Od frajera do milionera..

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Wybaczcie, że odgrzebię zapomniany dziennik :D

Nie mogąc spać wertowałem dzienniki i zaciekawił mnie tytuł, a potem forma.

Przeczytałem wszystkie 43 strony jednym tchem (nawet nie wiem kiedy to się stało, ale już jest jasno) i muszę przyznać, że ciekawe studium psychologiczne można by tu zrobić - szkoda że interesuję się psychologią tylko amatorsko :wink:

Myślę, że zawodowy psycholog zrobiłby to lepiej ode mnie, ale znalazłem tutaj typy:
- wyznawcy
- groupie
- wątpiącego (sceptyka)
- dyplomatycznego agresora
- agresora

Początkowo zaczęło się zainteresowaniem pobudzonym wynikami. Uformowały się dwie grupy - groupies i wyznawcy - początkowo nie do rozróżnienia. Następnie pojawił się wątpiący. Obrona wyglądała w sposób "jak się nie podoba, to odejdź" - ostracyzm. Wątpiący był na tyle silny, że przekształcił się w dyplomatycznego agresora. Wtedy zaczął być wyśmiewany i ignorowany - izolacja. Wtedy też dali się wyróżnić wierzący - groupies przycichli, wierzący walczyli do upadłego. Z pomocą dyplomacie przyszedł agresor, którego wejście uciszyło dyskusję, ale jednocześnie wzmocniło wiarę wierzących.

Najciekawszym jednak studium byłby sam Autor - bez urazy :wink:

Pojawia się ze świetnymi wynikami i obietnicą wyjawienia tajemnicy. Młyn na wodę "wierzących"... czy jakoś tak ;)
Udostępnia podgląd swoich poczynań, podsyca atmosferę, dzięki czemu wzrasta pożądanie jego tajemnicy. Jest niestety zbyt pewny siebie i to go gubi.
Jednak szybkie uzasadnienie, że dziennik ma być tylko zabawą, "dla gawiedzi", szybko uspokaja zaniepokojonych wielbicieli.
Oczywiście zapewnienie, że Autor ma dużo innych kont, na których zbija kokosy jest przyjmowane jako tzw. oczywista oczywistość.
Co ciekawe jednak, Autor przejawia wyraźny związek emocjonalny ze swoją grą i treścią dziennika. No przecież grając na wielu dochodowych kontach jak maszyna, musi gdzieś dać upust swoim emocjom. Z drugiej strony założenie z góry, że dziennik jest niezobowiązujący, ma ten emocjonalny związek uczynić łatwiejszym do zniesienia.
Mawiają, że poznasz człowieka tylko w trudnej sytuacji.
Pojawia się wątpiący i przeradza w agresora.
U Autora pojawiają się sygnały przewrażliwionego i przerośniętego Ego. Żeby sobie z tym poradzić, Autor stosuje ironię i kpinę cały czas powtarzając, jak świetnie się bawi i że nie musi nikomu niczego udowadniać.
Autor obraża się również na forum i wszystkich w około i postanawia, chyba nawet dwukrotnie, zakończyć dziennik w trakcie.
Co ciekawe u wierzących wywołuje to złość na agresorów. Groupies wyrażają rozczarowanie

