Bieda - dlaczego o tym się nie mówi?

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
mario
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario »

Grzałem ostatnie dwa tygodnie d w ciepłych krajach i przeglądałem internet w telefonie. Nic o katastrofie smoleńskiej, nic o stanie wojennym tylko cały czas o jakiejś lasce, która upuściła dziecko - coś jest nie tak! Po przyjeździe widzę, że już prawie 100 osób zamarzło, i tak prawie co każdą zimę - to już wstyd o stanie wojennym wspominać mówią koledzy Tuska od PR. (Dla jasności ja znam poprzednią demokrację tylko z opowieści, głównie mojej babci, która wspomina, że tak darłem ryja jak stałem w kolejkach, że od razu przepuszczali ją na początek :D ).
fxlamer pisze:mimo, że jesteśmy razem w Unii (unii, akurat)
Jesteśmy rynkiem zbytu i dlatego jesteśmy w Unii. Ale ja się cieszę, że jesteśmy, bo gdybyśmy nie byli to takie Tuski i Kaczory już w ogóle by się niczym nie przejmowały.
marco321 pisze:Moim skromnym zdaniem, bieda w Polsce wynika z braku edukacji finansowej ludzi !!
Jeszcze do niedawna edukacja u nas stała na lepszym poziomie niż w zachodniej Europie tylko jak pisze fxlamer co czwarty "jest wykluczony" to woli zainwestować w buty dla dziecka
marco321 pisze:co byś zrobił jak byś wygrał w mini lotto 100.000 pln. 90 -95 % powie, że kupi to i tamto i pojedzie na wycieczke
Wesołe pytanie, wesoła odpowiedź.
daromanchester pisze:RAY of Sunshine słuchaj Cadermo a nie wierz w te bajki o wolnym rynku, bo obudzisz się za 50 lat i okaże się wolnego rynku jak nie było tak nie ma a Ty jesteś w czarnej d.....
Wolnego rynku nie było i pewnie nigdy nie będzie. Jak można nazwać wolnym rynkiem sytuację, w której ja wtapiam na funduszach i jest ok, ale jak banki wtapiają na obligacjach Grecji to musimy się zrzucić? Niech upadają, ktoś ich przejmie - rynek.
Mighty Baz pisze:"Mechanizm rozkładu jest powszechnie znany. Składają się na niego dwa ogniwa. Pierwsze, to „liberalizm ekonomiczny dla ubogich”, czyli ideologia krzewiąca bezbronność i uległość wobec wszelkich przejawów agresji ekonomicznej. To wyraźnie przebija przez sformułowania Konsensusu Waszyngtońskiego, ale jeszcze bardziej uwidacznia się w polityce gospodarczej wielu krajów objętych rygorami Konsensusu, w tym - Polski. Drugie ogniwo, to „liberalizm ekonomiczny dla silnych”, zbudowany na założeniach bioekonomii (Malthus, Darwin, Marks, Schumepter), której posłanie jest jasne: zostają najsilniejsi. Szanse egzystencji mają tylko najsilniejsze korporacje, gospodarki, państwa, społeczeństwa. "
I co z tego jak 90% społeczeństwa jest przekonana, że Wałęsa z Balcerowiczem wybawili nas od zła wszelkiego?
daromanchester pisze:Trzeba robić swoje, zaadoptować, dostosować. Po prostu odnaleźć się w otaczającej rzeczywistości.
I znowu się z kolegą zgodzę. Mój były szef po naradach z ważniejszymi mawiał: "niech oni sobie pier... a my i tak robimy swoje". I całkiem nieźle na tym wychodziliśmy :D

Niech pipsy będą z Wami. Pozdro.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 00:40 przez mario, łącznie zmieniany 1 raz.

miguel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: miguel »

@fxlamer hehe, no spoko, pytanie jest nastepujace - jak zmotywowac politykow, by oni motywowali/wdrazali potrzebne zmiany. Wspomniana wczesniej byla rewolucja, patrzac na polnocna Afryke, tlumy ludzi tez maja glos. Ale to chyba nie u nas (chociaz.. ACTA..). Zmiana systemy wyborczego? Chyba nie, raczej zmotywowanie do glosowania. A juz najlepiej by bylo, gdyby politycy byli potem rozliczani za osiagniecie swoich obiecywanek (w dwie strony, albo bonus, albo kara). No ale to chyba utopia.

