Trend Line Rules

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

Cadermo pytałem się wcześniej ale chyba przeoczyłeś pytanie :D
Co było sygnałem dla Ciebie w Twoim ostatnim skreenie przy drugim wejściu prócz dojścia ceny do LT? Po prostu niewiele widać tam przy tej LT bo zasłania strzałeczka z wejściem w pozycję :D
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Może i tak jest :D hehe mimo niewielkiego stażu wiem że nie zawsze mamy interakcje na LT. Fajnie jest się załapać na nią, ale gdy komuś się nie chce czekać może szukać innych okazji, dobry trader to pewnie osoba będąca ekspertem w jednaj bądź dwóch dziedzinach/systemach, ale mimo tych posiada wachlarz innych możliwości wejścia jak i wyjścia z rynku, to co sprawdza się w trendzie może zawodzić w konsoli, takie moje zdanie w tej kwestii. Co do psychy wszystko ok :) jak na etap który reprezentuję.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Wirus pisze:Wychodząc za szybko też łamiesz, prawda? Wink
Teoretycznie tak ,ale jakby spojrzeć na to z drugiej strony to można dyskutować. No ja dokładnie nie odpowiem Ci na to pytanie ,bo od zawsze gram ze stałym TP i SL. Przynajmniej dodatkowe emocje związane z tym :
"czy dobrze wyznaczyłem TP ,kurde ,mogłem dać wyżej/niżej"
"kurka wodna ,chyba za wąski SL :mrgreen: "

u mnie nie wchodzą w grę. To dobre dla psychiki. Mi mój zestaw stałych TP i SL pasuje . Oczywiście te wartości dobrałem sobie względem edka po kilkutygodniowych testach. Nie potrzebuję więcej i mniej też mnie nie interesuje.Kilka razyy brakowało mi do TP 2-3 pipsy ,ale ja nie zamykałem. Najwyżej mówi się trudno ,jutro też jest dzień.
Wirus pisze:Co więcej - mógł być SL.
Dlatego warto stosować BE.To też bardzo pomaga w ograniczeniu emocji.
pozytyw pisze:Cadermo pytałem się wcześniej ale chyba przeoczyłeś pytanie :D
Co było sygnałem dla Ciebie w Twoim ostatnim skreenie przy drugim wejściu prócz dojścia ceny do LT? Po prostu niewiele widać tam przy tej LT bo zasłania strzałeczka z wejściem w pozycję :D
Sorki ,musiałem przeoczyć.
Sygnałem był pinbar . Można spojrzeć u siebie na platformie ,bo na screenie rzeczywiście słabo widać .Wiem ,że pinbary na M1 prawie nie mają znaczenia ,ale mi ten setup naprawdę pasował.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Cadermo pisze:Dlatego warto stosować BE.To też bardzo pomaga w ograniczeniu emocji.
Stosuję. Ale zobacz drugie zagranie, na tym samym obrazku. ~11 pips, a Dukas pozwala na TS minimum 10 pips. Ręcznie przestawiam na BE tylko po przekroczeniu jakiegoś ważnego poziomu - LT, S/R. fibo itp. I nie po 10 pipsach ;-)

Męczę te tematy, ponieważ jestem właśnie w trakcie tworzenia jakichś zasad, których planuję się trzymać, choć sam w to nie bardzo wierzę :-)

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Cadermo pisze:Sygnałem był pinbar
Ano faktycznie jest:) nawet u mnie :wink:
Spiesz się powoli.

Cadermo

Wirus pisze: I nie po 10 pipsach Wink
Każda strategia jest inna. W jednej wejście jest w takim momencie ,że wrzucanie na BE swojej pozycji po 10 pipsach mija się z celem. W mojej to się sprawdza .A nawet jak wrzucę na przy 9,5 pips i cena doleci do 0 ,a następnie poleci zgodnie z kierunkiem to nie będzie mnie to denerwować .Nie będę zły na siebie (mimo tego ,że zrobiłem to świadomie ) ,bo w życiu liczy się spokój :mrgreen: Po co mam potem gadać : "kurde zabrakło pół pipsa i bym nie złapał SL tylko BE."
Także BE u mnie może być lekko zmieniane . Tak dla komfortu .
Wirus pisze:ponieważ jestem właśnie w trakcie tworzenia jakichś zasad, których planuję się trzymać, choć sam w to nie bardzo wierzę Smile
Jeśli możesz to staraj sobie ustalić sztywne godziny w handlu .Super sprawa.
A tak poza tym najlepsze co może być by zwalczyć nadmiar emocji jest rutyna. Grasz dzień w dzień i po 2-3 miesiącach traktujesz to jako zwykłą pracę .Wstajesz rano i wiesz ,że będzie jak w każdy dzień . Staje się to czymś normalnym. A jak do czegoś już przywykniemy to i emocje opadają .. :wink:

Żeby dodać coś jeszcze od siebie w sprawie LT to powiem coś co pewnie dużo osób już zauważyło ,ale może nie każdy :wink:

Czemu gra na M5 jest łatwiejsza niż na M1 i dotyczy to każdego systemu. Bo zazwyczaj naszym ostatnim potwierdzeniem jest świeca . Na m5 mamy na zastanowienie dużo więcej czasu niż w przypadku świecy minutowej ,gdzie musimy podjąć decyzję szybko i nie kierując się emocjami .
Na M1 zazwyczaj osoby myślą sobie ,że zostało im 20 sekund do końca świecy ,która być może będzie tym właściwym jedynym w dniu sygnałem. Wchodzą emocję i często ludzie zajmują błędne pozycje .
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, 23:31 przez Cadermo, łącznie zmieniany 1 raz.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Cadermo a nie wszedłeś przypadkiem na 4 odbicie? Z M5 tak to wygląda:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Spiesz się powoli.

Cadermo

pozytyw Nie patrzyłem w tym czasie na M5. Więc nie byłem nawet tego świadom. Ale strzałką zaznaczyłeś 3 odbicie...Zielony pin pod tą strzałką to 3 punkt przecież :wink:

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Tak ale Ty wszedłeś Z M1 na następnym szczycie który przebił trochę LT
Oczywiście się nie czepiam bo za mały jestem ale próbuję zrozumieć
Po prostu z M1 poprowadziłeś LT z mojego drugiego odbicia bo szczytu nie było widać :D
Spiesz się powoli.

Cadermo

Na M1 widać wyraźnie pierwszy punkt ,drugi i trzeci z pinbarem .Screena prześlę Ci na PW.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, 23:44 przez Cadermo, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