Co do systemu.
Autor twierdzi, że system jest wspaniały i że go zdradzi w odpowiednim momencie. Następnie twierdzi, że system już zdradził, że trzeba sobie go wywnioskować i się go domyślić po lakonicznych postach.
"Daję wam niezrozumiałe pismo, a wy sobie je zinterpretujcie i odczytajcie tajemnicę" - syndrom boga? Do tego dochodzą teksty w stylu "ludzie to by chcieli, żeby im wszystko podać na tacy", "system wynika ze żmudnej pracy", "każdy widzi wykres inaczej, przez pryzmat swoich doświadczeń".
Wszystkiemu przytakują wierzący i próbują interpretować.
Z tego wynika, że systemu jako takiego nie było, szczegółów nie było, konkretów nie było, mimo że obiecane.
Wierzący zaczynają krzywo patrzeć.
Ale wtedy pojawia się cud - lepszy system, z większymi zyskami - i wiara odżywa. Wiara nie potrzebuje wiele ;).
Wspaniały system, który dotąd przynosił zyski na wielu kontach upada na koncie do zabawy (MC) i autor tworzy nowy, jeszcze lepszy. Oczywiście cały czas zarabiając równolegle na wielu dochodowych kontach, a tutaj gra tylko na waciki dla żony. Bo waciki żony wymagają osobnego, specjalnego systemu. Niestety waciki chyba się skończyły, ponieważ w jednym z ostatnich postów Autor przyznaje, że oczekuje na zaksięgowanie przelewu na koncie (rozumiem, że chodzi o konto brokera, skoro nie może grać).
Przy tym wszystkim Autor poświęcił FX przez 16 miesięcy 8-10h dziennie, a nowy system zajmuje mu tylko godzinkę-dwie, bo Autor wciąż jest bardzo zajęty sprawami osobistymi.

Autor używa nowego systemu na tym samym koncie, które wcześniej było podpięte i które podpięte jest w dalszym ciągu.
http://diver3.mt4stats.com/
Wygląda na to, że Autor ma świetną umowę z brokerem, bo zostawił 15 000 dolarów na dwa lata na koncie. Albo może jest już taki bogaty, że zapomniał o tych 15 tysiącach, bo mu niepotrzebne.

Tak się tylko składa, że 3 000 dolarów to taki standardowy depozyt na koncie demo ;). No ale pewnie wierzącym to i tak nie przeszkadza...

Tak jak wspomniałem, fascynujące studium... Szkoda, że jestem tylko amatorem w tej dziedzinie :wink:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wiem, że wielu jest ludzi, którzy szukają pomocy, wsparcia, wiedzy na forum. Są zapewne ludzie, którzy (podobnie jak ja na początku), marzą o stałych, dużych zyskach na Forex. Nie ma w tym nic złego. Proszę jedynie, abyście uważali na fałszywych proroków, bo szkoda waszego czasu i emocji na to.

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin

Awatar użytkownika
diver3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: diver3 »

Witam wszystkich forexowców i nie tylko :))

Przeglądając kilka dni temu jeden z "branżowych" magazynów natknąłem się na rekomendacje dotyczącą tego szacownego forum, koleją rzeczy było przypomnienie sobie ,że przecież też kiedyś miałem zaszczyt tam zaistnieć. Powodowany niekłamaną ciekawością postanowiłem tu zajrzeć nie zdając nawet sobie sprawy jak długo mnie tu nie było:) Dwa lata strzeliło jak z bata:)) Ciekawy jestem czy dawni koledzy i koleżanki wciąż tu są? A jesli ich tu nie ma to gdzie są??:) Ale na poważnie to całkiem serio byłem zaskoczony...ilością nieprzeczytanych maili na mojej skrzynce, za wszystkie dziękuje (może z lekkim opóźnieniem, ale co tam, liczą się intencje;) za te miłe , bardzo ,miłe i za te inne też:)
A jako gość z "syndromem Boga" pozwolę sobie zpytać , czy za wszystkie wyrazy sympatii jakie udało mi się przeczytać pod moim adresem , jest coś co mogę dla Was zrobić??

Pozdrawiam serdecznie
Rób to co lubisz, a nie będziesz musiał pracować ani jednego dnia w życiu.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Jesteśmy, jesteśmy.

Możesz opublikować swój MM :wink:
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
diver3
Gaduła
Gaduła

klonmarcin pisze:Jesteśmy, jesteśmy.

