Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Rumtex
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rumtex »

forexsowicz91 pisze:
Chyba powoli kumam o co chodzi Cool
To świetnie :wink:

Ciekawe kto tyle traci w tak krótkim czasie na takim potężnym ruchu ceny jak to był m.in. na złocie.
Bo przecież ktoś musi stracić by ktoś inny zarobił.
A większość raczej się podpina pod taki ruch ceny a nie gra mu na przeciw :)
Teraz juz jestem 6zł na plusie :wink: Jesli tak będzie w realu to bardzo sie ciesze choć z pewnoscia gra demo jest tylko na zachęte i jest fikcją . :wink: W realu pewnie bym tracił . :lol:

Awatar użytkownika
kasiasta
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kasiasta »

Rumtex pisze:W takim razie musze poczytać sobie pare zagadnien na temat wymiany walutowej między EUR/USD. Jednak nie zamierzam brnąć dalej skupie sie tylko na tych dwóch walutach . Myśle że to jest najlepsze rozwiązanie .Bawienie się w inne tego typu wymiany mogą mi zrobic wodę z mózgu. Nigdy nie grałem na giełdzie dopiero małymi kroczkami zaczynam powoli w to wchodzic mam na dzieje że przyniesie mi to jakis zysk choć by na drożdżówkę :wink:
Myślę, że to dobra droga na poczatek, także skupie sie na tych dwóch walutach i zacznę od nich. Na resztę przecież i tak przyjdzie czas.
Co prawda chciałabym nieco więcej zarobić niż na drożdżówkę, ale lepsze to niż straty od samego wejścia :-(

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Pozwolę sobie odgrzać na chwilę temat dedgingu. W którymś z wątków p. Zadora przekonywał, że pozycje przeciwstawne są niekorzystne dla tradera. Miałem okazje pobawić się ostatnio u broka, który dopuszcza hedging i muszę stwierdzić, że chyba nie do końca tak jest, jak twierdzą przeciwnicy tego typu gry. Jeżeli by uznać, że rynek porusza się w obszarze choć ciut zbliżonym do sinusoidy ( wiem, ryzykowne stwierdzenie ), - raz góra raz dołek i gra muzyka. No oczywiście bez SL.
Chyba, że czegoś nie kumam, poprawcie zatem.
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

1.Jeśli przykładowo masz sell i cena zaczyna iść w górę - otwierasz buy.
Czyż nie jest to równoznaczne z zamknięciem po prostu w tym miejscu sell ? Policz to.
A do tego dopłacasz drugi spread za buy.
2. Jeśli przykładowo masz sell i cena zaczyna iść w górę - otwierasz 2 x buy.
Czyż nie jest to równoznaczne z otwarciem w tym miejscu po prostu jednego buy ? Policz to. Nieotrzebne są te dwie (1 buy i 1 sell ) otwarte transakcje.
Solą życia jest kasa.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Zgadzam się, że w danej chwili pozycje przeciwstawne się znoszą, co do tego nie ma żadnej wątpliwości i jeszcze dodatkowe obciążenie spreadem. Natomiast w sytuacji kiedy nie mam pewności jak pójdzie góra, czy dół i nie będę siedział cały czas przez kompem, otwieram 2 przeciwstawne ( bez SL ) z dużym marginesem kapitału, aby mnie nie wycięło. Tę drugą pozycję, która idzie w przeciwnym kierunku traktuję jako "zamrożony" kapitał do czasu, aż się rynek nie odwróci. Natomiast z pierwszej mam od razu kasę :D .
Personov pochwal się jaki masz nick w konkursie :D i czy już szyjesz garnitur do nowej fury? :D
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bbq
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bbq »

Fx_boy pisze: i jeszcze dodatkowe obciążenie spreadem.
Pomijając sytuacje kiedy hedge ma sens, to spread ze znetowanych pozycji możesz odzyskać.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Fx_boy pisze:Natomiast w sytuacji kiedy nie mam pewności jak pójdzie góra, czy dół i nie będę siedział cały czas przez kompem, otwieram 2 przeciwstawne
Jak otworzysz drugą przeciwstawną to masz zamrożony depozyt z taką samą stratą jakbyś ją zamknął. Do czasu aż będziesz wiedział jak pójdzie rynek ( nie wiem skąd to będziesz widział, ale załóżmy, że wiesz ). A jak się już dowiesz jak pójdzie cena to zamkniesz jedna z tych dwóch ?
A nie lepiej zrobić tak :
Jak nie wiesz jak sie zachowa rynek to zamknij po prostu tą stratną, a jak już się dowiesz jak pójdzie rynek to po prostu otwierasz pozycję w tą stronę.
Próbuję Ci uświadomić, że nie ma co kombinować z pozycjami przeciwstawnymi, bo to jest to samo co możesz zrobić z jedną. Tyle, że nie płacisz podwójnego spreadu.
Solą życia jest kasa.

shichibukai

Nieprzeczytany post autor: shichibukai »

czy mozna jakos w mt4 ustawic automatyczny sl/tp dla nowo otwieranych transakcji? czy trzeba samemu je modyfikowac juz po otwarciu?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Luktom visual order editor - Google cię naprowadzi.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

shichibukai

Nieprzeczytany post autor: shichibukai »

dzieki wielkie :)

ODPOWIEDZ