[OT]
@Marcin no te - a moze to jakas zmowa, skoro inni dostawcy tez maja takie oplaty dystrybucyjne :) Nie tylko Panstwo nas robi w balona, prywatne firmy tez. Od taki T-mobile, cos tam u nich zmienialem ostatnio, oczywiscie dostalem smsa zaczynajacego sie "Najwazniejsza jest dla nas Twoja satysfakcja..". Ale chyba nie myslala o tym osoba, ktora programowala automatyczny serwis w tej firmie, zeby porozmawiac z konsultantem, musialem wybrac chyba 5-7 razy jakas opcje, pojawialy sie rozne menu glowne, a co najciekawsze, podawane opcje (1-konto, 2-oferty, 3-) podawane byly losowo, typu 3-konto, 9-oferty, 4-rachunek. I taki balagan robi firma, ktora ma kilka milionow klientow, poza tym powinna tym bardziej dbac o dobre imie z racji niedawnego rebrandingu, czy jak to sie zwie.
cierpliwość - dyscyplina - minimalizacja ryzyka

Jazda pociągiem: czekasz na pociąg, wsiadasz do odpowiedniego pociągu i wysiadasz na swojej stacji.

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

zz pisze:To nie są żadne bajki...,lecz czysta matematyka...
A jak ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwiości to proponuję zapoznać się z tym wzorem...

zarabiales za to regularnie na forexie i przez 35 lat INWESTOWALES 19,52% swoich zyskow na super funduszu który dawał np. 10% rocznie. (czyli 0,8333% miesiac w miesiac przez 35 lat):
zarabiajac 1600zl na fx przez cale zycie (INWESTUJAC 312,32zl miesiecznie) otrzymasz z inwestycji 1.185.776 zl
zarabiajac 2000zl na fx przez cale zycie (INWESTUJAC 390,40zl miesiecznie) otrzymasz z inwestycji 1.482.207 zl
zarabiajac 4500zl na fx przez cale zycie (INWESTUJAC 878,40zl miesiecznie) otrzymasz z inwestycji 3.334.967 zl
W przypadku UK pomnóż sobie to razy 5....
OK. Jeśli wszyscy będą tak robić, to kto będzie po drugiej stronie transakcji ? Ktoś tracić musi, by zarobić mógł ktoś.

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

mario pisze:Trzeba robić swoje, zaadoptować, dostosować. Po prostu odnaleźć się w otaczającej rzeczywistości.

I znowu się z kolegą zgodzę. Mój były szef po naradach z ważniejszymi mawiał: "niech oni sobie pier... a my i tak robimy swoje". I całkiem nieźle na tym wychodziliśmy
Mimo wszystko, bardzo trudno mi się zgodzić i jak pisze Darek "zaadoptować, dostosować" do sytuacji kiedy polski robotnik pracuje 4 krotnie dłużej na litr benzyny jak jego kolega zza Odry. Trudno mi się zgodzić ze składkami na umowne "ubezpieczenie" które kosztuje niejednokrotnie kilkadziesiąt procent dochodu, a oferuje w zamian głodowe emerytury i ubezpieczyciel mówi o tym całkiem jawnie i spokojnie, jakby to dotyczyło ksiązki s-f.
I dalej trudno mi się zgodzić i "dostosować" do rządów bałwanów liżących Brukselskie i Amerykańskie dupy. Ja wiem w jakim kraju żyję, wiem czego się spodziewać, ale to nie znaczy, że jak świnia mam iść na rzeź i przepierdolić swoje pieniądze na składki firmy która coraz jawniej mówi, że nie dostaniemy nawert ułamka z tych pieniędzy.
No to ja dziękuję, nie chcę zasilać szeregów umierających z głodu i braku opieki emerytów. Pozwólcie mi bez gróźb i szantażu odkładać MOJE pieniądze tam gdzie chcę i ch..j mnie obchodzi, że nie ma kasy dla dzisiejszego emeryta, trzeba było jego pieniądze odkładać na JEGO konto!
Bedzie dobrze, luz......
=================

