Jazda na motylu czyli konsekwentnie do przodu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Barabasz
Stały bywalec
Stały bywalec

Jazda na motylu czyli konsekwentnie do przodu

Nieprzeczytany post autor: Barabasz »

Na świecie obecnie żyje około 150 tysięcy gatunków motyli. Cykl rozwojowy motyla obejmuje kilka faz: jajo, gąsienicę, poczwarkę oraz imago. O ile jajo, gąsienica i poczwarka budzą raczej nieprzyjemne odczucia to imago jest tym co w motylach podoba nam się najbardziej - kwintesencja piękna natury, końcowy efekt długotrwałego procesu. Niestety nic nie trwa wiecznie - motyle w zależności od gatunku żyją od kilku godzin do kilku miesięcy.
Z rynkami finansowymi jest bardzo podobnie - przechodzą przez stadia jajo, gąsienicę i poczwarkę aż osiągają finalny stan - trend. I podobnie jak motyle, trendy "żyją" od kilku godzin do kilku miesięcy, po czym znikają w niebycie...
Ten dziennik będzie zbiorem relacji dokumentujących moje walki z rynkiem na szeroko rozpostartych skrzydłach motyla. Poki co nie zamierzam pisać co to jest motyl i jak się objawia. Nie podam też teraz zasad strategii. Jeśli mój plan będzie się sprawdzał to co miesiąc będę podawał nowe elementy strategii. A plan jest następujący: 1% zysku dziennie. Wiem, że na nawigatorowe standardy to nie dużo, ale w moim przypadku akcja rozgrywa się na koncie real i mam zamiar trzymać się tego konsekwentnie.

Na początek FAQ:

Konto: real
Broker: jeden z polskich
Depozyt: 3000 pln
Cel: 1% zysku dziennie, jeśli otwarta pozycja idzie w moim kierunku to trzymam ją dłużej niż do osiągnięcia 1%.
Rynki: na początek EURUSD, docelowo kilka par forexowych, kontrakty na towary oraz akcje na GPW. Portfolio tworzone będzie mając na uwadze dywersyfikację poprzez eliminację instrumentów skorelowanych długoterminowo.
TimeFrame: Kilka, metoda działa na dowolnym TF choć schodzenie poniżej M5 rezerwuje dla twardzieli. Ja takim nie jestem. Tak jak różne gatunki motyli mają różne czasy życia, tak trendy trwają krócej lub dłużej. Moim celem jest skorzystać z jak największej ich ilości.
Wypłaty: w każdy piątek wieczorem sprawdzany będzie zysk tygodniowy. Jeśli zysk będzie większy niż zysk planowany (5.1 % w skali tygodnia -> 5% od 5 dni po 1%, 0.1 bierze się z procentu składowego) to nadwyżka będzie wypłacana. No chyba, że będzie mniejsza niż 50 pln to wtedy zostaje.
Skąd nazwa: Metoda jest metodą ilościową ('quantitative'), która przedstawiona graficznie w czasie trendu przypomina skrzydła kolorowego motyla. W czasie konsolidacji reprezentacja graficzna wygląda jak gąsienica. Metoda nie ma nic wspólnego z motylem jako jedną z formacji harmonicznych.

Codziennie późnym wieczorem będę publikował wejścia i wyjścia z danego dnia oraz aktualny stan konta. Osoby zainteresowane moimi wynikami zapraszam do wpisywania komentarzy. Zaczynamy od jutra. Do zdobycia jest 30 pln.

Nie mam absolutnie żadnych możliwości by podawać wejścia w czasie rzeczywistym.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Może być ciekawy dziennik zobaczymy co tam będziesz wrzucał :)
Barabasz pisze:A plan jest następujący: 1% zysku dziennie
Fajnie, że masz jasno sprecyzowany plan jednak moim zdaniem ja sam się przejżdżałem na tym, jak miałem ugrać ileś tygodniowo czy miesięcznie.
Nie lepiej po prostu grać kiedy Twój system wegeneruje sygnał? A ile z tego będzie czy 1% czy 20% to nie ważne? Ważne aby trzymać się zasad swojego systemu, wówczas nie można nic sobie zarzucić.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

Jakie ryzyko na trade? Ustawiasz SLy?
Pozdrawiam i powodzenia!

