PLUS 5% DZIENNIE - POLECAM

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

flogopit pisze:jak widzę tradycyjnie najbardziej zainteresowani są Ci, którzy nie brali udziału w akcji :))
To jest takie afterparty pod tytułem "a nie mówiłem?".

Przykra sprawa i dobra nauczka dla wszystkich czytających.

Polecam zgłosić sprawę na policję. Jakby nie było, jest to wyłudzenie tudzież oszustwo. Jeśli Policja sprawę uwali, bo i tak może być, jest szansa, że zdobędą jego adres w toku czynności. Wtedy skrzyknąć się i ten kto jest najbliżej niech poprowadzi sprawę z powództwa zbiorowego.

A jak ktoś jest taki bogaty, że mu tysiaka nie szkoda, to chętnie podam nr konta na PW :), bo u mnie się nie przelewa :P

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Stforex pisze:Polecam zgłosić sprawę na policję
Żart :-) mój profesor od KPC nazwałby to bardziej dosadnie. Z jakiego powodu na policję? Powie że chodziło o analizy , z których się wywiązał. Tak naprawdę pytanie czy była jakaś umowa pisemna ? Raczej nie :-) No można US postraszyć, ale rok się nie skończył wiec czym straszyć . Ma rok by z tego się rozliczyć ewentualnie itd. Na dzień dobry umorzenie z powodu niskiej szkodliwości bla, bla itd. Pozew zbiorowy, na dzień dobry też byle adwokacina by go wybronił :-) No i koszty dla oskarżycieli, nie małe, trzeba by adwokata wynająć. Koszty większe od tego tysiaka na głowę, plus w 90% przegrana sprawa :-)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Nie lubię takich tematów, nie lubię dywagacji, nie lubię wielu rzeczy, dlatego raz się tu wypowiem.

Oferta Macka, nie wiem czy dla wszystkich taka sama, była taka:
Na chwilę obecną warunki to abonament miesięczny mail/sms. Ze swojej strony mogę zaproponować gwarancję - wysoka skuteczność lub zwrot gratyfikacji. Codziennie minimum 1-2 wejścia na 15-25pips, średnio 1-2 tygodniowo powyżej 30pips (zwykle 50-100), którym poświęcam szczególną uwagę i są dla mnie kluczowe.
Na chwilę to co napisałem zaczyna się powyżej 1k pln / miesiąc.
Jednak jak ktoś nie ma pojęcia o MM to nawet 80%+ skuteczność może mu nie pomóc
Co otrzymaliście - nie wiem. Z jednej strony mogły to być sygnały nic nie warte; z drugiej... ktoś mi kiedyś powiedział: jak gówno nie umie pływać, to krzyczy, że woda rzadka ;-)

Nie sądzę, żeby Mack wyłudził od kogoś pieniądze, bo z tego, co pamiętam, to Wy naciskaliście na niego, żeby sprzedawał sygnały. Najlepiej więc chyba będzie zamilknąć nad tą trumną.

Propozycja do moderatora: może by zamknąć ten wątek do czasu, aż Mack się odezwie?
Ostatnio zmieniony 31 mar 2012, 09:31 przez Wirus, łącznie zmieniany 1 raz.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Wirus pisze:Mack się odezwie
Myślę ,że właśnie się śmieje czytając ten temat :D I pewnie się już nie odezwie ,bo po co?

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Żart :-) mój profesor od KPC nazwałby to bardziej dosadnie. Z jakiego powodu na policję?
No widocznie dlatego, że jest od KPC. KAŻDE podejrzenie wypełnienia znamion przestępstwa kwalifikuje się do zgłoszenia na policję.
Zresztą, skoro już przytaczasz środowisko akademickie, to powinieneś wiedzieć, że co profesor to ma swoje własne zdanie ;).
Microbi pisze: Powie że chodziło o analizy , z których się wywiązał. Tak naprawdę pytanie czy była jakaś umowa pisemna ? Raczej nie :-) No można US postraszyć, ale rok się nie skończył wiec czym straszyć .
Uch, no nie wiem. Normalnie zostaje siąść i płakać. Całe szczęście, że nie jesteś sędzią, choć ludzi o Twojej mentalności jest w aparacie sporo. Widzę za to, że masz zadatki na adwokata :).
Na dzień dobry umorzenie z powodu niskiej szkodliwości bla, bla itd. Pozew zbiorowy, na dzień dobry też byle adwokacina by go wybronił :-)
Policja na dzień dobry umarza większość spraw. Tak jest wygodniej. Czy to znaczy, że należy rezygnować z walki o swoje?

