ZERO LINE Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

Witaj Midas, świetnie zaznaczone jak dla mnie, chociaż tego 1 na e/j osobiscie bym nie grał.

FBO jest wtedy gdy cena robi nowy szczyt/dolek ale nie jest wstanie go utrzymać i z impetem wraca spowrotem - jak na Twoich screenach

ja zagrałem dzisiaj to - ale byłem strasznie zabiegany i wszedłem za późno, to po pierwsze, po drugie musiałem wyjść z domu w trakcie transakcji i ustawiłem trailing stop, co było najgłupszym pomysłem z możliwych - szczegóły na screenach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Witam ;)

Nie wiedziałem że powstał ZL Journal, bardzo fajny pomysł... no i fajnie widzieć jak działacie w tym temacie.

Odnoszę wrażenie że nie do końca rozumiecie pojęcie FBO i BO; są to dwa podstawowe i jedyne zachowania rynku. Nie można po prostu namalować linii i powiedzieć to jest FBO bo tak mi pasuje.
FBO wzrostowe na H4 jest wtedy gdy cena dotknie linii i nie zdoła zamknąć się powyżej tej linii świecą H4. Jeżeli na tej samej linii jest BO wzrostowe na M5, to oznacza że na M5 jest BO wzrostowe - tyle, nic więcej... nie ma znaczenia czas otwarcia świec, dlatego że nie nie używamy jednego, a wielu ram czasowych.
Cały ambaras polega na połączeniu tych faktów w całość, tak aby dały nam odpowiedź na pytanie kiedy i w którą stronę wejść, nazywa się to doświadczeniem, którego nie da się przekazać ustnie, nie mówiąc już o forum.

No ale żeby było journalowo, zamieszczam moje dzisiejsze jedyne wejście:

Obrazek

Miałem trzymać do 1.3083, ale mam dzisiaj mniej czasu wiec wyszedłem wcześniej.
radoslav47 pisze:ustawiłem trailing stop
Nigdy, prze nigdy nie ustawiaj trailing stopa, lepiej wziąć co jest jak się musi wyjść.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2012, 20:40 przez Thorez, łącznie zmieniany 1 raz.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Thorez pisze:Miałem trzymać do 1.3083, ale mam dzisiaj mniej czasu wiec wyszedłem wcześniej.
HE he - ja miałem TP na 3087 :wink:
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

klonmarcin pisze:HE he - ja miałem TP na 3087 Wink
Jak to mówią... jutro też jest dzień :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Thorez pisze: Odnoszę wrażenie że nie do końca rozumiecie pojęcie FBO i BO; są to dwa podstawowe i jedyne zachowania rynku. Nie można po prostu namalować linii i powiedzieć to jest FBO bo tak mi pasuje.
Thorez - ja nie maluję tej linii w przypadkowym miejscu bo tak mi pasuje. Wyznaczam na większym interwale historyczny dołek/szczyt (jak na screenie uj d1) i patrzę jak cena się zachowa. Jeśli przebije z impetem i poleci w dół - nie robię nic. Jeżeli widzę, że cena nie ma ochoty przebić mojej linii(jak na screenie uj m5) - wchodzę na kolejnej korekcie.

Możesz przybliżyć czemu niebieska przerywana linia została narysowana akurat tam ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

radoslav47 pisze:Thorez - ja nie maluję tej linii w przypadkowym miejscu bo tak mi pasuje
Ale ja przecież wcale tak nie powiedziałem, jeżeli dokładnie wiesz czym jest FBO i BO to bardzo dobrze... po prostu odczułem potrzebę wyjaśnia tego po przejrzeniu kilku ostatnich stron tego wątku.

Konkretniej chodziło mi o to:
Obrazek

Być może źle się wyraziłem... albo czegoś nie zrozumiałem.
radoslav47 pisze:Możesz przybliżyć czemu niebieska przerywana linia została narysowana akurat tam ?
Jest to ekstremum momentum wzrostowego na H1.

radoslav47
Gaduła
Gaduła

dobra to jeszcze jedno pytanko(mam nadzieję, że Cie nie zamęczę:)
Thorez pisze:nie ma znaczenia czas otwarcia świec
rozumiem, że czas otwarcia świec nie ma znaczenia - czy czas zamknięcia ma znaczenie ?

co do tego rysunku czerwinka - jeżeli ta czerwona linia to jakiś ważny opór lub wsparcie - to taki układ jest dla mnie idealny

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

radoslav47 pisze:rozumiem, że czas otwarcia świec nie ma znaczenia - czy czas zamknięcia ma znaczenie ?
Jeżeli otwarć, to i zamknięć też :D
H4 może zamknąć się godzinę wcześniej lub później, ale nadal H1 zamknie się tak samo.
radoslav47 pisze:co do tego rysunku czerwinka - jeżeli ta czerwona linia to jakiś ważny opór lub wsparcie - to taki układ jest dla mnie idealny
Wsparcie jest tylko wsparciem w głowie tradera, jeżeli nie jest potwierdzone faktami....

radoslav47
Gaduła
Gaduła

dla mnie najważniejsza w tym wszystkim jest reakcja na breakout - wyróżniam 3 - oczywiście im wyższy interwał tym lepiej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Thorez pisze:Wsparcie jest tylko wsparciem w głowie tradera, jeżeli nie jest potwierdzone faktami....
jeżeli cena wybija się po za jakiś poziom na którym wcześniej miała problemy na pewno ma ku temu jakiś powód

thorez piszessz ze czas otwarcia i zamkniecia swiec nie ma znaczenia a jednak wyznaczyles ekstremum momenum wzrostowego na H1:)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2012, 22:57 przez radoslav47, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