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Barabasz pisze:Metoda jest metodą ilościową ('quantitative'), która przedstawiona graficznie w czasie trendu przypomina skrzydła kolorowego motyla.
jest to metoda o której często słyszę ale jakoś jeszcze nie doszło do tego bym ją poznał, może pozytywne wyniki z Twojego dziennika zainspirują mnie do poznania tej metody i do podjęcia nad nią badań i refleksji :)
Barabasz pisze:Cel: 1% zysku dziennie,
1%. ale jakim lotem będziesz grał? mikrolotami..? Bo można ten 1% w Twoim przypadku wyciągnąć za pomocą 1pipsa jak i 90pipsów. Wiec ciekaw jestem jaki obierzesz lot?
Barabasz pisze:jeśli otwarta pozycja idzie w moim kierunku to trzymam ją dłużej niż do osiągnięcia 1%.
ja bym się zdecydował na 1 wariant. Albo szarpiesz z rynku ile się da albo określony TP. :wink:

Barabasz
Stały bywalec
Stały bywalec

Panowie dziękuje za komentarze.

Uściślając: 1% zysku to ma być średni zysk dzienny, który mnie zadowoli. Każdy większy jest mile widziany.
Metoda jest dość agresywna i zakłada duże wahania kapitału (od -20% do +20 w skali tygodnia). SL i rozmiar pozycji są zmienne, zależne od zmienności rynku. TP nie ma określonego z góry, choć metoda przewiduje miejsca prawdopodobne jako punkt docelowy. Dziś wieczorem pierwsze wyniki.

Barabasz
Stały bywalec
Stały bywalec

Tak to już w życiu bywa, że jak człowiek się czymś chce pochwalić to mu akurat wtedy wybitnie nie wychodzi. Moje motyle zaliczyły dziś najgorszy dzień w całej swej - już ponad rocznej - historii. Pocieszające jest tylko to, że statystycznie nie przydarzy mi się taki dzień przez długi czas :)

Stan początkowy:

Obrazek

Dzień zaczął się dla mnie późno przez co przegapiłem pięknego motyla na południe o 8.30. Gdy usiadłem do kompa ku swemu zdumieniu zacząłem obserwować masę motylków, które po oderwaniu się od ziemii kończyły swój żywot w niebycie, a razem z nimi mój kapitał. Przez moment byłem nawet ciut do przodu, ale skończyło się źle. Takiej ilości fałszywych sygnałów ile dziś nie miałem w ciągu ostatniego miesiąca! Widać to po zamykaniu pozycji z palca, SL trafiło mi tylko raz. A gdy wreszcie motyl porządnie skrzydłami zatrzepotał i poleciał na północ ja byłem na obiedzie.... A szkoda bo sygnał pojawił się o 15:30 jednocześnie na trzech time frame'ach.

Reasumując:
Dzisiejsze pozycje:

Obrazek

Strata na dziś: -424.55 pln czyli -14.15%

Stan konta:

Obrazek

Statystycznie jestem ciągle w stosunkowo bezpiecznych widełkach, póki co nie ma powodu do paniki. Jutro też jest dzień. Gratuluje tym, którzy zabrali mi kapitał, współczuję tym, którzy stracili. Teraz możecie się ze mnie nabijać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Barabasz
Stały bywalec
Stały bywalec

Na koniec motyl dnia (niestety przegapiony). Widać jak wyłazi z larwy, choć wyjątkowo ona dziś mała była. Złapane na M5.

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Mozesz cos wiecej powiedziec na temat tej strategii lub podac jakis link ?
Co to za wskaznik ?
Powodzenia i pozdrawiam .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
Halflife
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Halflife »

Barabasz pisze:Reasumując:
Dzisiejsze pozycje:
Wielki szacun za to, że grasz w otwarte karty i pokazujesz wyniki wszystkich transakcji razem z lotami. Będę śledził postępy. Powodzenia. :wink:

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Mógłbyś udostępniać też tickety?

ODPOWIEDZ