Możesz opublikować swój MM :wink:
No to bardzo sie ciesze, mam szczera nadzieje ze nie tylko Ty sie ostales:), a co do MM to , oczywiscie ze moge ...tylko po co?:) Zeby wzbudzac niezdrowe emocje wystarczy wlaczyc polska TV... :)

Moze lepiej poopowiadajmy sobie co sie u nas zmienilo przez te dwa lata, a mam na mysli tylko sprawy tradingowe...:P

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
diver3
Gaduła
Gaduła

Widze , ze wszyscy sie "kryguja" i nikt nie chce byc tym pierwszym, wiec jako gospodarz tego dziennika pozwole sobie zaczac jako pierwszy:)

Moj trading ewoluowal przez ostatnie dwa lata baaardzo.. odszedlem od trejdowania FX prawie calkowice jesli juz to tylko na CFD-sach. Skupiony obecnie jestem na derywatywach, moimi glownymi ofiarami sa kontrakty futures, ulubione cele to Eurostoxx50 i Bund:)
Jesli ktos chce o tym pogadac to zapraszam do dyskusji.. "Warto rozmawiac":P

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

A czemu odszedłeś od FX mając takie świetne wyniki ? ;)

Awatar użytkownika
diver3
Gaduła
Gaduła

Ink. pisze:A czemu odszedłeś od FX mając takie świetne wyniki ? ;)
Ok, czyli wynurzen ciag dalszy...:) Po pierwsze nie odszedlem, tak jak napisalem wczesniej dalej zdaza mi sie otwierac pozycje na walutach tyle ze na CFD-sach lub "futeres-ach" , a nie spotach; wynika to tylko z bardzo prozaicznej przyczyny... mam po prostu dostep do interbankowego rynku, co znacznie ulatwia trejdowanie. Poza tym uwazam o czym sie przekonalem przez ostatnie dwa lata, ze derywatywy sa bardziej...wydajne:)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
marol21
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marol21 »

A gdzie jest maxiu, ktory obalil dzennik i fajna czytanke?! pokaz sie! :569: polacy to dziwny narod... tryskajacy nienawiscia i bezinteresowna zloscia i zazdroscia.. :(
"Zeby wygrac trzeba grac!" - Totalizator Sportowy

Awatar użytkownika
diver3
Gaduła
Gaduła

marol21 pisze:A gdzie jest maxiu, ktory obalil dzennik i fajna czytanke?! pokaz sie! :569: polacy to dziwny narod... tryskajacy nienawiscia i bezinteresowna zloscia i zazdroscia.. :(

Tez chcialbym wiedziec,:) jak do tej pory odezwal sie tylko Klonmarcin na swej drodze do zwyciestwa, ktorej mu serdecznie zycze...
Ale jak wiadomo czas jest najlepszym weryfikatorem..:)

A dla zainteresowanych:

Dollar rises to 11-mth high versus yen
13 March 2012 08:35, updated 13 March 2012 08:40
LONDON, March 13 (Reuters) – The dollar rose to an 11-month high versus the yen on Monday as reduced expectations for additional U.S. monetary stimulus continued to boost the greenback and after traders targeted stop-loss buy orders.

The dollar rose to 82.72 yen on trading platform EBS, its highest since April 2011, to trade with gains of around 0.5 percent for the day. Traders said stop-losses were triggered on the break of Friday's high at 82.65.

Awatar użytkownika
diver3
Gaduła
Gaduła

No i mamy wiadomosci ciag dalszy, ciekawy jestem kto skorzysta?;)

NEW YORK, March 13 (Reuters) – The dollar touched an 11-month high against the yen and a one-month high against the euro on Tuesday, as a U.S. retail sales report left investors anticipating a recovering U.S. economy will keep the Federal Reserve from announcing fresh stimulus measures.

The dollar recouped the knee-jerk losses against the yen that occurred after the Bank of Japan stopped short of taking aggressive easing steps on Tuesday. Somne investors had been betting on a repeat of the central bank's surprise easing last month.

The greenback has been supported by signs of improvement in the world's biggest economy for the last few months. Data last Friday showed February was the third straight month to record a gain of more than 200,000 jobs.

