Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

A mój niedojszły Graal wygrzebał się wreszcie...
http://www.myfxbook.com/members/mactrader/cable/166061
Nie wiem jak myfxbook to liczy, ale jak jest na plus to Risk Of Ruin pokazuje całkiem normalne rzeczy i nie budzi niepokoju.
Ale wystarczy, że konto spadnie o jeden cent poniżej otwarcia zaraz pokazuje wszędzie 99% procent prawdopodobieństwa straty. Od możliwej straty 10% do 100% konta - wszystko ma prawdopodobieństwo 99%. Mogli już sobie darować detale i zrobić 100% :)
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Myfxbook ma więcej niedoskonałości. Można uwagi i pytania zgłaszać do Ethan-a albo jest wątek pole propozycji.
Moim zdaniem Gain jest głupio liczony, bo liczbą dni kalendarzowych, a nie handlowych. To wypacza statystykę, w czynnych systemach mniej zauważalny, ale dla systemów wyłączonych, wręcz bzdurne wyniki pokazuje- równie pochyłą.

Pisałem o tym "traulerze". Obecnie go dostrajam, jakieś perspektywy ma. Niedoskonałość polega na tym, że potrafi np. w 1/2 miesiąca ugrać 400%, by w następnej połówce oddać 70% wygranej.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ferdekfx6600
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ferdekfx6600 »

Jeśli chodzi o myfxbook to jest więcej niedociągnięć :evil:
mi pokazuje max DD na poziomie 15 % gdzie powinno być ok 7-8%. Więc nie wiem jak oni to liczą??? Znacie może inne strony podobne do myfxbook???
Pozdrawiam i pipsów życzę

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

mt4i.com

Znalazłem jakieś kompromisowe ustawienia, mniejszy pawer, większa stabilność. Na elemele jest wynik testu.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

mike_05 pisze:Na kablu 61K, ale coś jest nie OK, muszę cos sprawdzić.

Obrazek
Już chyba wiem, co źle zadziałało.
EA chyba nie trzyma SL i TP po wyłączeniu platformy (np. na weekend) dla pozycji otwartych. Stąd ten strzał, bo nie zadziałał TP ustawiony na 30, ruch był w prawidłowym kierunku, to i zysk spory. Już coś takiego podejrzewałem wcześniej w jakichś dziwnych stanach, tylko nie były to tak znaczące kwoty, ale myśl taka przez głowę przebiegła.
Personov mógłbyś się do tego odnieść? Przecież nie ma tu traila dla przesuwania TP.

a niżej klasyk z innego martingała

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

green7 pisze:Panowie tak patrzę w ten kod tego EA i nasuwa mi się jedno:
niech ręka boska broni każdego kto chciałby puścić to na realu. Kod nie nadaje się do użycia gdziekolwiek indziej niż w testerze, powinniście to wyraźnie napisać bo ktoś weźmie odpali i zrobi sobie krzywdę.
mike_05 - wlaśnie to miał na myśli green7.
EA zapamiętuje pewne zmienne tylko jeśli program chodzi. Po wyłączeniu nie wie między innymi : która to faza, czy trejd jest powyżej, czy poniżej ceny otwarcia zlecenia. Teoretycznie po ponownym włączeniu platformy EA powinno zaczynać od fazy pierwszej.
Wbrew pozorom TP i SL powinno działać .
W dalszym ciągu przypominam, że jest to tylko "szkielet' do testów !
Solą życia jest kasa.

259
Maniak
Maniak

No nie, coś powinien jednak pamiętać - zrobiłem tę tabelkę co zapisuje w Global Variables właśnie po to, że by nie zaczynać za każdym razem od nowa.
Ale może coś przeoczyłem? Może zapisuje, ale nie odczytuje prawidłowo?

Tam są twarde stopy więc nie może ich zgubić. Z tym, że to nie znaczy, że broker musi je zawsze respektować. Przy niskiej płynności i dużej zmienności różne rzeczy mogą się wydarzyć.
Ale jeżeli chodzi o coś więcej niż tester to OrderSend() miał być zamieniony na OrderSendRelable()...z wywaleniem IsTradeAllowed() ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Jednak nie było to wskutek wyłączenia platformy. Otawrcie 6-go o 9-tej, zamknięcie7-go o 23-ciej. Dziwne, dodam, że te pozycje (para) wystrzałowe, co wskazałem, nie miały ustawionego SL i TP, a przecież może to być tylko wtedy, kiedy DS ustawisz na "0" a jest ustwione na "30", zamknięte na +136 pipsów z palca.
Jedyne wytłumaczenie to takie, że ponieważ jest to wersja ECN, zlecenie modyfikacji SL i TP po otwarciu, zostało odrzucone przez serwer. To by trzeba szukać w logach po dacie otwarcia.
Jezeli takie zdarzenia są, należało by obmyślić sposób na sprawdzenie, czy modyfikacja sie powiodła. System bez nadzoru mógłby tu nieźle namieszać, jak ruch ceny by był odwrotny.

259
Maniak
Maniak

mike_05 pisze: Jedyne wytłumaczenie to takie, że ponieważ jest to wersja ECN, zlecenie modyfikacji SL i TP po otwarciu, zostało odrzucone przez serwer. To by trzeba szukać w logach po dacie otwarcia.
Jezeli takie zdarzenia są, należało by obmyślić sposób na sprawdzenie, czy modyfikacja sie powiodła. System bez nadzoru mógłby tu nieźle namieszać, jak ruch ceny by był odwrotny.
To jest bardzo prawdopodobne. Jak również prawdopodobne jest, że SL/TP był ale nie było jak go zrealizować (specyficzne dla ECN ale nie tylko).
Tak czy inaczej, jak już raczył nam to oznajmić green7 - to nie jest system gotowy do pracy w czasie rzeczywistym.
Przede wszystkim z braku obsługi rzeczywistych zdarzeń.
Potem z braku obsługi błędów. A jeszcze potem z braku algorytmu wychodzenia z z efektów tych błędów…

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Na testach daje na razie czadu. Teraz też ma ciekawą pozycję na EURJPY.

BDW.
Czy znacie taki indyk #4X 2011 XARD SSA ?

Dla ścisłości, wklejam wersję, która pracuje na Varengold na 5 wykresach. Wszystkie pary na takim samym secie.

Do moderów!!!!

Forum dla traderów, a rozszerzenie txt i set zabronione :!: :wall:

Dodano po 30 minutach:

edit:

jeszcze jedna sprawa, czy działanie na parach japońskich jest prawidłowe?
System ustawił TP na 1.4, a SL na 2,8. Nie trzeba by tu wsadzić specjalnej obsługi jena?

ODPOWIEDZ