCC - jaką więc deklarację należałoby co miesiąc składać?
Kolejny problem jest taki że firmę rejestruje się tam gdzie się wykonuje pracę więc nie wiem czy w ogóle taka spółka w USA jest legalna jeśli właściciel pracuje w Polsce.
Wydaje mi się, że mocno mijasz się z prawdą ;) Pomijam fakt, ze moja działalność to wykonywaniu usług "przez internet" a więc wirtualnie.
Żeby móc płaci podatek od samego dochodu trzeba prowadzić księgę przychodów/rozchodów do wglądu dla polskich urzędników.
Nie możesz prowadzić księgi przychodów i rozchodów, jesli nie masz tego udokumentowanego. Dodatkowo, o ile mi wiadomo, KPiR dotyczy czynnych płatników Vat, a spółka LCC z założenia wyklucza istnienie czegoś takiego, jak podatek Vat.

Wydaje mi się, ze jedyne co można prowadzic, to zeszyt w kratkę z załączonymi wydrukami wszystkich rachunków - i to wyłącznie dla wglądu US, bo przecież stan Delaware tego od Ciebie nie wymaga.

Ja widzę to tak. Spółka osiąga dochód = Ty osiagasz dochód. Jednak, dochód spółki podlega pod jurysdykcję Delaware, Twój dochód podlega pod US. Jako, że nie masz obowiązku prowadzenia księgi przychodów i rozchodów jako firma, a jako osoba fizyczna jest to wręcz niemożliwe, cokolwiek nie uwzględnisz będzie dobrze, byle tylko zgadzało się z saldem konta firmowego (do którego, defacto, US też nie do końca ma pełne prawo wglądu).

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Możesz zadzwonić do Krajowej Informacji Podatkowej i się zapytać (i dać nam znać), choć wątpię żeby pomogli.

PS. Ciekaw jestem czy komukolwiek udało się otworzyć konto na Authorize.net nie będąc rezydentem USA, bo swego czasu słyszałem że wymagana jest rezydencja w tym kraju gdzie posiada się centrum interesów życiowych/zakład/miejsce wykonywania usług (zarejestrowaną firmę).

brave_man
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: brave_man »

Witam
Mam 2 pytania odnośnie przedstawicielstwa i nabywania dóbr na firmę z Delawere w Polsce.
1. Czy wynajmując skrzynkę pocztową dla firmy z Delawere tworząc jednocześnie przedstawicielstwo trzeba to gdzieś rejestrować czy wystarczy w razie kontroli powiedzieć, że to jedynie działania promocyjne?
2. Jeśli chciałbym kupić samochód i go zarejestrować w Polsce na firmę to czy wystarczy te przedstawicielstwo czy muszę mieć oddział?

Jeśli znacie inne sposoby rejestracji samochodu na firmę w DE w Polsce to będę wdzięczny za odpowiedzi.
Dziękuję.

czoper
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: czoper »

Przeczytałem większość postów w temacie oraz trochę innych stron.
Bardziej interesuje mnie temat z puntu widzenia rpowadzenia biznesu niż rynku forex... i mam jedną wątpliwość.

Kilka razy zdarzyło się że różne osoby podnosiły problem tego że
"Według polskiego prawa podatkowego spółka LLC (Delaware, USA) nie jest spółką kapitałową i jej dochód jest przypisywany jej właścicielowi i wspólnikom - to oznacza, że muszą oni go wykazać w swoich zeznaniach podatkowych." (tutaj oraz http://www.goldenline.pl/forum/1144016/ ... laware-usa)

Jak to na prawdę jest? Skąd taka informacja?
Znalazłem interpretację US w podobnej sprawie ( http://www.podatki.biz/interpretacje/0173926.txt) z której wynikało by że

Kod: Zaznacz cały

Spółki typu LLC (Limited Liability Company) założone zgodnie z prawem Stanów Zjednoczonych Ameryki są podmiotami hybrydowymi, łączącymi cechy spółek kapitałowych oraz spółek osobowych.

Jeżeli chodzi o podobieństwo do spółek kapitałowych, to spółki typu LLC są, na gruncie amerykańskiego prawa handlowego odrębnymi od ich właścicieli jednostkami organizacyjnymi posiadającymi osobowość prawną. Wspólnicy spółek LLC nie ponoszą odpowiedzialności za długi tych spółek, tak jak to jest w przypadku spółek kapitałowych.

Jeżeli chodzi o podobieństwo do spółek osobowych, to na gruncie amerykańskiego prawa podatkowego spółki typu LLC mogą wybrać, aby być traktowane jako transparentne podatkowo tj. nie być podatnikami podatku dochodowego. Podatnikami od dochodów spółek typu LLC są wówczas ich wspólnicy analogicznie jak w przypadku polskich spółek osobowych.

S. LLC dokonała takiego wyboru i na gruncie amerykańskiego prawa podatkowego jest traktowana jako podmiot transparentny podatkowo. Podatnikami z tytułu udziału w zyskach S. LLC są zatem jej wspólnicy.
A na stronie Deleware:

Kod: Zaznacz cały

The IRS tax treatment of a Delaware LLC is on the flow-through tax basis. That is the LLC is not taxed on its profits. The income of the LLC is distributed to its members who are taxed on a personal income basis.
Czyli jest opcja że można sobie wybrać czy zysk jest przypisywany do właścicieli czy też do spółki i dopiero podatek płacony jest w momencie wypłaty dywidendy? Czy takiej opcji nie ma?:)

W każdym raziem jeżeli prawdą jest że zgodnie z polskim prawem zysk przypisywany jest udziałowcą spółki LLC to cała idea bierze w łeb ;\

pzdr

alien1983
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: alien1983 »

Witam
Mam takie pytanie ?

Chciałbym obniżyć podatki które płace głównie z rynku akcji (w tym GPW), oprocentowanie lokat , forex (cały świat, europa).

Myślałem nad założeniem spółki na Seszel'ach brak praktycznie podatków poza 1,5 % od zysków.

Jedyne co bym chciał płacić to podatek od zysków kapitałowych w aktualnym miejscu mojej rezydencji od faktycznego dochodu (przelania danej kwoty $$$ na moje prywatne konto).

Chciałem się zapytać czy moje rozumowanie idzie w dobrą stonę, oraz jak by wyglądało zarządzanie taką fimą, oraz pokrywanie kosztów np. wyjazdów słóżbowych, zebrań rad nadzorczych (jak to legalnie przenieś na firmę w Seszel'ach)

Oraz jak można by było zatrudnić pracownika w europie (przedstawiciela takiej firmy, pokrywanie jego kosztów słóżbowych) oraz jak się z nim najlepiej rozliczac. Aby nikt się nie czepiał.

ODPOWIEDZ