ZERO LINE Journal
Czy ktoś może mnie poprawić jeśli jestem w błędzie?
Zero Line - inaczej linia sumy zerowej, jak to rozumiem, wyznacza miejsce, w którym rynek wraca do chwilowej równowagi, w którym zaczyna i kończy się akcja. Impuls + pullback to miejsca akumulacji pozycji w jednym kierunku. Więc trejderzy pod wpływem jakiegoś czynnika zajmują pozycje w jednym kierunku. Cena idzie w tym kierunku o X pipsów. Zatem ZeroLine wyznacza miejsce spełniające prawdopodobnie dwa warunki:
1. zostało tam dużo zleceń, bo nie wszyscy zdołali wsiąść do tego "autobusu"
2. wszyscy którzy zajęli pozycję w kierunku, będą musieli następnie zająć pozycję przeciwną by zrealizować profit. Zatem suma wszystkich pozycji w ogólnym rozrachunku wyniesie ZERO.
Czy może jest gdzieś błąd w tym rozumowaniu?
Zero Line - inaczej linia sumy zerowej, jak to rozumiem, wyznacza miejsce, w którym rynek wraca do chwilowej równowagi, w którym zaczyna i kończy się akcja. Impuls + pullback to miejsca akumulacji pozycji w jednym kierunku. Więc trejderzy pod wpływem jakiegoś czynnika zajmują pozycje w jednym kierunku. Cena idzie w tym kierunku o X pipsów. Zatem ZeroLine wyznacza miejsce spełniające prawdopodobnie dwa warunki:
1. zostało tam dużo zleceń, bo nie wszyscy zdołali wsiąść do tego "autobusu"
2. wszyscy którzy zajęli pozycję w kierunku, będą musieli następnie zająć pozycję przeciwną by zrealizować profit. Zatem suma wszystkich pozycji w ogólnym rozrachunku wyniesie ZERO.
Czy może jest gdzieś błąd w tym rozumowaniu?
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"
- Pełnomocnik
- Pasjonat
nie działa tak jak na załączonym screenie, działa tak samo jak custom candle. Nie mogę tego ustawić ...Thorez pisze:http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... start=1120
Wrzucam kolejnego screena + kilka pytań.
Czy miejsce z nr. 1 to FBO?
Jeżeli tak, to możnaby grać albo świeczkę po tym FBO lub w miejscu zaznaczonym nr. 2 (powrót do ZL z h4 + zl z h1)?
Czy gralibyście miejsce zaznaczone nr. 2? Bo ja to odpuściłem ze względu na to ZL wzrostowe i duże momentum w strone wzrostów.
ps. ten short to z wczoraj, na real zamknąłem na 0 a na demo zapomniałem
Pozdrawiam, Midas
Czy miejsce z nr. 1 to FBO?
Jeżeli tak, to możnaby grać albo świeczkę po tym FBO lub w miejscu zaznaczonym nr. 2 (powrót do ZL z h4 + zl z h1)?
Czy gralibyście miejsce zaznaczone nr. 2? Bo ja to odpuściłem ze względu na to ZL wzrostowe i duże momentum w strone wzrostów.
ps. ten short to z wczoraj, na real zamknąłem na 0 a na demo zapomniałem

Pozdrawiam, Midas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Gaduła
pfff
Witam . Obserwuje ten journal , wogole od samego początku ZL przykuło moją uwagę . Ale dalej tego nie czaje . Wg. mnie te bo i fbo to to samo co opory wsparcia . Albo uda się je przebić albo nie i tak loteria i tak loteria .
Handluje się w/g tego journala od fbo w kierunek bo tylko czasami jest tak , ze cena przebija BO po czym przebija je w druga stronę i jest to wtedy nazwane FBO ? .
Dlaczego skoro jeszcze nie wiemy czy cena czasami nie wróci się i znowu nie będzie szła w tym samym kierunku .? Próbowałem i za każdym razem kasacja . Chyba ze źle wyznaczam poziomy .
OOoooo może tak . jak mam poznać .że ruch ceny spowodowany jest przez pro a nie przez noobów ? . Napewno są to większe świece ale obrazek znacznie by mi to ułatwił . . .
P.S Wielki szacunek dla Thoresa . Podziwiam jego handel .
A odnoscnie rysunku radoslav47 tutaj zalacznik :
Handluje się w/g tego journala od fbo w kierunek bo tylko czasami jest tak , ze cena przebija BO po czym przebija je w druga stronę i jest to wtedy nazwane FBO ? .
Dlaczego skoro jeszcze nie wiemy czy cena czasami nie wróci się i znowu nie będzie szła w tym samym kierunku .? Próbowałem i za każdym razem kasacja . Chyba ze źle wyznaczam poziomy .
OOoooo może tak . jak mam poznać .że ruch ceny spowodowany jest przez pro a nie przez noobów ? . Napewno są to większe świece ale obrazek znacznie by mi to ułatwił . . .
P.S Wielki szacunek dla Thoresa . Podziwiam jego handel .
A odnoscnie rysunku radoslav47 tutaj zalacznik :
Wrzucam mojego małego trade'a dzisiaj z demo, było FBO, było ZL
TP małe bo wbrew trendowi. Niestety trade tylko na demo, miałem szczęście bo byłem zajęty i usiadłem na chwilę do kompa, zobaczyłem co się dzieje i puściłem na demo pozycję.
Pozdrawiam

Pozdrawiam