Awatar użytkownika
Oracz Pul
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Oracz Pul »

Brawo fxlamer bardzo zdrowe podejście. Nie dajmy się okradać z naszych własnych pieniędzy i to w ZUS i to w patologicznie wysokich danin na to państwo.
IMO. prawdziwie wolny rynek jest odpowiedzią, możne nie doskonałą ale lepszą niż to co jest i prawdopodobnie będzie, bo kto lepiej zarządzi moimi własnymi pieniądzmi jak ja?
Lubię wolność, lubię kontestacje i lubię kiedy rząd mną się nie interesuje.

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

Coś mi się nie zgadza w tej Waszej dyskusji...., mieliśmy w październiku(?) wybory, partia rządząca ma nadal najwyższe poparcie, a rząd też całkiem niezłe..., o co chodzi?
Widocznie ludziom się dobrze żyje i są zadowoleni, no bo jakby nie byli to by zagłosowali na kogoś innego, nie? W wyborach można było oddać głos na każdego kandydata, a nawet samemu wystartować.

Więc o co biega?

Z tej dyskusji nic nie wynika. Lepiej sobie swoje dzieciaki przypilnujcie, żeby było potem komu kasę zostawić..., a jak ktoś nie ma dziecka to można pokombinowac jak komuś w rozsądny sposó pomóc/lub jak kto woli zainwestwoać.

Ja powiedziałem sobie, że na żadne demonstracje w zyciu nie pójdę i koniec..., bo zwykle koniec końców okazuje sie, że walczyłbym w obronie jednych korporacji przeciwko drugim->patrz sprawa ACTA o której tak z daromanchester się rozpisaliśmy..., w której przyznaję troszeczkę przegiałem... i zabrakło mi spokoju.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Oracz Pul pisze:prawdziwie wolny rynek jest odpowiedzią, możne nie doskonałą ale lepszą niż to co jest i prawdopodobnie będzie, bo kto lepiej zarządzi moimi własnymi pieniądzmi jak ja?
Drapieżny jak smok :mrgreen:
Wielu tak myślało ale myślałem że to raczej domena młodych....
W każdym bądź razie witamy i mam nadzieję że zapału starczy na to zarządzanie....
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

wojtek_ea
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek_ea »

http://www.ekonomia24.pl/artykul/706205 ... portu.html

Najtaniej na Dominikanie - muszę sprawdzić jak Tam z podatkami od Forexu ?

To zamyka temat - pozytywnie - super:
http://www.qwealthreport.com/blog/domin ... passports/

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

Marcin no te
mam w pobliżu emerytkę z córką, które tak się zawzieły że licznik nie drgnął zerowe zużycie prądu. Było kilka kontroli ale nic nie wykryły
Nie ma zużycia, nie płacą nic nawet za przesył.

fxlamer
W tej tabelce na 1 stronie nie ma Grecji ciekawe dlaczego?
oraz:Estoni, Łotwy, Irlandii, Węgier, Słowenii, Belgii, Cypru.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

A czy nie lepiej samemu kandydować do sejmu? A wcześniej założyć nową organizację? Niemniej wcześniej zmienić ordynację wyborczą, która na chwilę obecną preferuje polityków-celebrytów a nie ludzi chcących coś zmienić. I najważniejsze: pieniądze na kampanię, sam net nie wystarczy. Doskonale było widoczne jakie sa preferencje ogólnopolskich telewizji. Inaczej cieżko będzie się przebić.

Czyli po kolei:

- określić podstawowe cele (reformy, tzn kto, jak i kiedy)
- zebrać poparcie autorytetów, lub nawet ich zaangażować w dialog społeczny
- stworzyć organizację, taką by docierała do lokalnych społeczności
- znaleźć finansowanie

Dlaczego tak (mniej więcej)? Bo samym pisaniem o złu tego świata niczego nie zmienimy, tylko staniemy się, z socjologicznego punktu widzenia, "strażnikami obecnego systemu"., bo na koniec wiekszość dokona reasumpcji o wyższości nic nie robienia nad wyściubieniem głowy znad szeregu.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

ODPOWIEDZ