A prokurator nie jest od tego, by rozstrzygać o społecznej szkodliwości. Może ją podać jako powód umorzenia postępowania przygotowawczego, ale rozstrzygnięcie w tej sprawie wydaje sąd.
Rozstrzygnięcie tego rodzaju wymaga oceny, dla której istotne znaczenie mają elementy podmiotowe (m.in. właściwości sprawcy), jak też przedmiotowe (m.in. sposób działania, wartość szkody, szerzenie się tego rodzaju czynów).
Źródło: http://prawnikow.pl/porady-prawne/prawo ... czynu.html

Pozwolę sobie również zacytować KPK:
Art. 55. § 1.W razie powtórnego wydania przez prokuratora postanowienia o odmowie wszczęcia lub o umorzeniu postępowania w wypadku, o którym mowa w art. 330 § 2, pokrzywdzony może w terminie miesiąca od doręczenia mu zawiadomienia o postanowieniu wnieść akt oskarżenia do sądu, dołączając po jednym odpisie dla każdego oskarżonego oraz dla prokuratora. Przepis art. 488 § 2 stosuje się odpowiednio. Przepisów art. 339 § 3 pkt 4 i art. 397 nie stosuje się.
§ 2. Akt oskarżenia wniesiony przez pokrzywdzonego powinien być sporządzony i podpisany przez adwokata lub radcę prawnego, z zachowaniem warunków określonych w art. 332 i 333 § 1.
§ 3.Inny pokrzywdzony tym samym czynem może aż do rozpoczęcia przewodu sądowego na rozprawie głównej przyłączyć się do postępowania.
§ 4.W sprawie wszczętej na podstawie aktu oskarżenia wniesionego przez oskarżyciela posiłkowego może brać udział również prokurator.
Źródło: http://www.lex.pl/akt-prawny/-/akt/dz-u-97-89-555-u
Pozew zbiorowy, na dzień dobry też byle adwokacina by go wybronił
Widzę, że od prawa cywilnego tez jesteś "specem". Ciekaw jestem w jaki sposób by wybronił. Jeśli w ogóle znasz ewentualną podstawę możliwego powództwa. Niestety z pozwem zbiorowym się pospieszyłem. Choć sprawa spełnia wymagania dla tego toku, to jednak prościej i szybciej byłoby raczej przez sąd karny.
w 90% przegrana sprawa
To widzę, że sądy w tym kraju niepotrzebne. Kolega już zawyrokował. Powinienem wstać? Czy mogę przyjąć do wiadomości na siedząco?
Szkoda, że tyle pieniędzy się marnuje na wymiar sprawiedliwości. A ile wad w obecnym systemie... :roll:
No i koszty dla oskarżycieli, nie małe, trzeba by adwokata wynająć.
Zastanawia mnie, jaki masz interes w zniechęcaniu kogokolwiek do działania :?: Taa, te mityczne koszty, normalnie straszna sprawa. Nawet mi się nie chce przytaczać tu ustawy o kosztach sądowych, bo zrobiłbym Ci zbędną przysługę.
W postępowaniu karnym, GDYBY prokurator umorzył DWUKROTNIE i ktoś chciałby skierować prywatny akt oskarżenia, musiałby zapłacić 300 zł (no i sporządzenie) na wstępie. Ale wtedy należałoby rozważyć zyski i straty w porównaniu z powództwem cywilnym, gdzie w takiej sprawie wystarczy ogarnięty student prawa.

Pragnę zaznaczyć, iż nie jest moim celem nakłanianie kogokolwiek do czegokolwiek. Być może kolega Mack ma rzeczywiście problemy i warto dać mu czas na rozwiązanie tej sprawy. Przedstawiam jedynie możliwości, żeby ktoś nie wpadł na pomysł, za namową malkontentów typu Microbi, żeby odpuścić. Szkoda życia, żeby pracować na innych.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Stforex pisze:Widzę, że od prawa cywilnego tez jesteś "specem".
zle kolego posta zrozumiałeś :-) ale do sedna. Specem nie jestem, aczkolwiek z racji wykształcenia tak wyszło że się znam :-) Mogę Ci też dać regułki z kodeksu wyrwane na kilka stron z których wyniknie że można to na różne sposoby zakwalifikować. Kodeks kodeksem, ale popatrz na to od praktycznej strony . Raczej nie udowodnisz winy . A jak już to kosztowna sprawa się okaże. Co do profesorów, jak i od cywilnego tak i od karnego miałem dobrych. Nie chodzi mi o koszty założenia sprawy, te są znikome. Nie bij piany tylko na spokojnie się zastanów, czy włóczenie się po sądach ma rację bytu w tej sprawie. Nie jestem za tym by komuś się upiekło, niestety w naszym systemie prawnym jest masa patologii. I nic nie zawyrokowałem, podałem swoje przypuszczenia poparte tym że wiele widziałem, jak i tym ze znam trochę środowisko prawnicze. Poza tym dywagacje czysto teoretyczne tu sobie rozprawiamy. Nikt nikogo nie skazuje to raz. Ja mam nadzieję ze sprawa się wyjaśni pozytywnie dla wszystkich. Do malkonenta to mi daleko, i nie namawiam by coś odpuszczać. Teoretycznie dalej rozprawiając jak masz zaufanego prawnika , po aplikacji z doświadczeniem to Ci powie jak takie sprawy się kończą :-)

