Z rynkami finansowymi jest bardzo podobnie - przechodzą przez stadia jajo, gąsienicę i poczwarkę aż osiągają finalny stan - trend. I podobnie jak motyle, trendy "żyją" od kilku godzin do kilku miesięcy, po czym znikają w niebycie...
Ten dziennik będzie zbiorem relacji dokumentujących moje walki z rynkiem na szeroko rozpostartych skrzydłach motyla. Poki co nie zamierzam pisać co to jest motyl i jak się objawia. Nie podam też teraz zasad strategii. Jeśli mój plan będzie się sprawdzał to co miesiąc będę podawał nowe elementy strategii. A plan jest następujący: 1% zysku dziennie. Wiem, że na nawigatorowe standardy to nie dużo, ale w moim przypadku akcja rozgrywa się na koncie real i mam zamiar trzymać się tego konsekwentnie.
Na początek FAQ:
Konto: real
Broker: jeden z polskich
Depozyt: 3000 pln
Cel: 1% zysku dziennie, jeśli otwarta pozycja idzie w moim kierunku to trzymam ją dłużej niż do osiągnięcia 1%.
Rynki: na początek EURUSD, docelowo kilka par forexowych, kontrakty na towary oraz akcje na GPW. Portfolio tworzone będzie mając na uwadze dywersyfikację poprzez eliminację instrumentów skorelowanych długoterminowo.
TimeFrame: Kilka, metoda działa na dowolnym TF choć schodzenie poniżej M5 rezerwuje dla twardzieli. Ja takim nie jestem. Tak jak różne gatunki motyli mają różne czasy życia, tak trendy trwają krócej lub dłużej. Moim celem jest skorzystać z jak największej ich ilości.
Wypłaty: w każdy piątek wieczorem sprawdzany będzie zysk tygodniowy. Jeśli zysk będzie większy niż zysk planowany (5.1 % w skali tygodnia

Skąd nazwa: Metoda jest metodą ilościową ('quantitative'), która przedstawiona graficznie w czasie trendu przypomina skrzydła kolorowego motyla. W czasie konsolidacji reprezentacja graficzna wygląda jak gąsienica. Metoda nie ma nic wspólnego z motylem jako jedną z formacji harmonicznych.
Codziennie późnym wieczorem będę publikował wejścia i wyjścia z danego dnia oraz aktualny stan konta. Osoby zainteresowane moimi wynikami zapraszam do wpisywania komentarzy. Zaczynamy od jutra. Do zdobycia jest 30 pln.
Nie mam absolutnie żadnych możliwości by podawać wejścia w czasie rzeczywistym.