A report on Tuesday showed U.S. retail sales recorded their
largest gain in five months in February. .

"The U.S. economy is providing more and more indicators that growth is moving ahead," said Camilla Sutton, chief currency strategist at Scotia Capital in Toronto, noting the retail data was "fairly strong across the board." The euro was last down 0.7 percent at $1.3058 after going as low as $1.3050, it's lowest since February 16. Against the yen , the dollar was last up 0.6 percent at 82.75 after touching a fresh near 11-month peak of 82.85 yen, it's highest since April 20.

The euro is still being pressured by fears the European debt crisis will not be resolved despite despite Greece's success in securing a debt-cutting swap deal. The currency's outlook remains shaky given that the euro zone economy is slipping into recession, in contrast with a brightening picture in the United States.

While the euro is supported by relief after Greece successfully swapped most of its privately-held bonds and cut its debt by more than 100 billion euros, many market players are concerned that other peripheral countries like Portugal may suffer a similar fate.

Westpac strategists said they have entered a short euro/dollar trade. They have sold euros at $1.3180 and would look to sell more into a rally to $1.3350.

Boj Waits
"Speculators were positioning for more aggressive easing from the BOJ and so far those expectations have been disappointed," said Lee Hardman, currency strategist at BTM-UFJ in London.

"We expect the dollar to outperform generally but against the yen it looks to have come too far in the short-term." Dealers said a widening in the spread between two-year U.S. government bond yields and their Japanese equivalents was helping to support dollar/yen.

The dollar peak against the yen came after stop loss buy orders were triggered. Traders reported option structures at 83.00 which were attracting protective dollar sell orders.

A break above 83.00 would expose resistance around 83.10 to 83.15, the 76.4 percent retracement of the dollar's decline from April to a record low in October last year. The yen's losses have gathered pace since the surprise Bank of Japan easing last month and the anticipation that it might have acted again on Tuesday.

The Australian dollar was again under pressure falling 0.1 percent to $1.0491 though off the seven-week low touched on Monday. .

(Reporting By Nick Olivari) ((nick.olivari@thomsonreuters.com)(1-646-223-6151)(Reuters Messaging: nick.olivari.reuters.com@reuters.net)

(Currency bid prices at 9:18 a.m. EDT (1318 GMT).

Last US Close Pct YTD Pct 2011
March 12 Change Change Close
-------------------------------------------------------------
Euro/dlr <EUR=> 1.3058 1.3153 -0.72 +0.87 1.2945
Dlr/yen <JPY=> 82.710 82.260 +0.55 +7.50 76.940
Euro/yen <EURJPY=> 108.02 108.25 -0.21 +8.50 99.560
Dlr/swiss <CHF=> 0.9234 0.9164 +0.76 -1.51 0.9376
Stg/dlr <GBP=> 1.5624 1.5636 -0.08 +0.57 1.5535
Dlr/cad <CAD=> 0.9918 0.9921 -0.03 -2.70 1.0193
Aus/dlr <AUD=> 1.0496 1.0509 -0.12 +2.65 1.0225
Euro/swiss <EURCHF=> 1.2058 1.2053 +0.04 -0.71 1.2144
Euro/stg <EURGBP=> 0.8355 0.8410 -0.65 +0.31 0.8329
Nzd/dlr <NZD=> 0.8191 0.8178 +0.16 +5.23 0.7784
Dlr/Norw <NOK=> 5.7057 5.6744 +0.55 -4.53 5.9766
Euro/Norw <EURNOK=> 7.4494 7.4670 -0.24 -3.73 7.7379
Dlr/Swed <SEK=> 6.8058 6.7981 +0.11 -1.19 6.8878
Euro/Swed <EURSEK=> 8.8896 8.9458 -0.63 -0.27 8.9135
All spots Tokyo spots Europe spots Volatilities Tokyo Forex market info from BOJ World central bank news

ODPOWIEDZ