pozdrawiam

ps

adwokatem nie zostałem, byłem jednak przez pewien czas jednym z właścicieli kancelarii prawniczej, stąd nie piszę sobie z sufitu.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Rozprawiając dalej:
Raczej nie udowodnisz winy .
Rozumiem, że chodziło Ci o umyślność bądź zamiar - trudno zgadnąć. Bo wina w rozumieniu materialnoprawnym to nie to samo, co w potocznym.
Teoretycznie dalej rozprawiając jak masz zaufanego prawnika , po aplikacji z doświadczeniem to Ci powie jak takie sprawy się kończą
Argument absolutny ;). Kolega ciotki wujka szwagra :).
Nie bij piany tylko na spokojnie się zastanów, czy włóczenie się po sądach ma rację bytu w tej sprawie.
To nie ode mnie zależy. Osobiście, w swojej sprawie nie odpuściłem - na szczęście była tylko jedna - dla zasady. Natomiast są ludzie, którzy darują większe kwoty. Wszystko to kwestia względna.
niestety w naszym systemie prawnym jest masa patologii
Ale to jest pusty frazes. Zawsze jak coś, to "masa patologii", "złe prawo", itp. itd. Owszem, różowo nie jest, ale to zależy gdzie i na kogo się trafi. Tym bardziej dziwi mnie takie kategoryczne rozstrzygnięcie z Twojej strony, skoro:
Microbi pisze:wiele widziałem, jak i tym ze znam trochę środowisko prawnicze.
Microbi pisze: adwokatem nie zostałem, byłem jednak przez pewien czas jednym z właścicieli kancelarii prawniczej, stąd nie piszę sobie z sufitu.
Śmiem zatem stwierdzić, że widziałem więcej ;), bo byłem świadkiem prawomocnych rozstrzygnięć, które nie mieszczą się w Twoim tonie wypowiedzi.
Mogę Ci też dać regułki z kodeksu wyrwane na kilka stron z których wyniknie że można to na różne sposoby zakwalifikować.
Te regułki to tylko punkt wyjścia do przedstawienia swojego stanowiska. Celowo wspomniałem o KC ponieważ możliwość uzyskania korzystnego rozstrzygnięcia w tego typu sprawie jest dużo wyższa. Nie trzeba m.in. udowadniać znamion czynu łącznie ze wspomnianą "winą".

Nie bij piany tylko na spokojnie się zastanów
Bicie piany nie było moim celem. Moją odpowiedź sprowokowała kategoryczność i ogólnikowość Twojego pierwszego postu.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Stforex pisze:Bicie piany nie było moim celem. Moją odpowiedź sprowokowała kategoryczność i ogólnikowość Twojego pierwszego postu.
Luzik :-) post był bardzo ogólny bo taki miał być. Też sporo widziałem i zapewniam Cię, że wielu osobom by włos stanął co się odwala w majestacie prawa . Nie róbmy OT bo to nie forum prawnicze, a kodeksy zamieniłem już dawno na słupki na monitorze :mrgreen:

pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

kodeksy zamieniłem już dawno na słupki na monitorze
Jestem w stanie uwierzyć, że nie żałujesz ;). Sam chętnie poszedłbym w Twoje ślady ;)

Również pozdrawiam i wracam do pracy :D

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

A to ciekawe, że organy ścigania nie miałyby tu co robić. Cytujeci wiele art. ale w ten sposób oddaliliście sie od sedna sprawy. Gościu jeśli nie miał licencji maklera lub doradcy to lezy i kwiczy. Zarzut obowiazkowy. Pytanie tylko czy ktoś doniósł do prokuratury. KSP robił już sprawy z zakresu giełdy i to z powodzeniem, które zakonczyły się wyrokami.

ODPOWIEDZ